Sakıp Sabancı'nın iş prensipleri ve hem toplumun hem de bireyin iyiliği ve toplumun kalkınabilmesi için paylaştığı deneyimler insanlara ilham vermeye devam ediyor
Çok genç yaşlarda, Bossa Un Fabrikası'nda veznedarlıkla iş hayatına başladı. Sırasıyla, Çiftlik Müdürü ve Bossa Tekstil İşletmesi Müdürü oldu. Babasının 1966 yılında vefatından sonra kurulan Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.
1964 yılından itibaren, 25 yıl süreyle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları ile Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Üyeliği ve Başkanlığı yaptı. 1986 yılında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Sakıp Sabancı, 1987 - 1990 yılları arasında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı yaptı.
Başarılarla dolu bir hayat
Sakıp Sabancı'nın; İşte Hayatım (1985), Para Başarının Mükafatıdır (1985), Gönül Galerimden (1988), Rusya'dan Amerika'ya Gezdiklerim Gördüklerim (1989), Ücret Pazarlığı mı Koyun Pazarlığı mı? (1990), Değişen ve Gelişen Türkiye (1991), Daha Fazla İş Daha Fazla Aş (1993), Doğu Anadolu Raporu (1995), Başarı Şimdi Aslanın Ağzında (1998), Hayat Bazen Tatlıdır (2001), Bıraktığım Yerden Hayatım (2004) adlı kitapları yayınlanmıştır. İşte Hayatım kitabı İngilizce ve Japonca’ya, Değişen ve Gelişen Türkiye kitabı İngilizce’ye çevrilmiştir.
Sakıp Sabancı'ya 1984'de Eskişehir Anadolu Üniversitesi, 1986'da New Hampshire Üniversitesi (ABD), 1992'de İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, 1993'de Kayseri Erciyes Üniversitesi, 1997'de İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, KKTC Girne Amerikan Üniversitesi, Edirne Trakya Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi, 1998'de Washington Southeastern Üniversitesi (ABD), 1999'da Çukurova Üniversitesi ve 2002'de Kırıkkale Üniversitesi tarafından "Fahri Doktorluk" ünvanı verilmiştir.
Sakıp Sabancı, ayrıca 1987 yılında "Belçika Kraliyet Nişanı" ve 1992'de Japon Hükümeti tarafından verilen "Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı" ile, 2000 yılında Sabancı Üniversitesi Müzesi'ne bağışladığı ve "Altın Harfler" adı altında Türk Hat eserlerinin ve tablolarının ilk defa Louvre Müzesi'nde sergilenmesini sağlayarak Fransa'da Türk kültürünü tanıtmadaki başarılı katkılarından dolayı Fransız Hükümeti tarafından "Legion d'honneur" Şeref Nişanı ile onurlandırılmıştır.
Sakıp Sabancı'ya 1997 yılında Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası", İsviçre-Zürih'teki Avrupa Ekonomi Enstitüsü tarafından "Avrupa Kristal Dünya Ödülü" ve Hukukun Egemenliği Derneği tarafından da "Kaliteli İnsan Onur Ödülü " verilmiştir.
Sakıp Sabancı 1999 yılında New York'da Friends of the American Board Schools in Turkey (FABSIT) tarafından verilen "Yılın İşadamı Ödülü”nü, Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) tarafından verilen "Türkiye Tanıtım Ödülü"nü almıştır.
Türkiye genelinde birçok caddeye "Sakıp Sabancı" adı verilmiştir. Sakıp Sabancı Türkiye'de Artvin, Erzurum, Kırıkkale illeri ve Torbalı beldesi ile ABD'de New Hampshire, Houston ve Beverly Hills kentlerinin "Fahri Hemşehrisi" seçilmiştir.
Sakıp Sabancı'dan girişimcilere ve iş insanlarına tavsiye ettiği hayat dersleri şu şekilde:
Karşınızdaki kişinin insan olduğunu hiçbir zaman unutmayın.
