Online alışveriş sitesi Wayfair’in çocuk istismarı ve insan kaçakçılığı ile ilişkili olduğu yönündeki iddiaların ardından, sosyal medyada Trendyol hakkında da benzer iddialar gündeme gelmiş, internette fahiş fiyatla satışa sunulan çocuk kıyafetleri oldukça tepki toplamıştı.
Trendyol’dan konu ile ilgili resmi açıklama geldi ve ilgili sayfalar siteden kaldırıldı. Trendyol tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:
"Trendyol olarak hassasiyetle yakından takip ettiğimiz sosyal medyadaki iddialara ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.
Türkiye’nin Trendyol’u olarak, onbinlerce satıcıyı müşterilerimizle buluşturduğumuz pazaryeri modelimizde ürün isimleri, açıklamaları ve fiyatları satıcılarımız tarafından belirlenmektedir. 15 milyondan fazla ürün bulunan platformumuzda, veri girişleri ile ilgili hatalı işlemlerle karşılaşılabilmektedir. Hatalı veri girişlerini ve her türlü ayrımcılık içeren söylemleri takip ediyor ve satıcılarımızı bilgilendirerek platform kuralları gereği, ürünleri yayından kaldırıyoruz. ‘Şikâyet Et’ özelliği ile müşterilerimizden aldığımız bildirimleri de ivedilikle inceliyoruz. Ayrıca platform olarak satıcılarımızın hatalı veri girişlerini ve operasyonlarını iyileştirmeye yönelik eğitimleri düzenli olarak gerçekleştirmeye ve kontrol mekanizmalarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.
Sosyal medyadaki iddialarda yer alan ürünlerle ilgili yaptığımız incelemelerde, belirtilen fiyatlardan hiç satış yapılmadığı ve bu durumun veri girişlerindeki hatalardan kaynaklandığı gözlenmiştir. Türkiye’nin Trendyol’u olarak, markamızın böyle bir iddia ile yan yana gelmesinden son derece üzgünüz. Böyle bir konuda kamuoyunda oluşan haklı hassasiyeti en içten şekilde paylaştığımızı ve konunun kesinlikle karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz."
Trendyol'da satıştan kaldırılan ürünlerin sahibi iddialara yanıt verdi
Sabah Gazetesi'nden Pınar Çelik'in haberine göre, Trendyol’da ikili çocuk eşofmanının 120 bin liraya satışa çıkaran Denizli’de üretim yapan Değirmencioğlu Tekstil’in üçüncü kuşak yöneticilerinden Enver Değirmencioğlu ilk kez konuştu.
"Çalışanlarımız fiyatlandırma yaparken hata yaptı"
Olaydan önceki akşam 22.00'da haberdar olduklarını dile getiren Değirmencioğlu, süreci şöyle anlattı: "Mart ayının sonunda Trendyol'a başvurduk ve mağaza açma hakkı kazandık. Ardından bir çalışanımıza fiyatlandırma yapması için görev verdik. Ancak çalışan fiyatlandırmada hata yaptı. Fiyatları hemen düzelttik ama onay sürecine girdik. O süreç bitmeden Trendyol'daki sayfamızın kapandığını gördük. Denizli'de 1949'dan beri faaliyet gösteriyoruz. 3. Kuşak olarak 3 kardeş bu firmayı yönetiyoruz..."
"Bu nasıl bir lekedir aklım almıyor"
Sadece giyim değil mefruşat, müteahhitlik, nişanlık-gelinlik alanında da üretim yapıyoruz. İç piyasa çalışıyoruz. Esnafız ve her işlemimiz kayıtlı. Bulunduğumuz yerde herkes bizi bilir, tanır. 3 kardeşiz ve hepimizin evladı var. Böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalmak nasıl bir şey anlatamam. Bir başkasının çocuğuna bunu yaşatmak aklımızın ucundan geçmez. Bu nasıl bir lekedir aklımız almıyor." Kara para aklama ya da rüşvet iddialarıyla ilgili olarak da Değirmencioğlu, "Bunlar rakamsal işler. Hesaplarımız açık diledikleri zaman hepsini inceleyebilirler. Ama çocuk tacirliğiyle suçlanmak çok ağır. Bunu nasıl atlatacağız bilemiyorum" dedi.
