top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

İstediğiniz işe girmek için uygulamanız gereken 14 ipucu

Başarılı iş arama ve iş bulmak için potansiyel işverenler arasında öne çıkmanızı sağlamak için belirli tekniklerin kullanılmasını gerektirir

İstediğiniz işe girmek için uygulamanız gereken 14 ipucu

Başarılı iş arama ve iş bulmak için potansiyel işverenler arasında öne çıkmanızı sağlamak için belirli tekniklerin kullanılmasını gerektirir. Rekabetçi bir pazarda başarılı olmanıza ve istediğiniz işi almanıza yardımcı olması için bu ipuçlarını kullanın.


Kariyer hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracak iş arama ipuçları

İş arama, açık pozisyonları aramaktan ve özgeçmişinizi işverenlere göndermekten daha fazlasını içerir. Ayrıca işe uygun olduğunuzdan, işe alım müdürünün dikkatini çekebildiğinizden ve mülakat sorularını yanıtlamaya hazır olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Arzu ettiğiniz işi bulma şansınızı artırmak için kullanabileceğiniz 14 ipucu:


  1. Kariyer hedeflerinizden emin olun

  2. Önceden planlayın

  3. Özgeçmiş ve ön yazı metni için yardım alın

  4. Tüm iş arama platformlarını kullanın

  5. Özgeçmişinizi özelleştirin

  6. Şirketi mülakat öncesi araştırın

  7. Başvuru yapmaktan çekinmeyin

  8. Bilgilendirici ön görüşmeler planlayın

  9. Mevcut işinizde başarılı olun

  10. Çevrenizi ve iş ağınızı genişletin

  11. Beceriler ve yetenekleriniz ile ilgili örnekler belirleyin

  12. Mülakatlara iyi hazırlanın

  13. Mülakat sürecini düzenli takip edin

  14. Beceriler ve yeteneklerinizi geliştirin


1. Kariyer hedeflerinizden emin olun

Öncelikle, ne tür bir kariyer istediğinizi belirleyin. Bu, özellikle işgücüne ilk kez giren veya kariyer değiştiren insanlar için önemlidir. Ailenizden, profesörlerden, bir kariyer koçundan veya eski iş arkadaşlarınızdan tavsiyeler alın. Net ve gerçekçi bir hedefiniz olduğundan emin olun, ona nasıl ulaşmayı planladığınızı belirleyin ve bu kariyer yolunda sizi neyin nitelendirdiğini not edin. Bu adımlar, iş aramanızı tutkulu olduğunuz pozisyonlara daraltmanıza ve profesyonel olarak ilerlemenize yardımcı olabilir.


2. Önceden planlayın

Daha verimli iş aramak için kendinizi ve programınızı düzenleyin. Günde kaç saatinizi veya haftanın hangi günlerini iş aramaya veya ağ oluşturmaya ayıracağınızı belirleyin. Özgeçmişinizin ve kapak mektubunuzun güncel olduğundan emin olun. Bunları oluşturmak için yardıma ihtiyacınız varsa, internette oldukça fazla özgeçmiş şablonları veya örneklerine erişebilirsiniz. İşverenlere sağlamaya hazır iki ila üç referans listesi ve iletişim bilgileri bulundurun.


Profesyonel ağ oluşturma web sitelerinde profilinizi oluşturun, düzenli güncelleyin ve başvurduğunuz işleri ve planlanan mülakatları not etmek için bir elektronik tablo oluşturun. İş arama mesajlarınızı kişisel mesajlarınızdan ayrı ve düzenli tutmak için profesyonel bir e-posta hesabı oluşturmayı da seçebilirsiniz. İş aramaya başlamadan önce bu adımları tamamlamak, süreci daha hızlı ve kolay hale getirebilir.


3. Özgeçmiş ve ön yazı metni için yardım alın

Bir arkadaşınızdan, aile üyenizden, iş arkadaşınızdan, kariyer danışmanınızdan veya başka bir profesyonelden özgeçmişinizi düzeltmesini ve hatalar için kapak mektubunu ve ayrıca tavsiye vermesini isteyin. Hatta bazı iş arayanlar, zamandan tasarruf etmek ve özgeçmişinizi ve ön yazınızı geliştirmek için profesyonel bir özgeçmiş yazma hizmeti veya kaynağıyla çalışmayı bile seçerler.


4. Tüm iş arama platformlarını kullanın

Kendinizi manuel çevrimiçi aramalarla sınırlamak yerine, tüm iş arama seçeneklerinden yararlanın. Bu, şirketlere ulaşmayı, kariyer fuarlarına katılmayı, sosyal medyayı araştırmayı veya bir kariyer danışmanlığı hizmetini kullanmayı içerebilir. İş ilan sayfaları, şirket web sitelerinde ve daha fazlasında açık pozisyonları bulmak için iş arama motorlarını kullanın. E-posta ile günlük veya haftalık iş ilanları için kaydolun.


5. Özgeçmişinizi özelleştirin

Özgeçmişinizi başvurduğunuz her işe göre uyarlayın. Neden uygun olduğunuzu belirlemek için iş tanımını inceleyin. Ardından, o pozisyonla ilgili becerilerinizi, deneyiminizi ve ölçülebilir başarılarınızı ekleyin. Birçok özgeçmişleri inceleyen işe alım yöneticileri, sizinkini okuyabilmeli ve pozisyon için gerekli becerilere sahip olduğunuzu anlayabilmeli.


