Müşterileriniz hedeflerine ulaşıyor mu? Bilmenin en iyi yollarından biri, site trafiğini ve dönüşümlerini izlemektir. Bunu web sitelerinde gerçekleşen her şeyin dijital kaydı olan web sitesi metriklerini kullanarak yapabilirsiniz.
Google Analytics'e göre, 70 milyondan fazla web sitesi, site performansını toplamak, ölçmek ve değerlendirmek için analiz araçlarını kullanıyor. Müşterileriniz bu metriklerden yararlanmıyorsa, ciddi bir rekabet dezavantajına sahiptirler.
Web sitesi ölçümleri nedir ve neden önemlidir?
Web metrikleri, bir web sitesinde sayfa görüntüleme veya dönüşüm gibi gerçekleştirilen işlemlerin ölçümleridir. Bu metrikleri analiz etmek, müşteri web sitelerinizin etkinliğini artırmak için kullanılabilecek sorunları ve eğilimleri ortaya çıkarabilir.
Web metrikleri, müşterilerinizin hedeflerini ve önemli performans göstergelerini (KPI'lar) izlerken de önemli bir faktördür. Müşterinizin başarısını ölçmek için kullanabileceğiniz çok çeşitli web metrikleri vardır. Blogları, site rezervasyonları ve mağazalar için veri analizi toplayabilirsiniz. Bu nedenle, siz ve müşterileriniz için tanımlanmış sayılara sahip nicel KPI'ler belirlemeniz önemlidir. Örneğin, müşterinizin gelirini 2021 yılına kadar %15 artırın.
Müşterinizin hedefini ve stratejisini tanımlama
Online pazarlama büyük bir avantajı, neredeyse tüm site eylemleri izlenebilir ve ölçülebilir olmasıdır. Satışlardan sosyal paylaşımlara kadar toplayabileceğiniz çok sayıda metrik var. Peki, siz ve müşterileriniz hangi metriklerin ölçüleceğine nasıl karar veriyorsunuz?
Sektör uzmanları, müşterilerinizle başlamayı ve elde etmeyi amaçladıkları temel hedefleri önerir. Çoğu işletme başarıyı bir hedef belirleyerek, hedeflerini belirleyerek ve web siteleri için KPI'ları ölçerek ölçer.
Müşterileriniz için izlemeniz gereken 11 web sitesi metriği
Müşteri sitelerinizde hangi metriklerin izleneceğini seçmek çok zor olabilir. Çoğu zaman, bulguları doğrulamak ve sizi yenilerine götürmek için birçoğu birlikte kullanılabilir. Bu nedenle ölçmeniz gereken 11 önemli web sitesi metriğinin bir listesini oluşturduk.
1. Site ziyaretleri
2. Üst sayfalar
3. Trafik kaynakları
4. Sayfalardan çık oranı
5. Hemen çıkma oranları
6. Dönüşüm oranları
7. Dönüşüm başına maliyet
8. Sitede geçirilen süre
9. Ziyaret başına etkileşimler
10. Ziyaret başına değer
11. Yeni ve geri gelen ziyaretçiler
1. Site ziyaretleri
Müşterinizin sitesi ne kadar trafik çekiyor? Bu web metriği, sitenin ana sayfasına, iç sayfasına veya bir blog makalesine girip girmediklerini belirli bir zamanda sitede kaç benzersiz ziyaretçinin bulunduğunu izler. Müşterinizin kitle davranışını daha iyi anlamak için, belirli bir zaman dilimi içindeki trafik miktarını ölçmelisiniz. Örneğin, sitenin etkinliğini son 7 gün, 3 hafta veya son 2 ay içinde izleyebilirsiniz.
Site ziyaretleri, ziyaretçilerin site içeriğini alakalı ve ilgi çekici bulup bulmadığını ve bir kampanyanın siteye trafik çekip çekmediğini gösterebilir. Başarılı bir kampanya, sitenin benzersiz ziyaretçilerinin istikrarlı büyümesini gösterecektir. Bu sayı düşmeye başladığında, kampanyanızı ayarlama zamanı gelmiş olabilir.
