top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinde kadınlara önerilen maaşlar erkeklere kıyasla düşük

Kariyer platformu Otta'nun yeni araştırması, kadınlara iş hayatında erkeklere kıyasla daha düşük maaşlar teklif edildiğini ortaya koyuyor

Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinde kadınlara önerilen maaşlar erkeklere kıyasla düşük

Kariyer platformu Otta'nun yeni araştırması, kadınların iş hayatında erkeklere kıyasla daha düşük maaş kazandıklarını ortaya koyuyor. Otta'ya göre, kadınların farklı pozisyonlar için maaş beklentilerinin erkeklere kıyasla %7-20 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.


Otta'nın şu anda ABD'de 500.000 kullanıcısı bulunuyor ve %60'ı kadın. Kariyer sitesi, iş arayanlardan, iş aramaya başladıklarında asgari maaş gereksinimleri de dahil olmak üzere tercihlerini girmeleri ile ortaya çıkan sonuçlar ışığında, Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınlar, ortalama olarak, erkeklerin girdiğinden %17 daha düşük gelire sahip oldukları ortaya çıktı.


En önemli cinsiyet farklılıkları, üst düzey olmayan yazılım mühendisliği, veri ve ürün yönetimi pozisyonlarında iş arayan kadınlarda ortaya çıktı. Bu alanda iş arayan kadınlara önerilen maaş skalası erkeklerden %19-20 daha az olduğu anlamına geliyor. Pazarlama ve insan kaynakları pozisyonları için durum biraz daha iyiydi, ancak bu mesleklerdeki kadınlar hala minimumlarını erkeklerden %7-10 daha düşük tutuyorlar.


Araştırmacılar, kadınların değerlerini küçümseme eğiliminin yeni bir şey olmadığını ve teknoloji endüstrisine özgü olmadığını saptadı.


Bu konu ile yapılan bir araştırma kapsamında, erkek ve kız üniversite öğrencilerinden gelen birinci sınıf öğrencilerinin uygulama materyallerini değerlendirmeleri istendi. Deneyin sonunda, katılımcılara yaptıkları iş göz önüne alındığında adil olduğunu düşündükleri parayı kendilerine ödemeleri söylendi. Erkekler kendilerine kadınlardan %63 daha fazla ödeme yaptı. Süreçteki performanslarını değerlendirmeleri istendiğinde, cinsiyet farkı yoktu, bu nedenle ücret farkı, katılımcıların performanslarına nasıl inandıklarını yansıtmadı. Aynı çalışmada, deneyi düzenleyen ekip, katılımcıların önceki erkek ve kadın çalışma katılımcıları tarafından alınan örnek bir kişisel ödeme günlüğünü görmelerine izin verdiğinde, kendi kendine ödemedeki cinsiyet farkı ortadan kalktı. Başka bir deyişle, kadınlar ücret aralığını öğrendiklerinde adil ücret talep ediyorlardı.


Bu durum ülkemizde de farklı değil. PwC'nin 2021 tarihli "Çalışma hayatında cinsiyet ve ücret eşitliği" raporu sonuçları da bu önermeyi doğrular nitelikte.


Türkiye, kadının çalışma hayatındaki temsil oranında listenin sonlarında yer alıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun 153 ülkeyi kapsayan Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre Türkiye, ekonomik katılım ve fırsat eşitliği, siyasi yetkilendirme, eğitimsel kazanım, sağlık ve hayatta kalma gibi kriterler göz önünde bulundurulduğunda, 130. sırada yer alıyor.


2020’de Türkiye, üst düzey rollerdeki temsil bakımından 153 ülke arasında 132. sırada yer alıyor. Erkekler ve kadınlar arasında en yüksek farkın olduğu endekslerden biri. Türkiye’deki uzman meslekler ve teknik elemanlar arasındaki kadınların oranı %40.1. Bu oran, Türkiye’yi dünya genelinde 111. sıraya getiriyor.


Türkiye, kadının çalışma hayatındaki temsil oranında listenin sonlarında yer alıyor

TÜİK’in 2018 verilerine göre, eşit eğitim seviyesine sahip kadın ve erkek çalışanlar arasında (tüm eğitim düzeylerinde ve toplam düzeyde) erkeklerin lehine bir ücret farklılığı bulunduğu gözlemleniyor.


Kasım 2020 verilerine göre:

  • İşgücüne katılım oranı kadınlar için yaklaşık %30.6 iken erkeklerde bu oran %68,4. Kasım 2019 verileri ile kıyaslanınca ise kadınların işgücüne katılım oranının yaklaşık %3.3 azaldığı görülüyor.

  • İstihdam oranına baktığımızda ise, Türkiye’de erkeklerin istihdam oranı %60,2 iken kadınlarda bu oranın %26 olarak gerçekleşiyor.

  • İşsizlik oranındaki istatistikler de benzer bir ilişki ile karşımıza çıkıyor; kadınların işsizlik oranı %15 iken erkeklerde bu oranı %11.9 olarak gözlemleniyor.


PwC’nin her sene yürüttüğü Women In Work Index 20212 araştırmasına göre kadına çalışma hayatında en fazla yer veren ilk iki ülke - İzlanda ve İsveç - 2018'deki ile aynı kalıyor ama Yeni Zelanda bu yıl üçüncü sıraya yükseldi.

  1. İzlanda

  2. İsveç

  3. Yeni Zelanda

Organizasyonlar kadınları işgücünde tutmak ve katılımını artırmak için ne yapabilir?

  • Tüm şirket politikalarını cinsiyet eşitliği perspektifiyle değerlendirmek

  • Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin temellerine inerek kadınları güçlendirmek

  • Ekonominin gelecekte büyüyen sektörlerinde kadınlar için fırsat yaratmak

  • Cinsiyetler arası ücret farkının açılmasını durdurmak için harekete geçmek

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page