Bu adımı basitleştirmek için özgeçmişinizin şablonlarını ve özelleştirmeye hazır ön yazı metni bulundurun. Eğitiminiz ve iletişim bilgileriniz gibi önemli bölümleri aynı tutun, ancak yeteneklerinizi veya geçmiş iş görevlerinizi başvurduğunuz işe uyacak şekilde kişiselleştirin.


6. Şirketi mülakat öncesi araştırın

İlginizi çeken iş ilanları bulduğunuzda, başvurmadan önce işe alım şirketlerini araştırın. Bu size şirket kültürü, yan haklar ve maaş aralığı, ürün ve hizmetler ve çalışma ortamı hakkında bilgi sağlayabilir. Araştırmanız, o şirkette çalışmak isteyip istemediğinizi veya nitelikli olup olmadığınızı size söyleyecektir. Ayrıca, ön yazınızda veya röportajınızda referans gösterebileceğiniz değerli bilgiler verir.


7. Başvuru yapmaktan çekinmeyin

İlgilendiğiniz işlere sadece bazı gerekliliklerini karşılasanız bile başvurun. Pozisyona bağlı olarak, işverenler, hızlı öğrenen ve onlara iş başında beceri eğitimi veren motive olmuş kişileri işe alabilir. Bir işin niteliklerinin bir kısmını karşılıyorsanız, ancak yine de bu rolde başarılı olabileceğinize inanıyorsanız, başvurun. Özgeçmişinize iş etiğinizin ve yeni beceriler öğrenme yeteneğinizin örneklerini ekleyin. Hedeflerinizin şirketinkilerle nasıl örtüştüğünü vurgulayın.


8. Bilgilendirici ön görüşmeler planlayın

Bilgilendirici görüşmeler, çalışmak isteyebileceğiniz bir sektör veya şirketteki profesyonellerle yapılan resmi olmayan görüşmelerdir. İlginizi çeken bir alanda çalışan biriyle bilgilendirici görüşmeler talep ederek bir işe uygun olup olmadığınızı öğrenin. Profesyonel ağ sitelerinde veya üye kuruluşlarda potansiyel görüşme konularını arayın.


9. Mevcut işinizde başarılı olun

Halihazırda çalışıyorsanız ve daha iyi veya farklı bir kariyer arıyorsanız, mevcut işinizi pozitif ve kararlı bir şekilde yapmaya devam edin. Onlarla çalıştığınız sürece iş arkadaşlarınız ve yöneticilerinizle iyi ilişkiler kurun. Profesyonel tavrınız ve çabalarınız gelecekte iş referansları veya fırsatlarla sonuçlanabilir.


10. Çevrenizi ve iş ağınızı genişletin

İnsanlarla etkileşim kurun ve hem çevrimiçi hem de kişisel olarak profesyonel bağlantılar geliştirin. Seminerlerde, sosyal etkinliklerde veya randevularda insanlarla sohbet etmeye başlayın. Bir iş aradığınızı veya belirli bir sektörde çalışmak istediğinizi bilmelerini sağlayın. İş aramanızda size yardımcı olabilecek bağlantıları veya tavsiyeleri olabilir. Ayrıca listelenmemiş iş ilanlarını keşfedebilirsiniz veya insanlar gelecekteki fırsatlar için sizi önerebilir.


11. Beceriler ve yetenekleriniz ile ilgili örnekler belirleyin

İnsanlar, gerçekler listesi üzerinden ilgi çekici hikayeler ve örnekler hatırlama eğilimindedir. Belirli bir iş için gereken becerileri vurgulayan kişisel deneyimleri veya başarıları belirleyerek önceden plan yapın. Bunları ön yazınıza ekleyin ve ağ oluşturma fırsatları veya iş görüşmeleri sırasında kullanın. Hikayenizi etkili bir şekilde anlatmak için STAR yöntemini (durum, görev, eylem ve sonuç) kullanın.


12. Mülakatlara iyi hazırlanın

Ortak görüşme sorularını araştırın, bunlara yanıtlar oluşturun ve bir görüşmeye davet edilmeden önce bu yanıtları uygulayın. Bir arkadaşınızdan veya profesyonel bir kişiden sizinle bir uygulama görüşmesi yapmasını isteyin. İyi hazırlanmışsanız, bir sonraki görüşmenize gittiğinizde daha kendinden emin ve rahat olacaksınız.


13. Mülakat sürecini düzenli takip edin

Bir iş görüşmesinden hemen sonra işe alım müdürüne bir teşekkür maili gönderin. Bir hafta sonra onlardan haber alamazsanız, bir telefon görüşmesi veya e-posta ile süreci takip edin. Bunu yaparken, işe olan heyecanınızı ve ilginizi gösterebilirsiniz. Bir yanıt beklerken, ilginizi çeken işleri aramaya ve başvurmaya devam edin.


14. Beceriler ve yeteneklerinizi geliştirin

İş gücüne yeni giriyorsanız veya yeni bir kariyere başlıyorsanız, iş bulmak için daha fazla eğitime veya deneyime ihtiyacınız olabilir. İş başvurusu yaparken istediğiniz sektördeki bir kuruluşta staj yapmayı veya gönüllü olmayı düşünün. Kişi ağınızı genişletmek veya tam zamanlı bir pozisyona geçmek için bu fırsatları kullanın. Ayrıca belirli beceriler geliştirmek veya sektörünüzle ilgili teknolojileri ve süreçleri öğrenmek için çevrimiçi kurslar alabilir veya atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Daha fazla deneyim veya başarı kazandıkça özgeçmişinizi güncelleyin.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page