2. İlk 10 sayfa
Biraz daha derine inmek, müşterinizin sitesindeki en popüler sayfalar nelerdir? Bu bilgileri bilmek, site ziyaretçilerine hangi konuların ve içeriğin bağlandığına dair daha ayrıntılı bir görünüm sağlar. Hangi sayfaların en iyi performansa sahip olduğunu bulmak için, müşterinizin arama trafiğini ölçmenize yardımcı olacak Google Search Console gibi araçları kullanabilirsiniz.
Müşterinizin en iyi 10 sayfası SEO için yüksek sırada olabilir. Müşterinizin SEO'sunu izlemek, nelerin işe yaradığına ilişkin fikir verir ve daha az popüler sayfalardaki içeriği ayarlamanıza yardımcı olur. Bu şekilde, müşterinizin içeriğini nasıl büyüteceğiniz ve geliştireceğiniz konusunda bilinçli kararlar alırsınız. Bu web metriği, siz ve müşterinizin sosyal medya stratejisinde ince ayar yapmak için kullanabileceğiniz sosyal paylaşımlarda sitenin en üst sayfalarını da gösterebilir.
3. Trafik kaynakları
Müşterinizin web sitesi trafiğinin kaynaklarını bilmek önemlidir. Size zamanınızı, enerjinizi ve bütçenizi nereye yatırmanız gerektiğini söyler. Ziyaretçiler öncelikle müşterinizin sitesine nasıl ulaşır?
3 ana trafik kaynağı vardır:
Doğrudan (URL): Ziyaretçiler web adresini tarayıcılarına yazdı
Arama: Arama motoru sonuçlarında bulunan ziyaretçiler
Tavsiye: Siteye bağlantısı olan bir sayfada bulunan başka bir web sitesinden (Facebook veya Instagram) gelen ziyaretçiler
Bir ziyaretçinin müşterinizin sitesine göz atarken hangi cihazı kullandığını bilmek de önemlidir. İster mobil ister tablet veya masaüstü olsun, ziyaretçilerin hangi cihazları kullandığını görmek için metrikleri izleyebilir ve toplayabilirsiniz.
Farklı trafik kaynaklarına bakarak hangi kampanyanın hedefte olduğunu daha iyi anlayabilir ve müşterinizin sitesine daha fazla trafik çekebilirsiniz. Belirli bir kaynaktan gelen trafik miktarı aşağıya düşerse, ayarlama yapma zamanı gelmiştir.
Trafiği ölçerken dikkat etmeniz gereken bazı temel göstergeler:
Arama trafiğinde bir sıçrama, yeni teknik incelemenizin başarılı olduğunu gösterir
Doğrudan trafikte yalnızca %3'lük bir artış, yeni e-posta kampanyanızın içeriği inceleme ve listeleri genişletme gibi ayarlamalar gerektiğini gösterir.
Yönlendirme ziyaretçilerinde bir artış, blog'larınızda ve sosyal yayınlarınızda müşterinizin işlerinden bahsettiğinden izlenir. İyi bir ipucu, daha fazla trafik elde etmek için bu markalarla ve blog yazarlarıyla ilişkileri güçlendirmektir.
4. Hemen çıkma oranları (Bounce rates)
"Hemen çıkma", birisi sitenizi ziyaret ettiğinde ve siteyi hemen tıkladığında gerçekleşir. Yüksek hemen çıkma oranları derhal ele alınmalıdır, çünkü her biri kaybedilen bir fırsatı temsil eder.
Unutmayın, araştırmalar çoğu ziyaretçinin bir sayfayı açtıktan hemen sonra 15 saniyeden daha az zaman harcadığını göstermektedir. Bu süre içinde dikkatlerini çekmezseniz, müşterinizin web sitesinden ayrılacak ve bir rakibin web sitesine gideceklerdir.
Müşterinizin sitesinde çok sayıda hemen çıkma oranı varsa, bunlara neyin sebep olduğunu belirlemelisiniz. Yüksek hemen çıkma oranlarının bazı yaygın nedenleri şunlardır:
Zayıf veya alakasız trafik kaynakları
Aşırı karmaşık ödeme işlemleri
Kullanılabilirliği düşük açılış sayfaları
Kötü web sitesi tasarımı
Yavaş yükleme süreleri
Bir sayfada hemen çıkma oranına neyin neden olduğunu belirledikten sonra, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için değişiklikler yapmanız gerekir.
