top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Meta, Metaverse'i somutlaştırmak için fiziksel mağazalar açmaya hazırlanıyor

Sosyal ağ şirketi, sanal gerçekliğini ve artırılmış gerçeklik cihazlarını sergilemek için fiziksel mağazalar açmayı değerlendiriyor

Meta, Metaverse'i somutlaştırmak için fiziksel mağazalar açmaya hazırlanıyor

Mark Zuckerberg'in meta evrenini oluşturmaya yönelik ilk adımlarından birisi de sanal yerine fiziksel olabilir.


The New York Times tarafından incelenen projeye göre, daha önce Facebook olarak bilinen sosyal medya şirketi Meta'nın sonunda dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyet göstermesi beklenen perakende mağazaları açmayı planladıklarını söyledi. Mağazalar, insanları şirketin Reality Labs bölümü tarafından üretilen sanal gerçeklik kulaklıkları ve nihayetinde artırılmış gerçeklik gözlükleri gibi cihazlarla tanışmalarını sağlayacak.


Bu cihazlar, insanların sanaldan gerçekliğin artırılmış sürümlerine neredeyse sorunsuz bir şekilde geçtiği fütüristik bir dijital dünya olan meta veriye açılan kapılar olarak düşünülebilir. Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, geçen hafta şirketinin adını Meta olarak değiştirdi ve metaverse'i bir sonraki sosyal platform olarak takip etmek için bir vizyon ortaya koydu. Mağazalar, insanlara sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin tam olarak Bay Zuckerberg'in gördüğü şekilde eğlenceli ve heyecan verici olabileceğini göstermeye yardımcı olacak.


The Times'ın elde ettiği bilgilere göre mağazaların amacı dünyayı “daha ​​açık ve bağlantılı” hale getirmek. Belgelere göre, kulaklıklarla “yargısız bir yolculukta” deneyler yaparken “merak, yakınlık” gibi duyguların yanı sıra “yeni dünyaya hoş geldiniz” hissi uyandırmak amaçlanıyor.


İnsanlar, fiziksel mağazalarla ilgili tartışmaların, Facebook'un yeniden markalaşmasını aylar öncesinden başlattığını ve inisiyatif üzerinde ciddi çalışmaların geçen yıl başladığını söyledi. Bu zaman alan bir süreç olmasından dolayı hala geliştirme aşamasında olan projenin devam etmeyebileceğini söylediler. Ancak Meta mağazalarla ilerlerse, Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger gibi uygulamalarını kullanan 3.5 milyardan fazla insanla büyük ölçüde dijital olarak var olan bir teknoloji devi için bir ilk olması anlamına da gelebilir.


Bir Meta sözcüsü, şirketin mağaza planlarını onaylayamadığını, ancak en son sanal gerçeklik başlığının "yüksek talep gördüğünü" ve donanımının ortak perakendecilerde mevcut olduğunu söyledi.


Meta CEO'su Zuckerberg, şirketi düzenleyici ve toplumsal zorluklarla boğuştuğu için meta evrenden bahsetti. Bazı hassas bilgileri apylaşan eski şirket çalışanı olan Frances Haugen, binlerce sayfalık dahili belgeyi topladı ve yakın zamanda bunları milletvekilleri ve haber medyasıyla paylaştı. Facebook'un toplumu neden olduğu zarardan korumak için yeterince çalışmadığını söyledi. Açıklamaları, davanın seyrini ne kadar etkiler bilinmez ama senato üyelerinin dikkatini çekmeyi başardığı kesin.


Metaverse hakkında yeterince net bir bilgi olmaması dezenformasyonun önünü de açıyor. Meta'nın Reality Labs bölümü, geçen yıl popüler olan düşük fiyatlı bir kulaklık olan Oculus Quest 2 ile geçmişte mütevazı bir başarı elde etmiş olsa da, sanal gerçeklik hobiler ve meraklılar için niş bir pazar olmaya devam ediyor. Donanım genellikle maliyetli ve kullanımı zor olabilir. Hatta bazı insanlar kulaklıklar nedeniyle bazı sağlık sıkıntıları yaşadıklarını bildirdi.


