top of page
Ara

Rekabetçi analiz nedir? İlk aşamalarda neler yapılmalı?

İş planınızın rekabet analizi bölümü, hem mevcut rekabetiniz hem de pazarınıza girebilecek potansiyel rakipler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar

Her şirketin bulunduğu kategoride farklı ölçeklerde de olsa güçlü bir rekabet vardır. Rekabetinizin - veya potansiyel rekabetin - güçlü ve zayıf yönlerini anlamak, işletmenizin ayakta kalmasını ve büyümesini sağlamak için çok önemlidir. Özel bir dedektif tutmanıza gerek olmasa da, yalnızca küçük bir işletme işletmeyi planlıyor olsanız bile rekabetinizi düzenli olarak kapsamlı bir şekilde değerlendirmeniz gerekir.


Aslında, küçük işletmeler, özellikle yeni şirketler bir pazara girdiğinde rekabete karşı özellikle savunmasız olabilir.


Rekabet analizi inanılmaz derecede karmaşık ve zaman alıcı olabilir ... ama olması gerekmiyor. İşte rekabetinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, analiz etmek ve belirlemek için izleyebileceğiniz basit bir süreç.


Güncel rekabet profili

Öncelikle mevcut rakiplerinizin her birinin temel profilini geliştirin. Örneğin, bir ofis malzemeleri mağazası açmayı planlıyorsanız, pazarınızda üç rakip mağazanız olabilir.


Çevrimiçi perakendeciler de rekabet sağlayacaktır, ancak bu şirketleri kapsamlı bir şekilde analiz etmek, ofis malzemelerini çevrimiçi satmaya karar vermedikçe daha az değerli olacaktır. (Her ne kadar onların - veya örneğin Amazon - sizin gerçek rekabetiniz olması da mümkündür. Bunu yalnızca siz belirleyebilirsiniz.)


Süreci kolaylaştırmak için, doğrudan rekabet edeceğiniz şirketleri analiz etmeye devam edin. Bir muhasebe firması kurmayı planlıyorsanız, bölgenizdeki diğer muhasebe firmaları ile rekabet edeceksiniz. Bir giyim mağazası açmayı planlıyorsanız, bölgenizdeki diğer giyim perakendecileriyle rekabet edeceksiniz.


Yine, bir giyim mağazası işletiyorsanız, çevrimiçi perakendecilerle de rekabet edersiniz, ancak bu tür bir rekabet için başka şekillerde rekabet etmek için çok çalışmaktan başka yapabileceğiniz görece çok az şey vardır: mükemmel hizmet, güler yüzlü satış görevlileri, uygun saatler, gerçekten anlayış müşterileriniz vb.

Ana rakiplerinizi belirledikten sonra, her biri için bu soruları yanıtlayın. Ve objektif olun. Rakiplerinizdeki zayıflıkları belirlemek kolaydır, ancak sizi nerede geride bırakabileceklerini anlamak daha az kolaydır (ve çok daha az eğlencelidir):

  • Güçlü yönleri nelerdir? Fiyat, hizmet, rahatlık, kapsamlı envanter, savunmasız olabileceğiniz alanlardır.

  • Zayıf yönleri nelerdir? Zayıf yönler, yararlanmayı planlamanız gereken fırsatlardır.

  • Temel hedefleri nelerdir? Pazar payı kazanmaya çalışıyorlar mı? Premium müşterileri yakalamaya çalışıyorlar mı? Sektörünüzü onların gözlerinden görün. Neyi başarmaya çalışıyorlar?

  • Hangi pazarlama stratejilerini kullanıyorlar? Reklamlarına, halkla ilişkilerine vb. Bakın.

  • Pazar payını işlerinden nasıl uzaklaştırabilirsiniz?

  • Pazara girdiğinizde nasıl tepki verecekler?

Bu sorular cevaplanması gereken çok iş gibi görünse de, gerçekte süreç oldukça kolay olmalıdır. Pazarınızı ve sektörünüzü biliyorsanız, rekabetin güçlü ve zayıf yönlerini önceden hissetmiş olmalısınız.

