top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Müşterileriniz için faydalı bir marka stil kılavuzu nasıl oluşturulur?

İster yepyeni bir marka inşaası isterse de yeniden markalaşma projesinde yönetici olun, ister bir tasarım ajansında bir tasarımcı farketmeksizin bir marka yaratmak oldukça sabır gerektiren bir iştir. İnce eleyip sık dokumak, markanın sancısız şekilde doğuşunu ve sürdürülebilirliğinin ana anahtarıdır. Eğer bu anahtara sahip değilseniz bazı adımlarınızı tekrar gözden geçirmeniz gerekir. Peki nedir bu adımlar?


Başlangıçta bir hususu netleştirmekle başlayalım. Marka kitabı nedir? Marka kitabı veya marka el kitabı olarak da bilinen marka tarzı rehber, bir şirketin görsel kimliğini açıklayan ve böylece uyumlu bir şekilde uygulanabilen bir belgedir.

Markanın iletişim dili hakkında fikirler veren marka stil rehberleri, markaları çeşitli şekillerde temsil etmesi gereken ekipler ve bireyler için bir referans görevi görüyor. Bir logo veya renk paleti vb. marka farkındalığı için tek başına yeterli gibi olduğu düşünülebilir, ancak kullanımları tanımlanmadıkça, amaçlandığı gibi eyleme geçme şansı çok azdır.

"Marka stili kılavuzu, bir şirketin görsel kimliğini açıklayan bir belgedir, böylece marka özüyle uyumlu bir şekilde doğru iletişim sağlanabilir."

Bu stil kılavuzları, bir bakışta temel marka tek çağrı cihazlarından, markaların İncili haline gelen daha kapsamlı çok sayfalı belgelere kadar gidebilir. Bu konuda oldukça yaratıcı marka stil kılavuzları dijital mecralarda mevcut. Özellikle, Dribble ve Behance gibi internet sitelerini takip edebilirsiniz.


Neden marka stili kılavuzu oluşturmalı?

İster bir marka için yenileme veya yeni kimlik sistemi üzerinde çalışıyor olun, zaman içinde tasarladığınız görünümü korumak için çeşitli öğelerin nasıl çalıştığının ana hatlarını çizin. İyi iletilmiş ve erişilebilir mesajlara sahip bir marka stili kılavuzu, ürününüzle birlikte gelen eşsiz talimat kitapçığı gibidir. Ve bu talimatlar burada özellikle önemlidir: bir markanın görsel kimliği, bir aracın motoru, bir bilgisayarın ana kartı gibidir. Bu parça aksarsa bu sistem çalışmayacaktır. Eğer pazarlama,marka veya kreatif işler sektöründe çalışıyorsanız onlarca örnekle karşılaşmışsınızdır.

"Marka varlıkları tutarlı bir şekilde sunulduğunda, hedef kitle markanın ayırt edici bakış açısını tanıyabilir ve hatırlayabilir, bu marka farkındalığının temelini oluşturur"

Marka stili kılavuzları, farklı varlıkların bu şirket veya ürün için tek bir görsel anlatımda nasıl bir araya geldiğini açıklayan uyum konusunda yardımcı olur. Aynı markanın farklı kanallarda nasıl canlanabileceğini gösteren tutarlılığı da teşvik ediyorlar. Marka varlıkları tutarlı bir şekilde sunulduğunda, hedef müşteriler markanın ayırt edici bakış açısını tanıyabilir ve hatırlayabilir.


Kanallar ve ortamlar her marka için farklı görünüyor. Mataj Architects Inc. için bu marka stili rehberinde Broklin Onjei, görsel kimliğin normalde bina planlarını paketledikleri kartvizitler ve silindir kutuları gibi baskı parçalarında nasıl ifade edilebileceğine dair net örnekler içeriyordu. Markanın tipik olarak gerektireceği kullanım durumlarını düşündüğü için, amaçlanan görünüm ve hissin tutarlı bir şekilde ortaya çıkması çok daha olasıdır.

Mataj Architects Inc. için hazırlanan yeniden markalanma projesi
Mataj Architects Inc. için hazırlanan yeniden markalanma projesi

Etkili bir marka stili kılavuzu neler içermesi gerekir?