Wayfair hakkındaki iddialar nelerdi?
2002’den beri mobilya ve ev eşyaları satan Amerika merkezli e-ticaret sitesi olan Wayfair’de, fahiş fiyatlara satılan ürünler üzerinden çocuk ticareti yapıldığı iddiası gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Wayfair hakkındaki iddialar ilk olarak bir Reddit kullanıcısının kendi sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşım sonrası patlak verdi.
Paylaşılan videoda, Wayfair üzerinden satılan ürünlere kayıp çocukların isminin verildiği ve bu ürünlerin değerinin onlarca kat üzerinde satıldığı iddia edildi. Örneğin; başka sitelerde 400 dolara satılan bir dolap Wayfair’de 10.899,99 dolar ücret ve Anabel 5 ismiyle listeleniyor olması. Bu ismin ABD’de 13 Mayıs’tan beri kayıp olan 14 yaşındaki Anabel Wilson ile ilgisi olduğu iddialarıyla gündeme gelmişti.
Wayfair ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Elbette ki; bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. Söz konusu dolaplar, endüstriyel kullanım için tasarlanmış özel seri mobilyalar ve buna göre fiyatlandırılması doğal” diyerek hakkındaki iddiaları reddetti.
Wayfair tartışmaları yakın zamanda yaşanan Pizzagate olayını akıllara getiriyor. Bu tarz olayların son günlerde sıkça yaşanması akıllardaki soru işaretlerinin çoğalmasına neden oluyor. PizzaGate iddiaları da Wayfair benzeri bir şekilde ortaya çıkmıştı.
Wayfair yakın dönemde çok konuşulan PizzaGate ardından gündemi oldukça meşgul eden bir diğer olay
PizzaGate, Hillary Clinton’la bağlantılı olduğu söylenen Comet Ping Pong isimli bir pizza restoranının ABD elitleri için çocukların istismar edildiği organizasyonlar düzenlediği ve Batı siyasi dünyasında pek çok ismin bu skandala bulaştığının iddia edildiği bir söylenti. Bu teorinin ortaya atıldığı ve sözde delillerin ortaya konduğu siteler ise bu tarz söylentilerin çokça yayıldığı 4chan ve Reddit.
Suçlamalar, ABD’deki başkanlık seçimlerinden önce Demokrat Partili başkan adayı Hillary Clinton’ın kampanya direktörü John Podesta’nın e-postalarının hack edilmesiyle başladı.
Aşırı sağcılar, Podesta ve Washington’daki pizza restoranının sahibi James Alefantis’in yakın olduklarını ve Podesta’nın Alefantis’ten pizza istediği yazışmaların, şifreli mesajlar olduğunu iddia ettiler. Ve Alefantis’in de Podesta’ya, Clintonlara, onların yakını birçok üst düzey Demokrat Parti mensubuna suiistimal etmeleri için çocuk bulduğunu öne sürdüler.
Bu iddialar, komplo teorisyeni bir grup dışında kimse tarafından ciddiye alınmadı. Ancak Twitter’da, Facebook’ta birçok kişi tarafından paylaşılınca, Washington’da yetkililerin, bunların bir saçmalık olduğunu açıklamak zorunda kalmasına kadar vardı.
Komplo teorisinin bu kadar ilgi görmesi üzerine New York Times ve Washington Post da tartışmaya katıldı. Washington Post Gazetesi de iki gün önce konuyla ilgili bir başyazı yayınlayıp, bu mesnetsiz iddiaların yayılmasına karşı önlem almayan sosyal medya platformlarını ağır bir şekilde eleştirdi. W.P. “Pizzagate, sahte haberlerin gerçek insanları nasıl etkilediğini gösteriyor” demişti.
Comentarios