Koronavirüs salgını nedeniyle artık binlerce kişi, ülkemizde dahil olmak üzere evden çalışmaya başladı. İngiltere'de bu rakam 1,5 milyon kişiyi aşmış durumda ve evden çalışma eğilimi giderek artıyor.
Peki, ofise erişme şansı olmadığı anlarda, evden çalışmanız isteniyorsa hem etkili çalışmak hem de motivasyonunuzu yüksek tutmak için hazırladığımız küçük ipuçları
Evden çalışmanın 5 altın kuralı
1. Giyinin
Bazı insanlar gün boyunca pijamayla dolaşmayı sevdiği için evden çalışmak ister. Ama sabah bir duş alıp giyinmek ruh halini güçlendireceği gibi kişiyi psikolojik olarak da işe hazırlar. Özellikle evden video konferans için bağlanmak gerektiğinde iyi giyinmiş olmanın işe yaradığını söyleyenler de var. Ama resmi giyinmek gerekmeden, sadece çalışma havasına girmek için bile, uyku ve dinlenme ile bağlantılı gördüğümüz pijamalardan kurtulup bir pantolon ve tişört giymek de işe yarar. Ayrıca düzgün giyinmek evden çıkmayı da teşvik eder. Aynı şekilde, iş bitiminde beyne bu mesajı vermek için giysi değiştirip daha rahat giyinmek de tavsiye ediliyor.
2. Sınırları belirleyin
Bir şirkete çalışıyorsanız çalışma saatlerinizin belirlenmiş olması gerekir ve evden çalışırken buna uymak önemlidir. Ofise gittiğiniz saatte evde işe başlayıp, ofisten çıkış saatinizde de bitirin.
Evden serbest çalışan kişiler de belli bir rutine bağlı kalmanın, belli saatlerde yatıp kalkmanın önemini vurguluyor.
Evden çalışmaya başlanan ilk hafta biraz sıkıntı çekilebilse de, bağlı kalma halinde bu rutin kısa sürede alışkanlığa dönüşebiliyor. Evden çalışırken oturduğunuz koltuk ve masanın uygun olması, klavyenin bilekler ve kolun alt kısmını yere paralel şekilde tutmaya uygun bir yerde bulundurulması önemli.
Evde başkaları varsa rahatsız edilmeyeceğiniz bir köşe belirlemelisiniz. Burada Prof. Robert Kelly'nin BBC ile röportajı sırasında başına gelenleri hatırlamakta yarar var. Röportaj sırasında bulunduğu odaya iki çocuğu "baskın yapmış" ve bu video 30 milyondan fazla izlenmişti.
Evden çalışırken bazı şeyleri eksik yapma veya kaygısıyla biraz daha fazla yapmaya yönelmemek, veya çalışmıyormuş gibi görünmemek için iş arkadaşlarıyla işle ilgili daha fazla iletişim kurma hissine de kapılmamak gerektiğini belirtiyor uzmanlar.
3. Dışarı çıkın (Karantinada değilseniz)
Evden çalışmak demek gün boyu evde kalmanızı gerektirmez. Dışarı çıkıp biraz dolaşmak, temiz hava almak, zihnin canlanmasını ve yeni bir bakışla işe koyulmayı da sağlar. Bazıları işe başlama hissi edinmek için bunu günün başında yapmayı sever. Evin etrafında bir tur atıp işe oturmak bir yöntem olabilir.
Dışarı çıkamayanlar ise işe başlama hissini yaratmak için ofis havasını eve taşıyabilir. Bazıları ortam sesi yaratan uygulamalarla bunu yaptığını söylüyor: Hareket halindeki trenin sesi veya bir kafedeki ortam sesi gibi…
4. Telefon edin
Evden çalışırken muhtemelen yalnız olacaksınız ve iş arkadaşlarının sohbeti veya ofis gürültüsü gibi işinizi bölen etkenlerle karşılaşmayacaksınız. İşyerinde çalışırken iş arkadaşlarınızla etkileşim halinde olursunuz, ama evde çalışırken gün boyu kimseyle konuşmama ihtimali vardır ve bu insanda izolasyon hissi yaratır.
Bunun için mesajlaşma veya e-posta gönderme yerine telefonu alıp konuşmayı tercih etmek gerekir.
Gün boyu tek başına çalışırken konuşmanın olumlu etkisi olacak, kişiyi canlandırıp daha verimli kılacaktır. Evden çalışmaya yönelen bazı işletmeler bunun için tedbir olarak her gün video konferans yapma yoluna gidiyor. İş için olduğu gibi sosyal bağlantıları kaybetmemek açısından da bu yararlı bir yöntem olabilir.
5. Düzenli ara alın
Evden çalışırken belli bir rutin oturtmak önemlidir, ama işin de monotonlaşmaması gerekir.