Kişisel çıkar uğruna, geçici kazanç için kimseyi satmayın.
İnsanların birer makina olmadıklarını bilin.
Adil olun. Her işte, her konuda, her fırsatta ve herkese karşı adil olun.
Vicdan huzuru, başarılı olabilmenin temel şartıdır.
Ayaklarınız her zaman yere bassın. Hiçbir zaman havalarda dolaşmayın. Kendinizi kimseden üstün görmeyin.
Hiçbir işin kıyısından köşesinden tutmayın. Yapacağınız iş her ne ise, küçümsemeden ona sahip çıkın.
Hayata uyun, uyum sağlayın.
İnsan ölürken yaptıklarına değil, yapamadıklarına pişman olurmuş. Son nefesinizde yapamadığınıza üzüleceğiniz şeyleri, iş işten geçmeden yapmaya çalışın.
İyilikleri unutmayın ve karşılıksız bırakmayın.
Şans, kader ve kısmet; yararlanmasını bilenler için vardır.
Hiç ölmeyecek gibi çalışın. Yarın ölecekmiş gibi hazırlıklı olun.
Hedefinizin ne olduğunu bilin. Dağılmayın. Lüzumsuz şeylerle uğraşmayın.
Sağlıklı olun. Sağlık her şeyin başıdır.
Manevi dünyanız zengin olsun. Sonra maddi zenginlik gelir.
Hangi işi yapacaksanız, o işi en iyi bilenler ile iş birliği yapın.
Adınızı temiz tutmaya özen gösterin. Başarı bir bütündür. İsminizi temiz tutun ki, başarı isminizi taçlandırsın.
İş birliği yapacağınız insanları, birlikte çalışacağınız kişileri ve ortaklarınızı seçerken dikkatli olun. Arkadaşlıklarınızı ve dostluklarınızı iyi kurun.
Çıkar uğruna, menfaat bekleyişi içinde, belli kolaylıklardan veya imkânlardan yararlanmak hesabıyla, uygunsuz kişi veya guruplarla ilişkiye girmeyin.
Yaptığınız her iş farklı olsun.
Müesseseleşin.
İşinizi sevin. İşinize sahip çıkın.
Tasarrufa önem verin. Tasarruf, yatırım demektir.
Borç para vermekte, kefil olmakta dikkatli davranın.
Karınıza ve çocuklarınıza vakit ayırın. Ne kadar yoğun programınız olursa olsun, karınıza ve çocuklarınıza zaman ayırmalısınız. Bu bir zorunluluk değil, bir zevktir.
Fikirlerinizden ve değer yargılarınızdan fedakârlık etmeyin. Etmeyin ki önce aileniz ve yanınızda çalışanlar, sonra iş yaptıklarınız ve çevreniz size güvensin.
Hırçın olmayın, hem kendinize hem de başkalarına huzur verin. Hırçınlıklarınızı yenmeye çalışın.
Dost olun, arkadaş olun. Dostunuz olsun, arkadaşınız olsun. İnsan sevdikçe ve sevildikçe mutlu olur.
Yaşamadan ölmeyin. Yaşayarak ölün. Ölümden söz etmek kötü bir şey ama, ölüm mukadder son. Her faninin kaderinde var İnsan bu dünyaya bir defa geliyor.
Nasıl bir güç aradığınızı bilin. Güce sahip olduktan sonra da onu iyi kullanın.
Başkasından, özellikle politikacıdan medet ummayın.
Birlik ve beraberlik arayışını her işte ve her fırsatta sürdürün.
Dünyanın sizin etrafınızda kurulduğunu sanmayın.
Dostluğa ve arkadaşlığa önem verin.
Güler yüzlü ve tatlı dilli olun.
Gözünüzü açın.
Risk almayı bilin. Cesur olun.
Düzenli bir yaşamınız olsun.
Güvenilir bir insan olun.
Comments