Tasarımcılar ve stüdyolar, stil rehberleri söz konusu olduğunda farklı derinlik seviyeleri sunar. Aşağıdaki liste, dahil edilmesi mümkün olan en geniş yönerge yelpazesini sunmaktadır. Bu öğelerin hepsinin üzerinde çalıştığınız veya tasarım projesi kapsamına girdiğiniz marka için geçerli olmayabileceğini unutmayın.


Okuyuculara bu görsel kimliğin arkasındaki değerler hakkında fikir vermek için temel marka ilkelerine genel bir bakışla başlamak isteyebilirsiniz. Bu, basit bir görev beyanından markanın gelecek vizyonunun tam bir tanımlamasına kadar her şey anlamına gelebilir. Bazı tasarımcılar da bir manifesto içerecek. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere dikkate alınması gereken bazı giriş öğeleri şunlardır:

Markayı tanıttıktan sonra, devam edebilir ve görsel kimlik öğelerini ana hatlarıyla belirtebilirsiniz. Bu bölümde tanımlamak isteyeceğiniz yapı taşlarına bazı örnekler:

  • Markanın logosunun ana, alternatif ve küçültülmüş versiyonları

  • Logoyu kullanma ve kullanmama kuralları: Kyle Anthony Miller’ın sözleriyle, “Logoya gülünç şeyler eklemeyin, tutarlı tutun.”

  • Renk paleti: Filip Justíc'in bu örneği, bu paletlerin renk sistemi haline geldikleri noktaya kadar ne kadar ayrıntılı olduğunu gösterir. Wibbitz için bir marka kimliği tasarlarken, illüstrasyonlar, daha küçük eylemler ve arka planlar için kullanılacak genişletilmiş bir palet oluşturdu.

  • Tipografi (Yazı Tipi) şeması

  • Simgeler, fotoğraf ve illüstrasyon stilleri: Brass Hands’in Vinovest için aşağıda gösterilen stilleri, kapsamlı marka kişiliği araştırmalarına dayanıyordu.

Filip Justíc'in Wibbitz için hazırladığı renk şema projesi
  • Desenler, çizgiler sınır uygulamaları ve dokular. Örneğin, Laxalt & McIver, Source Architects için bazı ilginç marka modelleri geliştirdi:

  • Ana yerleşim taslakları ve aralıklar

  • Sunum ve görsel tanıtım materyalleri

  • Markalı kırtasiye materyalleri: Antetli kağıtlar ve kartvizitler kurumsal markalar için oldukça standart uygulamalardır.

  • Ses markalaması dahil hareket ve ses

  • Ambalaj (varsa)

  • Koku (varsa)

  • Ruh hali panoları ve araştırma notları gibi yaratıcı süreç eserleri

Bu marka bir uygulamayı veya web sitesini temsil ediyorsa, varlığı ağırlıklı olarak dijital olabilir. Bu gibi durumlarda, açık kullanıcı arabirimi yönergeleri sunmak, marka uyumunu korumak için anahtar olacaktır. Aşağıdakileri de dahil etmek isteyeceksiniz:

  • Web sitesi ve uygulama tasarımı önerileri

  • UI bileşenleri (düğmeler, başlıklar ve diğer ortak sınıflar için stil)

  • Etkileşim modelleri

  • Anahtar kullanıcı görünümleri ve durumları

  • Kullanıcı deneyimi ilkeleri

Marka tarzı bir kılavuzu nasıl genişletebilirsiniz?

Bazı şirketler, her şeyi kapsayan bir rehber arıyor: Marka ve iletişimi için tek elden bir referans kitabı. Müşterinizin izlemek istediği proje türü ise aşağıdakileri de göz önünde bulundurun:

  • Ses ve Ton Yönergeleri

  • Kazanılan, sahip olunan ve ücretli kanallar için marka başvuruları (ör. Reklam uygulamaları)

Bunun gibi daha uzun belgelerin Adobe InDesign gibi yazılımlarda oluşturulması daha kolay olabilir. Bu sizin tercihinizse, belirli bir marka estetiğine uyacak şekilde kullanabileceğiniz bu kullanıma hazır şablonlara göz atın. Marka tarzı kılavuzlar için özel olarak tasarlanmış mizanpajlar sağlayarak size çalışma saatlerinizden tasarruf sağlayabilir.


