Avrupa Süper Ligi kurulmasıyla, eş markalama (co-branding) yapan UEFA ve markalaşan futbol kulüplerinin işbirliğinin sonlandırılması sonucunda ne tür sonuçlar ortaya çıkabilir? Şimdilik belirsiz
Avrupa Süper Ligi nedir?
2018'de Alman Der Spiegel, Football Leakes'ten rekabeti özetleyen belgeleri ortaya çıkardıktan sonra bir Avrupa Süper Ligi hakkında bir haber yaptı. Fikir, Avrupa'nın en iyi futbol kulüplerinin 2021'de UEFA'dan kopup kendi rekabeti başlatmasıydı. Der Spiegel'in raporu, kulüplerle futbol aracılığıyla şok dalgaları gönderdi ve taraftarlar başka bir turnuvanın bir parçası olmayacaklarını düşünüyorlardı. futbol manzarasında çok fazla olurdu.
Der Speigel tarafından özetlenen planlar, 16 takımlı bir turnuvanın 2021 gibi erken bir tarihte başlayacağını iddia ediyordu. UEFA'nın Avrupa Süper Ligi'nde hiçbir rol oynamaması dışında, yarışma Şampiyonlar Ligi'ne benzer olacaktı. Takımlar bir grup aşamasında oynayacak ve ardından Avrupa Süper Ligi şampiyonu olmak için eleme turları yapacaklardı.
Yarışmanın formatı Avrupa futbolundaki en güçlü, en büyük kulüplerden bazılarının lehine olacaktır. Yarışmaya katılan 16 takımdan 11'i "çekirdek kurucu" kulüpler olarak etiketlenecek. Bu 11 kulübün 20 yıl boyunca Süper Lig'deki yerleri garanti altına alınacak. Kulüpler "düşmeye karşı bağışık" olacaktı. Diğer beş yer ise yarışmadan düşebilecek takımlardan oluşacaktı.
Dünya futbolunun en popüler kupa müsabakası olan Şampiyonlar Ligi'nin sonunu bir Avrupa Süper Ligi'nin müjdeleyeceği iddia ediliyor. Ayrıca, kulüpler söz konusu para miktarı nedeniyle ayrılıkçı rekabete odaklanacağından, bir Süper Lig'in yerel rekabeti olumsuz etkileyeceğine inanılıyor.
Avrupa Süper Ligi'nde hangi takımlar oynayacak?
Der Spiegel tarafından ortaya çıkarılan belgelerde, ekiplerin kimler listesi kurucu üyeler olarak listelendi. Bu kulüpler arasında Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, AC Milan, Paris Saint-Germain ve Bayern Münih bulunuyor. Dünyanın en tarihi ve şu anda finansal olarak en güçlü 11 kulübünü içeren bir listedir.
Belgeye göre, yarışmaya katılan beş konuk kulüp Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Inter Milan, Marsilya ve Roma olacak. Dönen konuk takımlar, bu dönen kulüplere yükselme ve küme düşme sağlamak için ikincil bir yarışma kurulacağından yıldan yıla değişebilir. Özünde, ikincil rekabet, Premier Lig ve EFL Şampiyonası'na benzer ikinci bir lig ligine benzer olacaktır.
Neden bir Avrupa Süper Ligi kurulmalı?
Televizyon parası, Avrupa Süper Ligi tarifinin önemli bir bileşenidir. Avrupa'nın en iyi kulüpleriyle bir rekabet kurmak, Şampiyonlar Ligi grup aşamasının öngörülebilirliğini ortadan kaldıracaktır. Öngörülebilir bir grup aşaması, hayranları son sezonlarda Şampiyonlar Ligi'ni rahatsız eden maçları izlemeye ilgi duymadan bırakıyor.
Maalesef Avrupa'nın en büyük kulüpleri tüm ağaçlara göre ormanı görmüyor. Avrupa Süper Ligi'nde oynamanın kendi aralarında geliri artıracağını iddia ediyorlar. Bir sezonda birden çok kez oynayan en büyük kulüplerin sorunu, taraftarların maçlardan bıkmasıdır.
Şampiyonlar Ligi'ni ve onun öncülünü Avrupa Kupaları yapan tek şey, izlemesi harika olan kulüplerin rekabete girmeleri. 2019-20 Şampiyonlar Ligi'ne ve taraftarlara getirdiği heyecana bakın. Atalanta çeyrek finale yükselirken, RB Leipzig ve Lyon gibi takımlar Avrupa'nın en büyük iki takımını - sırasıyla Atletico Madrid ve Manchester City - eledi.
