Lüks mal satışları pandemi öncesi seviyelerinde olmasa bile yine de en kötü senaryolara göre bakıldığında oldukça tatminkar sonuçların önünü açtı
Bain & Company tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, kişisel lüks mal piyasası, küresel sağlık krizi nedeniyle dibe vurduktan sonra 2021'de pandemi öncesi büyümeye geri döndü ve satışların yıl sonuna kadar 283 milyar avroya (325 milyar dolar) ulaştığı tahmin ediliyor. Bu, 2019'da 281 milyar avroluk (318 milyar dolar) rekor satışlardan hafif bir artışın işareti oldu.
Bain analistleri, bu rakamların sadece deri çantalardan mücevherlere ve kokulara kadar yüksek kaliteli ürünleri kapsadığını belirtiyor. Seyahat ve yemek gibi lüks "deneyimler", devam eden pandemi nedeniyle hala 2019 seviyelerinin gerisinde kaldığı belirtildi.
ABD ve Çin'deki genç nüfusun satın alma alışkanlıkları büyüme çabalarını destekliyor
Raporda ayrıca V şeklindeki toparlanmanın büyük ölçüde ABD ve Çin tarafından desteklendiği ve ABD'li tüketicilerin Çinli emsallerinden 1,5 kat daha fazla harcama yaptığı belirtiliyor.
Bu, Çin'deki lüks pazarının 2019'dan bu yana neredeyse iki katına çıkmasına rağmen. Tüketiciler, lüks markalara o kadar aç ki, Louis Vuitton'un Çin'deki ilk gümrüksüz satış mağazasını Hainan adasında açmayı düşündüğü bildiriliyor. pandemi kısıtlamaları nedeniyle yurtdışına seyahat edemeyen Çinli turistler için hızla lüks bir alışveriş merkezi haline geldi.
Louis Vuitton veya LV, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton'a ait lüks mal şirketlerinin bünyesinde yer alan en büyük markadır. Paris merkezli holding, 30 Eylül'de sona eren dokuz ayda 2019'un aynı dönemine göre %11 artışla 44.2 milyar Euro (51 milyar Dolar) rekor gelir bildirmişti.
Bain'e göre, demografiye bakıldığında, 2021'deki küresel satış iyileşmesine en büyük katkıda bulunanlar, en yaşlıları 40 olan Y kuşağı ve Z kuşağıydı. Bu iki grubun, 2025 yılına kadar lüks ürünlere yapılan tüm harcamaların %70'ini oluşturması bekleniyor.
Gelecekteki lüks pazarlarda büyüme beklentileri
Bain'in raporu, yatırımcıların lüks mal piyasasına erişmeleri için kolay bir yol sağlamakla neden ilgilendiğimin altını çizmeye yardımcı oluyor. Daha önce de söylediğim gibi, özellikle pandemi sırasında başlangıçta bu fikre karşı bazı eleştirilere maruz kaldı.
Global Luxury Goods Fund (USLUX) yatırım şirketi, adını ve yatırım stratejisini değiştirdikten sonra Temmuz 2020'de kullanıma sunuldu. O zamandan 30 Eylül'e kadar olan 12 aylık dönem için USLUX, fonun en büyük varlıklarının birçoğunun yarattığı etkileyici gelirle, kendi ölçütü olan S&P Composite 1500'ü 750 baz puandan fazla geride bıraktı.
Buna, 2021'in ilk dokuz ayında satışlarda Mercedes-Benz'i geçerek ABD'deki lüks otomobil üreticileri arasında üçüncü sırada yer alan Tesla da dahildir. Toyota'nın sahibi olduğu Lexus ikinci sırada yer alırken, yine USLUX'da bulunan BMW listenin başında yer alıyor.
Perakende ve özellikle lüks perakende, tüketiciler ihtiyari harcamaları hizmetlerden mallara yeniden tahsis ettiğinden, pandemi sırasında çok iyi performans gösterdi. Düşük faiz oranları ve devlet teşvikleri kontrolleri de, yüksek enflasyondan etkilenmemiş gibi görünen tüketimi destekledi.
Açıkçası, bu koşullar sonsuza kadar sürmeyecek, ancak özellikle Çin, Hindistan ve orta sınıfa katılan insan sayısında büyümenin yanı sıra hane gelirinde istikrarlı bir artış gören diğer gelişmekte olan pazarlarda lüks mal piyasasında yükselişin sürmesi bekleniyor.
Comments