Gün boyunca bilgisayar ekranına yapışıp kalmamak, düzenli aralar alıp masadan kalkmak ve dolaşmak önem taşır.
Araştırmalar, gün boyunca sık ve kısa aralar almanın az ve uzun aralardan daha yararlı olduğunu gösteriyor. Evden çalışanlar genellikle Pomodoro Teknik denen yöntemi öneriyor. Buna göre iş gününü 25 dakika çalışma ve 5 dakika ara alma şeklinde düzenlemek gerekir. Bu aralarda ekrandan uzaklaşıp biraz hareket etmek yararlı olacaktır. Böylece çalışma motivasyonu ve yaratıcılığın da arttığı belirtiliyor.
Evden çalışma süresinde iletişim ihtiyaçlarınız için çözümler
Koronavirüs salgının tüm dünyayı tehdit eder hale gelmesi sonrasında pek çok şirket evden çalışma yoluna giderek çeşitli önlemler almayı sürdürüyor. Bununla birlikte çalışanların evde de olsa sürekli iletişim halinde kalması şart gerektiği dönemlerde bazı uygulamalar yardıma koşuyor.
Sohbet
Çalışanların sürekli olarak iletişim halinde kalması, işlerin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli. Bu açıdan çok yönlü iletişim uygulamaları da gruplar tarafından sıkça tercih ediliyor.
İletişim konusunda önde gelen uygulamalardan birisi iMessage. Apple cihazlarında karşımıza çıkan iMessage bire bir iletişimin yanında grup iletişimi de sunuyor. Grup iMessage özelliğiyle ekibinizdeki herkes fotoğraf, video ve sesli mesaj gönderip alabilir, gruptan gelen tüm yanıtları görebilir, mesaj efektlerini görüp başkalarına yollayabilirsiniz.
Google Hangouts uygulaması da önemli sohbet uygulamalarından birisi. Grup kurma ve grup içerisinde fotoğraf-video paylaşma özellikleri mevcut. Özellikle Gmail kullanırken Hangouts oldukça kullanışlı hale geliyor. Kurumsal pazara hitap eden Hangouts Meet ise G Suite kullanıcılarını bir araya getiriyor.
WhatsApp hali hazırda en çok kullanılan iletişim uygulaması durumunda. Birebir iletişimin yanında katılımlı gruplar ve sadece duyuru yapılan gruplar kurulabiliyor. Grup içerisinde fotoğraf, video ve belge paylaşımı ortak çalışmayı kolaylaştırıyor.
Microsoft Teams platformu ekiplerin koordineli bir şekilde çalışması için geliştirildi. Office 365 temelinde çalışan Microsoft Teams ile grup sohbetleri yapmak ve Office belgelerine erişebilmek mümkün.
Slack uygulaması yine ihtiyaçlara yönelik olarak birden fazla sohbet odası ve kanalı açmak, bunları özel isimlendirmek gibi imkanlar sunuyor. Özel mesaj grubunu özel bir mesaj kanalına dönüştürebildiğiniz uygulama GitHub, Google Drive, Dropbox, Box gibi pek çok platforma da entegrasyon sunuyor.
Görüntülü görüşme
Sohbetin yetersiz kaldığı ve görsel iletişim ihtiyacının olduğu durumlarda görüntülü görüşme uygulamaları devreye giriyor. Haliyle yüksek sayıda kişi kapasitesi sunan uygulamalar öne çıkıyor.
Microsoft’un bünyesindeki Skype uygulaması 50 kişiye kadar görüntülü ve sesli konferans sunması sayesinde kalabalık grupların ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca ekran paylaşımı özelliği de ekrandaki ögeleri paylaşmanızı sağlıyor.
Grup Facetime uygulaması bire bir görüntülü görüşme yanında 32 kişiye kadar çoklu görüntülü görüşme sunuyor ve yapay zeka sayesinde konuşan kişiyi ekranda biraz daha öne getiriyor. Tüm Apple cihazları arasında iletişim sağlaması avantaj durumunda.
Google Hangouts Meet ise kurumsal tarafta 25 kişiye kadar konferans imkanını sunuyor. Standart Google Hangouts ise 20 kişiye kadar görüşme hakkı sunuyor. Microsoft Teams yine Office 365 kullanıcıları için çoklu görüşme sunarken WhatsApp görüntülü görüşmeleri de 4 kişiye kadar yapılabiliyor.
Ortak belge yönetimi
Belgeler üzerinde ortak çalışmak için genelde çevrim içi hizmetler tercih ediliyor. Apple, Google ve Microsoft’un çevrim içi doküman platformları bu noktada en popüler olanlar diyebiliriz.
Tüm Apple cihazları Notes, Pages, Keynotes ve Numbers belgeleri üzerinde ortak bir şekilde çalışabiliyor. Bunun için iCloud hesabının olması yeterli. Bu sayede kullanıcı ekleme ve çıkarma kolaylaşıyor.