Yenilenmiş bir Şampiyonlar Ligi, kulüpler için ilerlemenin yolu olabilir. Ancak, rekabeti yenilemek bile bir Avrupa Süper Ligi konuşmasını tamamen sona erdirmez.
Avrupa Süper Ligi mi kurulacak?
Yıllardır, bir Avrupa Süper Ligi fikri ortaya atıldı, ancak sadece son beş yılda gerçekten gerçekleşmesi mümkün hale geldi. Süper Lig'in bir fikirden fazlası haline gelmesinin nedenlerinden biri Amerikalı iş adamı Charlie Stillitano'dan kaynaklanıyor. Avrupa futbolunun en büyük kulüplerini Kuzey Amerika ve Asya'daki maçlara davet eden bir yaz sezonu öncesi turnuvası olan International Champions Cup'ın kurucusudur.
Stillitano, önde gelen İngiliz futbol kulübü yetkilileriyle daha fazla para kazanmanın yollarını açıkladı. Futbola akan ve kapmak için bekleyen para miktarı, en büyük kulüplerin oturmasına ve Süper Lig'i kurmayı düşünmesine neden oldu. Stillitano, Süper Lig'in neye benzeyebileceğinin temeli olarak Uluslararası Şampiyonlar Kupası fikrini kullandı.
Der Spiegel'e göre, Bayern Münih başkanı Karl-Heinz Rummenigge, Avrupa Süper Ligi'nin arkasındaki en önemli isimlerden biri. Adını lige bağlayan raporların ortaya çıkmasının ardından Rummenigge, konsepte dahil olduğunu reddetti. Rummenigge, UEFA'dan ayrılma fikrine karıştığı için masum olmayabilir. Avrupa Kulüpler Birliği'ndeki gücünü ve konumunu, UEFA'ya Avrupa'nın en zengin kulüplerine daha fazla finansal fayda sağlayan reformlar için baskı yapmak için kullandığına inanılıyor.
Kaynaklar, Avrupa Süper Ligi'ni Major League Baseball, NFL ve NBA gibi Kuzey Amerika profesyonel spor liglerine benzetti. Bu spor liglerinin tamamı yükselme ve düşmenin olmadığı kapalı liglerdir. Her ligdeki takımlar ömür boyu üyedir ve galibiyet ve mağlubiyetlerine bakılmaksızın ligden çıkarılmaz.
Futbolda bir Süper Lig, üyelerine daha da büyük bir mali ödül sağlayacaktır. Avrupa'nın en iyi kulüplerinin bir lig veya turnuva formatında bir sezonda birden çok kez oynamasına izin verilirse, televizyon parası önemli olacaktır. Canlı kapılar ayrıca ekipler tarafından büyük miktarda para kazanılırdı.
Şampiyonlar Ligi ile karşılaştırıldığında, bir Süper Lig, kıtanın en büyük kulüplerini daha sık karşı karşıya getirirdi. Mevcut televizyon hakları anlaşmaları açısından Süper Lig'in NFL ve NBA ile aynı seviyede olacağına inanılıyor. Şampiyonlar Ligi, dünyanın en çok izlenen spor yarışmasıdır ve kıtanın en büyük takımlarını düzenli olarak birbirleriyle karşı karşıya getiren bir Avrupa Süper Ligi, popülerlikteki mevcut rekabeti kesinlikle geride bırakacaktır.
Şampiyonlar Ligi'ne ne olacak?
Gazetenin ortaya çıkardığı belgelerden Der Spiegel'de yayınlanan planda UEFA ya da kupa müsabakaları, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nden söz edilmiyordu. Avrupa Süper Ligi, Şampiyonlar Ligi'ni sona erdirmeye çalışırsa yasal sorunlar yaşayabilir. Ancak, Avrupa'nın en büyük kulüpleri önerilen süper lige taşınırken, Şampiyonlar Ligi muhtemelen yol kenarına düşecektir.
Şampiyonlar Ligi'nin tek alternatifi, bir arada var olmanın ve potansiyel olarak yeni rekabetin yanında koşmanın bir yolunu bulmak olabilir. Premier Lig, Bundesliga, La Liga, Serie A veya Ligue 1 gibi yerel müsabakalara ne olacağı konusunda net bir fikir yok. Büyük olasılıkla, Avrupa Süper Ligi takımları bu yerel müsabakalarda da oynayacaktı.