Kılavuzu nasıl daha erişilebilir hale getirebilirsiniz?

Bu markanın iyi temsil edildiğini görmek konusunda ciddiysek, çalışmalarımız bir belgeyi dağıtmanın çok ötesine geçer. Başarılı marka stil kılavuzlarına erişilebilir ve bu da ekiplerin onlarla gerçekte nasıl çalıştığı hakkında ödevimizi yapmak anlamına gelir. Stil rehberini kolay ve güncellenmesi kolay hale getirmek, oluştururken uymamız gereken gereksinimlerdir.

"Stil rehberini kolay ve güncellenmesi kolay hale getirmek, oluştururken uymamız gereken sürekliliğe yardımcı olan gereksinimlerdir."

Güncellemesi neden kolay? Çünkü, markaların temel aldığı görseller gibi stil kılavuzları statik değildir. Zaman içinde gelişebilen ve gelişmesi gereken canlı referanslardır. Bu içerikler Microsoft PowerPoint, Google Slaytlar'da veya bir tür web sitesinde mevcut ve değiştirilebilirse daha fazlasını başarabilirler mi? Onlara ihtiyaç duyanlar için her zaman güncel dosyalar var mı? Markanın görsel iletişim materyalleri nerede muhafaza ediliyor ve nasıl organize ediliyor? Dropbox gibi bir dosya barındırma hizmeti mi yoksa özel bir marka varlık yönetimi aracı mı kullanılıyor? Steve Jobs'un ünlü sözleriyle, tasarım sadece göründüğü değil, nasıl çalıştığı önemlidir.


Stil kılavuzlarınızın güncellenmesini kolaylaştırmak istiyorsanız, Keynote, Google Slaytlar ve PowerPoint'e dayanan düşünceli tasarımlı bazı şablonları Canva, Creative Market gibi plaftormları inceleyebilirsiniz.


Bu da bizi şu noktaya getiriyor: Bu marka varlıkları nasıl çalışıyor? Planlarımızda veya (tasarımcı) dizüstü bilgisayarlarımızda değil, gerçek dünyada nasıl ortaya çıkıyorlar? Şirketlerin sık sık ellerindeki varlıkları kötüye kullandıklarını ve bunları üzerlerinde suçlama eğiliminde olduklarını görüyoruz. Ancak, kaynak dosya tasarımına ek olarak, daha erişilebilir ve pratik formatlar sağladık mı?


Sahiplenme anahtardır. Marka varlıklarının bir şirket içindeki belirli ekipler tarafından yanlış uygulandığını gördüğünüzde, genellikle bu varlıkların kendilerine nasıl sunuldukları ve ne kadar erişilebilir oldukları konusunda bir kusur vardır. Bu logoyu etkili bir şekilde uygulamak için belirli bir takımın vektör dosyaları yerine şeffaf .png'lere ihtiyacı olacak mı? Logonun daha küçük bir versiyonu sosyal medya avatarı veya favicon bağlamında kullanılacak mı? Bunu sağlamak sizin hedefiniz olsun.


Herkes özel tasarım araçlarına aşina değildir, ancak bu, görevlerini yerine getirirken varlıkları uygulamalarını engellememelidir. Slayt platformlarını, mektupları ve ofis tabelalarını düşünün. Gerekirse, müşterinizle bu ek uygulamaları hazırlamanın faydaları hakkında konuşun ve projenin kapsamının bir parçası haline getirin.


Şirket içi veya ajans aracılığıyla yürütülen projelerde kime ulaşacağını bilmek bile, marka tarzı kılavuz tahsisi ve erişilebilirliğinin anahtarıdır. Tasarımcı olun veya olmayın farketmez, bir projeyi tamamlamak için neye ihtiyacınız olduğunu büyük ölçüde bilirsiniz ve bu kılavuz sizi projeyi oluşturmanıza yardımcı olabilecek kişilere yönlendirmelidir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page