Bilgi toplamak için şunları da yapabilirsiniz:

  • Web sitelerine ve pazarlama materyallerine bakın. Ürünler, hizmetler, fiyatlar ve şirket hedefleri hakkında ihtiyaç duyduğunuz bilgilerin çoğu kolayca erişilebilir olmalıdır. Bu bilgi mevcut değilse, bir zayıflık belirlemiş olabilirsiniz.

  • Konumlarını ziyaret edin. Etrafına bir göz at. Satış materyallerine ve promosyon literatürüne göz atın. Arkadaşlarınızın uğramasını veya bilgi istemek için telefon etmesini sağlayın.

  • Pazarlama ve reklam kampanyalarını değerlendirin. Bir şirketin nasıl reklam yaptığı, o işletmenin hedeflerini ve stratejilerini ortaya çıkarmak için harika bir fırsat yaratır. Reklam, bir şirketin kendisini nasıl konumlandırdığını, kime pazarladığını ve potansiyel müşterilere ulaşmak için hangi stratejileri kullandığını hızla belirlemenize yardımcı olmalıdır.

Araştırmanın önemi

Haberler, halkla ilişkiler ve rakiplerinizle ilgili diğer içerikler için İnternet'te arama yapın. Blogları ve Twitter beslemelerini, ayrıca inceleme ve öneri sitelerini arayabilirsiniz. Bulduğunuz bilgilerin çoğu anekdot niteliğinde olacak ve sadece birkaç kişinin fikrine dayanacak olsa da, en azından bazı tüketicilerin rekabetinizi nasıl algıladıklarına dair bir fikir edinebilirsiniz. Ayrıca genişleme planları, girmeyi düşündükleri yeni pazarlar veya yönetimdeki değişiklikler hakkında önceden uyarı alabilirsiniz.


Rekabet analizinin, rekabetinizi anlamanıza yardımcı olmaktan daha fazlasını yaptığını unutmayın. Rekabet analizi, iş stratejilerinizde yapmanız gereken değişiklikleri belirlemenize de yardımcı olabilir. Rakiplerin güçlü yönlerinden öğrenin, rakibin zayıf yönlerinden yararlanın ve aynı analizi kendi iş planınıza uygulayın.


Diğer işletmeleri değerlendirerek işletmeniz hakkında neler öğrenebileceğinize şaşırabilirsiniz.


Potansiyel rakipleri tanımlayın

Yeni rakiplerin ne zaman ve nerede ortaya çıkacağını tahmin etmek zor olabilir. Başlangıç ​​olarak, sektörünüz, ürünleriniz, hizmetleriniz ve hedef pazarınız hakkında düzenli olarak haber arayın.


Ancak rekabetin sizi bir pazara ne zaman takip edeceğini tahmin etmenin başka yolları da var. Başkaları da sizin gördüğünüz fırsatı görebilir. İşinizi ve sektörünüzü düşünün ve aşağıdaki koşullar mevcutsa, rekabetle karşı karşıya kalabilirsiniz.

  • Sektör nispeten yüksek kar marjlarına sahip

  • Pazara girmek nispeten kolay ve ucuzdur

  • Pazar büyüyor - ne kadar hızlı büyürse rekabet riski o kadar artar

  • Arz ve talep kapalı - arz düşük ve talep yüksek

  • Çok az rekabet var, bu nedenle başkalarının pazara girmesi için bolca "yer" var

  • Genel anlamda, pazarınıza hizmet vermek kolay görünüyorsa, rakiplerin pazarınıza gireceğini güvenle varsayabilirsiniz. İyi bir iş planı, yeni rakipleri öngörür ve hesaba katar.

Şimdi, iş planınızda şu soruları yanıtlayarak öğrendiklerinizi damıtın:

  • Mevcut rakiplerim kimler? Pazar payları nedir? Ne kadar başarılılar?

  • Mevcut rakipler hangi pazarı hedefliyor? Belirli bir müşteri türüne mi, toplu pazara hizmet vermeye mi yoksa belirli bir nişe mi odaklanıyorlar?

  • Rakip işletmeler büyüyor mu veya operasyonlarını küçültüyor mu? Neden? Bu, işletmeniz için ne anlama geliyor?

  • Firmanız rekabetten nasıl farklı olacak? Rakiplerin hangi zayıf yönlerinden yararlanabilirsiniz?