Carnegie Mellon Üniversitesi Tepper School of Business'ta profesör olan Tim Derdenger, “En iyi ihtimalle, tamamen ete kemiğe bürünmüş bir Meta ürün veya hizmetten en az beş ila 10 yıl uzaktayız” dedi.


Zuckerberg, akıllı telefon çağından bu yana bilgi işlem platformlarında bir sonraki büyük değişim olacağına inandığı şeyi inşa etme anını gördüğünü söyledi. O gelecekte, Bay Zuckerberg'in uygulamaları artık Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger yazılımlarını geliştiren uygulama mağazalarının sahibi olan Apple ve Google tarafından kurallardan bağımsız bir mecraya açılacağı anlamına da geliyor.


Tıpkı Apple, Microsoft ve Google gibi son yıllarda Meta da, bazı fiziksel perakende tarafında denemeler yapmıştı. Oculus donanım ürünlerini göstermek için havalimanlarında "pop-up" kiosklar ve Manhattan'ın SoHo bölgesinde bir pop-up mağaza açtı. Ayrıca, platforma daha fazla küçük işletme getirmek amacıyla Macy's ile 2018'de bir pop-up konumuna sahipti.


Gelen bazı bilgilerin ışığında Meta'nın yeni mağazaları devam ederse, insanların Facebook üzerinden görüntülü sohbet etmelerini sağlayan Portal cihazları telekonferans gadget'ları ve Oculus kulaklıkları gibi ürünlere sahip olacaklar. Mağazalar, Meta'nın Ray-Ban ile geliştirdiği, insanların fotoğraf ve video çekmek için kullanabilecekleri sesle çalışan güneş gözlüklerini de içerebilir.


Meta'nın mağazalarının ilk tasarımları, binanın dış cephesinde düz, minimalist bir estetik ve Facebook markasının ince yerleşimi ile modern görünüyordu. Belgelere göre şirket, Facebook Store'u lider aday olarak seçmeden önce mağazalarına Facebook Hub, Facebook Commons, Facebook Innovations, Facebook Reality Store ve From Facebook adını vermeyi düşündüğünü de ekleyelim.


Meta marka değişikliğinin mağazaların isimlerini nasıl etkileyeceği belli değildi. Meta'nın teknolojilerden sorumlu olacak kişinin uzun süredir Facebook'ta üst düzey yöneticilik pozisyonunda yer alan Andrew Bosworth, geçen hafta Oculus markasının faaliyetlerine son vereceğini ve Meta adı ile değiştirileceğini söylemişti. Oculus Quest, Meta Quest olacak, Facebook Portalı ise Meta Portal olarak yeniden adlandırılacağını belirtti.


Facebook ya da yeni adıyla Meta, sanal evren planı hakkında tüm bilgileri paylaşmıyor olması dedikoduları da beraberinde getiriyor. Sanal evren furyasının son günlerde iyiden iyiye hayatımızda yer alması ile çeşitli komplo teorileri türetilmeye devam etmesi yanı sıra, Facebook'un yakın geçmişte yaşadığı olaylar nedeniyle devletlerin yakın kıskacında olması, insanların bu yeniliğe karşı mesafeli olmasını anlamlı kılıyor. Fiziksel mağaza ile burada yer alan önyargıları kırmak isteyen şirket, ilerleyen günlerde, yeni girişimini insanlara kabul ettirip ettiremeceğini öngörmek oldukça zor ama diğer büyük teknoloji şirketlerinin yatırımlarını bu alana kaydırmasıyla birlikte Meta'nın eli rakiplerine göre bir manada daha güçlü olduğunu söylemek mümkün. Neden mi? Ay'a ayak basan ilk insanı hepimiz biliriz. Bilmesek bile Neil Louis Armstrong olduğunu duymuşuzdur. Peki ikinci giden kişi kim? Kısacası, bir alanda ilk olmak her zaman akılda kalıcılığı tetikleyen unsurdur ve o alanın kolayca sahiplenilmesini sağlar. Deneyim ve finansal açıdan güçlü olan firmaların bu konudaki yeteneklerine bağlı olarak bu alanı sahiplenmesi ilerde girecek şirketlere bir bariyer oluşturmalarının doğal sonucudur aynı zamanda. Meraklısına: Ay'a ayak basan ikinci insan; Buzz Aldrin.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

टिप्पणियां


bottom of page