top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Çalışma hayatının geleceği nasıl tasarlanabilir?

Güncelleme tarihi: 31 Eki 2020

Bazı krizler, iyi bir fırsatların önünü açabilir

İşletme ve topluluğu için daha fazla amaç, refah ve nihai değer yaratacak şekilde işin yeniden tasarlanmasını hızlandırmak için eşi görülmemiş bir fırsat anlamına gelebilir. Deloitte'un insan sermayesi raporunun da ortaya koyduğu gibi, önde gelen kuruluşlar, çok beklenen "işin geleceğini" daha yakın bir gerçeklik haline getirmek için "COVID-19'dan enerji alacak ve İşin geleceğini tasarlayarak işe geri dönecekler." diyor.


Kurum düzeyinde bu yeni ortamın neye benzediği, bir şirketin müşterilerine, ürünlerine ve hizmetlerine, sektör trendlerine ve diğer özelliklere bağlı olacaktır. Genel olarak, teknolojinin hızlanma kabiliyetini, insanların işleri amaç ve anlamla daha yakından uyumlu olduğunda gerçekleştirme konusundaki şaşırtıcı potansiyeli ile uyumlu hale getiren bir şey olacaktır.


Deloitte'un raporunun işaret ettiği gibi, belirli bir işe dönüş stratejisi bulmak, COVID-19'un insanlar ve işleriyle ilgili canlı bir şekilde ortaya koyduğu dersleri düşünerek başlayabilir.


COVID-19, insanların işleri daha yüksek bir amaca uygun hale getirildiğinde oldukça motive olduklarını ortaya çıkardı

İster bir gecede Kişisel Koruma ekipmanı üretmek için dönen üreticiler, ister 24 saatlik vardiyalar için gönüllü olan sağlık uzmanları olsun, insanlar kahramanca çabalar gösterdiler çünkü daha yüksek bir amaca doğrudan bağ var. Kuruluşlar, işler ile ekip hedefleri ve organizasyonel görevler arasında net bir uyum oluşturarak bu insani anlam ihtiyacından yararlanmalıdır. Bu, her hafta çalışanların aşırı yoğunluğunda performans göstermesi gerektiği anlamına gelmez. Aksine, yeniden tasarlanan işin her yönüne refahı dahil etmek hayati önem taşır. Ancak son bulgular, ilişki anlamının kişinin motivasyonları üzerinde olabileceğinin altını çiziyor.


Dikkatli ve stratejik bir şekilde dağıtıldığında, yapay zeka ve bulut gibi teknolojiler insanları daha amaçlı, görev açısından kritik faaliyetler için daha iyi donatabilir. Hepimiz, yapay zekanın insanları daha yüksek değerli arayışlar için özgürleştiren sıradan görevleri yerine getirebileceğini biliyoruz. Ama aynı zamanda insanların daha yüksek bir seviyede performans göstermesini sağlayan bilgi paylaşımını - veriler ve içgörüler - sağlayabilir. Aslında, süper takımlarla ilgili bir Deloitte raporunun da gösterdiği gibi, robotlar ve diğer bilişsel teknolojiler insanlarla birlikte çalışan değerli ekip üyeleri haline gelebilir.


Bulut teknolojileri, bir kuruluşun BT altyapısını basitleştirebilir ve süreçlerini hızlandırabilir. Bu, şirketlere yeni iş modellerini ve bunların destekleyici iş tanımlarını ve süreçlerini hızlı bir şekilde denemek ve ölçeklendirmek için daha fazla esneklik sağlar. Net sonuç, teknolojinin sadece verimlilik yaratma ve süreçleri düzene koyma aracı değil, aynı zamanda insan ve esnek işyerleri yaratmak için bağlayıcı doku olabileceğidir.


İnsanların yaptıklarına karşı neler yapabileceklerini düşünmek daha önemlidir

COVID-19 krizi, liderler ve ekipler arasında dayanıklılığın önemini ortaya çıkardı. Dönüş yapabilmek ve adapte olabilmek, tanımlanması ve geliştirilmesi gereken çok önemli bir yetkinliktir. Kuruluşlar yeniden açılmaya devam ederken, yalnızca mevcut becerilerine veya sertifikalarına değil potansiyellerine dayalı olarak çalışanları eğitmek, geliştirmek ve değerlendirmek için yeni yollar düşünmelidir. COVID-19 şunu göstermiştir: Bir çalışanın geçmişteki rolleri, o kişinin gelecekte neler yapabileceğinin tek öngörücüsü değildir. Kişinin temel ilgi alanlarını, doğuştan gelen özelliklerini ve iş kimyasını belirlemek, işin geleceği etrafında ekipler oluşturmada önemli bir faktör olacaktır.


İK'nın rolü yükseltiliyor ve genişletiliyor

Pandemi, 2008 mali krizinin CRO (Risk Yönetimi Direktörü)'yu ve risk fonksiyonunu daha belirgin bir role itmesi gibi, CHRO (İK direktörü) ve İK organizasyonunun dikkatini çekti. İşin geleceğini inşa etmek ve sürdürmek için İK, işgücü duyarlılığını izleme, liderler ve ekipler arasında uyum oluşturma ve işin nasıl, nerede ve ne yapılacağının yeniden tasarlanmasına öncülük etme gibi alanlarda yeteneklerini genişletmeye veya artırmaya devam etmelidir. Kuruluşlar, çalışan deneyiminin tüm boyutlarında değişime öncülük etmek için İK'nin gereken desteğe ve derinliğe sahip olup olmadığını kendi kendilerine değerlendirmelidir.


Ayrıca, toplumun akış durumu göz önüne alındığında, çalışanların refah ve aidiyet için artan arzusuna ek olarak, teknolojide daha fazla derinlik ve organizasyonda bilgi paylaşımının önemi de göz önünde bulundurmakta fayda var.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


bottom of page