5. Sayfalardan çıkış oranı
Çıkış sayfası, kullanıcı siteden ayrılmadan önce ziyaret edilen son sayfadır. Bu web sitesi metriği, birden fazla web sitesi sayfasını ziyaret eden ve herhangi bir harekete geçirici mesaj dönüştürmeden, abone olmadan veya tamamlamadan ayrılan ziyaretçileri ölçer.
Ziyaretçilerin siteden çıkmak için hangi sayfaları seçtiklerini bilmek önemlidir. Bu sayfaları bulduktan sonra, nerede değişiklik yapmanız ve daha fazla dönüşüm elde etmeniz gerektiğini bilirsiniz.
Örneğin, yüksek çıkış oranlarına sahip açılış sayfalarını yüksek dönüşüm oranlarına sahip sayfalarla karşılaştırabilirsiniz. Bu, içerik, grafik ve gezinme gibi iyileştirilecek alanları belirlemenize yardımcı olacaktır.
Ziyaretçiler satın alma işlemi sırasında çıkıyorsa, hızlı ödeme için optimize edildiğinden emin olun. Bunu, bir satın alma işlemini tamamlamak için gereken adım ve sayfa sayısını azaltarak yapabilirsiniz.
6. Dönüşüm oranları
Dönüşüm oranları, müşterinizin istediği işlemi yapan kişilerin yüzdesini ölçer. Bu, çevrimiçi bir satın alma işlemini tamamlamak veya olası satış formunu doldurmak olabilir. Bu web sitesi metriği, müşteri hedeflerinizin nihai ölçümüdür.
Tüm sayfaların yanı sıra sitenin tamamı için dönüşüm oranlarını ölçtüğünüzde daha fazla bilgi edineceksiniz. Bu, hangi stratejilerin işe yaradığını daha iyi anlamanıza ve size daha düşük dönüşüm oranlarına sahip sayfaları geliştirme fırsatı verecektir.
Düşük dönüşüm oranları genellikle müşterinizin sitesinin yanlış trafiği çektiği veya içeriğin ziyaretçiler için yeterince ilgi çekici olmadığı anlamına gelir. Bunu göz önünde bulundurarak, düşük dönüşümlü sayfalardaki içeriği, tasarımı ve diğer öğeleri güncellemeyi deneyin. Ayrıca, müşteri sitelerinizi iyileştirmek ve bu değişikliklerin etkinliğini izlemek için stratejik bir Martech yığını oluşturabilirsiniz.
7. Dönüşüm başına maliyet
Dönüşüm başına maliyet (TBM), dönüşüm sağlayan her müşteri için maliyetidir. Reklam görüntülemelerinin başarılı dönüşüm sayısına oranını ölçer. Bu kritik web sitesi metriği, bir reklam kampanyasının başarısını izlemek için kullanılabilir.
Yüksek dönüşüm oranlarının kampanyanın başarılı olduğu anlamına gelmediğine dikkat etmek önemlidir. Dönüşüm başına maliyet, dönüşümün kazandığından daha yüksekse, müşteriniz potansiyel olarak para kaybediyor olabilir.
Dönüşüm başına maliyeti azaltmak için, ziyaretçileri çekmek ve onları dönüşüm sağlamaya ikna etmek için daha ucuz stratejileri göz önünde bulundurun.
8. Ortalama ziyaret süresi
Bu web sitesi metriği, bir ziyaretçinin ziyaret başına ve belirli web sayfalarında geçirdiği ortalama süreyi (ikinciye kadar) ölçer.
Ortalama ziyaret süresi iki önemli faktörü anlamanıza yardımcı olur:
1. İçerik kalitesi: Uzun sayfa ziyaretleri, ziyaretçilerin içeriği alakalı ve ilgi çekici bulduğunu gösterir. Kısa ziyaretler, sayfanın içeriğini yeniden inceleme zamanının geldiğini gösterir.
2. SEO sıralaması: Uzun sayfa ziyaretleri SEO sıralamalarını güçlendirir. Google ve diğer arama motorları, bir sitenin içerik kalitesini ve sayfada nerede sıralandığını belirlemek için bu web sitesi metriğini kullanır.
İçerik kalitesinin daha net bir görünümü için, zaman süresi metriğini belirli bir sayfadaki ziyaretçi etkileşimleriyle karşılaştırın. Bir sayfanın süresi yüksekse ve ziyaret başına etkileşimler düşükse, içerik kullanıcı için çıkmaz nokta olabilir. Bu, hangi sayfaların optimize edilmesi gerektiğini gösteren iyi bir gösterge olacaktır.