  • Başarılı olmak için rakiplerin hangi güçlü yönlerinin üstesinden gelmeniz gerekecek?

  • Rakipler piyasadan çekilirse ne yapacaksınız? Fırsattan yararlanmak için ne yapacaksınız?

  • Pazara yeni rakipler girerse ne yapacaksınız? Yeni zorluklara nasıl tepki verecek ve üstesinden geleceksiniz?

İsbike'ın bisiklet kiralama işimiz için Rekabet Analizi bölümü şu şekilde başlayabilir:

Birincil Rakipler

En yakın ve tek rakibimiz İstanbul ve Türkiye'de faaliyet bisiklet mağazaları. İnternette satış yapan büyük firmalar ve martı - Scooter çözümleri


Şehir içi bisiklet mağazaları güçlü rakipler olacak. Mükemmel üne sahip köklü işletmelerdir. Öte yandan, düşük kaliteli ekipman sunarlar ve konumları önemli ölçüde daha az uygundur.


İkincil Rakipler

En azından ilk iki yıl boyunca bisiklet satmayı planlamıyoruz. Ancak, ekipman satın alan bir müşterinin artık ekipman kiralamasına gerek kalmadığı için, yeni ekipman satıcıları dolaylı olarak işimizle rekabet etmektedir. Daha sonra operasyonumuza yeni ekipman satışları eklediğimizde, çevrimiçi perakendecilerden gelen rekabetle karşılaşacağız. Kişiselleştirilmiş hizmet ve özellikle çevrimiçi girişimler aracılığıyla mevcut müşteri tabanımıza yönelik hedefli pazarlama yoluyla yeni ekipman perakendecileriyle rekabet edeceğiz.


Fırsatlar

Orta ve üst düzey kalitede ekipman sunarak, müşterilerimize daha sonraki bir tarihte satın almak isteyebilecekleri bisikletleri "deneme" fırsatı vererek hizmetimizi kullanmaları için ek teşvik (maliyet tasarrufu yanında) sağlıyoruz.


Drive-up, ekspres kiralama iade hizmetleri, Harrisonburg'da bisiklet kiralama ve bunları yolculuklar için amaçlanan kalkış noktalarına taşıma zahmetine kıyasla çok daha çekici bir seçenek olarak görülecektir.

Çevrimiçi yenilemeler ve çevrimiçi rezervasyonlar gibi çevrimiçi girişimler, müşteri rahatlığını artırır ve bizi, özellikle erken teknoloji adaptörleri olma eğiliminde olan müşteriler tarafından, özellikle bisiklet segmentinde büyük oranda nüfusun yaşadığı bir pazarda son teknoloji bir tedarikçi olarak konumlandırır.


Riskler

Bisiklet ve bisiklet ekipmanı kiralamak, bazı hedef pazarlarımız tarafından bir emtia işlemi olarak algılanabilir. Kendimizi kalite, rahatlık ve hizmet açısından farklılaştırmazsak, pazara giriş yapan diğer firmalardan ek rekabetle karşılaşabiliriz.


İstanbul'daki bisiklet dükkanlarından biri, önemli finansal varlıkları olan daha büyük bir şirketin yan kuruluşu olduğunu varsayalım. Umduğumuz gibi, önemli bir pazar payı elde edersek, şirket bu varlıkları hizmeti artırmak, ekipman kalitesini iyileştirmek veya fiyatları düşürmek için kullanabilir.


İş planınız öncelikle sizi işletmenizin mantıklı olduğuna ikna etmeyi amaçlasa da, çoğu yatırımcının rekabet analizinize yakından baktığını unutmayın. Girişimciler tarafından yapılan yaygın bir hata, herhangi bir rekabetten daha "bunu daha iyi yapacaklarını" varsaymaktır.


Deneyimli iş adamları sıkı bir rekabetle karşı karşıya kalacağınızı bilir: rekabetinizi anladığınızı, bu rekabete göre güçlü ve zayıf yönlerinizi anladığınızı ve bu rekabete göre uyum sağlamanız ve değişmeniz gerektiğini anladığınızı göstermek çok önemlidir. Ve hiçbir zaman finansman aramayı veya yatırımcı getirmeyi planlamıyor olsanız bile, kesinlikle rekabetinizi bilmelisiniz.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page