UEFA, daha önce Avrupa futbolundaki ve müsabakalarındaki rolünü korumak için mücadele etti. Yüzyılın başında İtalyan Media Partners firması Süper Lig fikrini araştırdı. Herhangi bir olası oluşumla mücadele etmek için UEFA, Kupa Galipleri Kupası'nı sona erdirdi ve Şampiyonlar Ligi ipuçlarını daha da genişletti. Oyundaki bireyler, son on yılda artı bir Avrupa Süper Ligi fikrini savunuyorlar. Real Madrid başkanı Florentino Perez, önerilen ligin harika bir plan olduğuna inanıyordu. Arsene Wenger, 2020'ye kadar bir Avrupa Süper Ligi olacağına inanıyordu. Eski Celtic teknik direktörü Gordon Strachan, İskoçya'nın en büyük kulüplerinin - Celtic ve Rangers'ın - 38 takımlı, iki bölümlü bir Avrupa Süper Ligi'nin parçası olacağını iddia etti.
Avrupa Süper Ligi futbolu etkilenecek
Bir Avrupa Süper Ligi'nin en büyük taraftarları, rekabetten mali olarak en fazla fayda sağlayacak kıtanın en zengin kulüpleri gibi görünüyor. Büyük kulüpler için, istedikleri zaman nakit para çekmeleri için bir para makinesi olurdu.
Avrupa Süper Ligi dışındaki kulüpler için, rekabet büyük bir tokat olacaktır. Zengin ve fakir arasında daha önce hiç olmadığı gibi bir uçurum yaratırdı. Birçok yönden, Major League Baseball'un Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bağımsız kulüpleri ezmesi, küçük kulüpleri büyük lig franchise'larının besleyici takımları olmaya zorlaması gibi olurdu. Muhtemelen Avrupa Süper Ligi dışındaki takımlar, süper zenginlere yetenek sağlayan besleyici kulüpler olmaya zorlanacak.
Avrupa Süper Ligi'nin futbol üzerindeki etkisine bir örnek olarak, 1990'ların başlarına geri dönülmesi gerekiyor. 1992'de, Premier Lig ilk sezonunu, birinci lig kulüplerinin kurulu üst düzey uçuştan ayrılmasının ardından oynadı. Neden? Daha fazla para ve kontrol istiyorlardı. Yine de, Premier Lig'in oluşumu ile bir Avrupa Süper Ligi arasındaki fark, ikinci rekabetin diğer tüm müsabakaları anlamsız hale getirmesidir.
İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya'da ulusal ulusal yarışmalar var olacak, ancak dereceleri düşürülmüş bir biçimde olacaktı. Manchester kulüpleri veya Liverpool olmadan kaç futbol taraftarı Premier Lig'i izler? Premier Lig, Bundesliga, La Liga, Ligue 1 ve Serie A tarafından sunulan ürün gerçekten de kötü olurdu. Özellikle Premier Lig'in bir avuç takımı Avrupa Süper Ligi'ne kaptırma olasılığı ile İngiliz futbol taraftarlarına sunulan ürün çok etkilenecek.
Elbette her şey ne tür bir Avrupa Süper Ligi oluşturulacağına bağlı. Bu tartışılan bir konudur. Der Speigel raporu, Şampiyonlar Ligi için yarışmanın devralacağını belirtmesine rağmen, takımları yerel üst düzey yarışmalardan alan bir Avrupa Süper Ligi, oyun için daha da zararlı olacaktır.
Aynı kulüplerin sürekli olarak turnuvaya katıldığı bir Avrupa Süper Ligi, diğer tüm futbol müsabakalarını anlamsız kılacaktır. Para yetersizliğinden dolayı liglerin ve kulüplerin kapanması uzun sürmez. Küçüklerin varlığını sürdürmesi büyük kulüplere bağlıdır.
Avrupa'da futbol bir dönüm noktasında olabilir. Manchester City’nin Şampiyonlar Ligi’nden sürgün edilmesine karşı başarılı temyizi, UEFA’nın polis ekipleri üzerindeki gücünün kırılgan olduğunu gösteriyor.
Sonuç olarak, örnek olarak co-branding kavramına örnek olabilecek olan UEFA'nın düzenlediği turnuvalarda yer alan markalaşan kulüplerle yaptığı işbirliğinin sonlanmasının gün sonunda iki tarafa etkisi nasıl olacak? Şimdilik öngörmek oldukça zor.
Commentaires