9. Ziyaret başına etkileşimler
Ziyaret başına etkileşim, kullanıcının bir web sayfasındayken gerçekleştirdiği işlemlerin sayısını ve türünü gösterir. Bu web sitesi metriği değerlidir, çünkü siz ve müşteriniz site ile her etkileşimde olduklarında kullanıcı davranışları hakkında yeni bilgiler edinebilirsiniz.
Amaç, bu verileri kullanıcı yolculuğunu daha iyi anlamak ve dönüşüm oranlarını artırmak için site ayarlamaları yapmaktır. Örneğin, müşterinizin yeni e-Kitabının indirilmesinin daha fazla dönüşüme yol açtığını keşfettiğinizi varsayalım. Bu, söz konusu içeriğe trafik çekmek için daha fazla yol bulmanız ve müşterinizin dönüşümlerini artırıp artırmayacağınızı görmeniz gerektiği anlamına gelir.
10. Ziyaret başına değer
Bu web sitesi metriği, müşterinizin sitelerine getirdiğiniz trafikten gerçekte ne kadar değer aldığını gösterir. Ziyaret başına değer, kampanyalarınızı önceliklendirmenize ve iyileştirilmesi gereken kampanyalarda değişiklik yapmanıza yardımcı olabilir.
Ancak, her bir web sitesi için değer tanımlamak değişecektir. En basit yaklaşım, benzersiz ziyaretçi sayısını gelir miktarına bölmektir. Ancak, e-posta abonelikleri, içerik indirmeleri ve bir blogdaki yorumlar gibi diğer değer türlerini ölçmeye ne dersiniz?
Bunun bir yolu, hangi web sitesi sayfalarının en fazla dönüşüme yol açtığını ve kullanıcıların bu sayfalara nasıl ulaştığını göstermek için alışveriş sepetlerine özel kodlar yerleştirmektir. Bu verilerin kullanılması farklı sayfalar için değerler atar. Bu değerleri zaman içinde izlemek, daha fazla dönüşüm elde etmek için hangi sayfaların çalıştığını ve hangilerinin yeniden çalışması gerektiğini gösterir.
11. Yeni ve geri gelen ziyaretçiler
Web sitelerinin 2 farklı ziyaretçi türü vardır: yeni ve geri dönen. Oldukça açık, değil mi? Her kitlenin bir web sitesi ile etkileşime girme yolları vardır. Her birine en iyi deneyimi sunmak için, geri dönen ziyaretçilerin dönüşüm oranlarına yakından bakmak için web metriklerini kullanın. Geri gelen ziyaretçiler sitenize daha fazla ilgi gösterdiklerinden bu önemlidir. Ayrıca, yeni ziyaretçilere kıyasla ödeme yapan müşteri olma olasılıkları daha yüksektir.
Geri dönen bir ziyaretçiye harika bir deneyim sunmak için, ziyaretçinin önceki ziyaretlerde dönüşüm sağlayıp sağlamadığını öğrenmek için web sitesi metriklerini kullanın. Görmediklerini fark ederseniz, geri geldiklerinde onları dönüştürmek için etkileyebileceğiniz yollar bulmaya çalışın.
Geri gelen ziyaretçilerle ilişkileri geliştirmenin bazı yolları şunlardır:
Özel fırsatlar veya kuponlar sunun
İçerik indirmek, anket tamamlamak veya posta listesine katılmak için davetiye gönderin
Haber bültenlerine müşterinizin web sitesine geri bağlantılar içeren e-posta gönderin
İlk kez gelen ziyaretçiler için ilk izlenimlerini iyileştirmeye odaklanın. Yerinde olduklarını düşünün ve müşterinizin sitesine geldiğinde gördüklerini analiz edin.
Müşterinizin sitesine bakarken kendinize şu soruları sorun:
Sitenin tasarımı ilgi çekici mi?
İçerik müşterinizin hedef kitlesiyle alakalı mı?
Navigasyon kullanıcı dostu mu?
Sayfalar yavaş yükleniyor mu?
Oyunun önüne geçin ve bu sorunları şimdi çözün, böylece müşterileriniz hedeflerine ulaşmaya başlayabilir.
留言