Google döküman platformu ortak belgeler üzerinde çalışmak için ideal alanlardan birisi. Google Dökümanlar, Google E-Tablolar, Google Slaytlar ve Google Formlar üzerinde diğer Google kullanıcıları ile ortak çalışabilir, düzenleme geçmişini görebilirsiniz. Yine belgelerde sohbet modülü de verimliliği arttırıyor.
Microsoft’un çevrimiçi ofis doküman düzenleme özelliği de önemli alternatiflerden. Word, Excel, PowerPoint gibi çevrim içi uygulamalar üzerinde çalışma arkadaşlarınızı davet ederek ortak belgeler oluşturabilirsiniz.
Birden fazla cihaz etkileşimi
Aynı anda birden fazla cihaz kullanmak durumunda iseniz bu cihazların birbiri ile farklı etkileşim yöntemleri işinizi kolaylaştırabilir. Ekran aynalama, ekran paylaşma gibi yöntemler sıkça tercih ediliyor.
iPadOS işletim sisteminde yer alan SideCar özelliği iPad tabletlerinizi Mac cihazlarınız için ikinci bir ekran olarak kullanmanızı sağlıyor. Desteklenen Mac uygulamalarında Apple Pencil ile yüksek hassasiyet sunan bir çizim tableti olarak kullanılmasına olanak veriyor.
Android tarafında Microsoft Telefonunuz uygulaması oldukça iyi bir alternatif haline geldi. Windows bilgisayarınızdan telefonunuzdaki fotoğraf galerisine erişmek, mesajlara cevap vermek, gelen bildirimleri görmek ve cevap vermek yanında arama yapabilmek gibi özellikler sayesinde telefonunuza sürekli bakmak ihtiyacı ortadan kalkıyor. Android ve Windows tarafında uygulamaların kurularak eşleştirilmesi yeterli.
Evden çalışma süresinde sosyal gereksinimlerinize katkı sağlayacak bazı kültür sanat etkinlik önerileri
Zorunlu olunmadıkça evlerden çıkılmaması gereken ve dış dünya ile fiziksel mesafe koymak zorunda olduğumuz bu günlerde sosyal gereksinimlerimizi karşılamamızı destekleyecek birçok farklı imkanlar ile evde zaman geçirirken hem entellektüel gereksinimlerinizi karşılamak amacıyla birçok platform sahip olduğu içerikleri açık kaynağa çevirdi.
Müze ve Sergiler
Çevrimiçi olarak sunulan ziyaret edebileceğiniz bazı sanal müze ve sergi listesi:
Pinacoteca di Brea - Milano
Galleria degli Uffizi - Firenze
Musai Vatica - Roma
Museo Archeologio - Atene
Prado - Madrid
Louvre - Parigi
British Museum - Londra
Konserler ve Etkinlikler
Çevrimiçi olarak sunulan katılabileceğiniz konserler ve etkinlikler listesi:
Çevrimiçi Eğitimler ve Yayınlar
Çevrimiçi olarak sunulan faydalanabileceğiniz eğitimler ve yayınlar listesi:
Çocuklarla Etkinlikler
Çevrimiçi olarak sunulan çocuklarınızla birlikte güzel vakit geçirebileceğiniz aktiviteler listesi:
Sağlıklı Yaşam
Çevrimiçi olarak sunulan sağlıklı yaşam temalı içerikler listesi:
Podcast
Çevrimiçi olarak sunulan çeşitli içerikler listesi:
Can Bonomo, Bengi Apak ve İsmail Türküsev’in sunduğu ‘O Tarz Mı?’, dinleyicilerinin soruları ve gündeme göre şekilleniyor. Sohbet/muhabbet kıvamında ilerleyen programın size gündemi unutturmasını istiyorsanız eski tarihli kayıtları dinleyebilirsiniz.
Spor gündemini Socrates Podcast’ten takip etmek mümkün. Socrates Dergi ekibinin hazırladığı podcast serisi futboldan motorsporlarına, sinemadan basketbola kadar uzanıyor.
Gazeteci Nilay Örnek, ‘Nasıl Olunur’ adlı programında mikrofonu mesleklerini ustalıkla icra edenlerle değerlendiriyor.
Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu’nun yeni podcast serisi ‘Nereden Başlasam?’ Türkiye’de çok popüler. Bu ‘kurs/seminer’ dizisi ikilinin farklı disiplinlerin uzmanlarıyla yaptıkları söyleşilerden oluşuyor; ele alınan konuların temel kavramları konuşuluyor.
Yabancı dilde podcast arayanlar için önerimiz: TED Talks Daily. Hafta içi her gün yeni bölümü yayınlanan bu seride TED konuşmaları ses kaydı olarak yayınlıyor.
Video ve Diğer İçerikler
Çevrimiçi olarak sunulan çeşitli içerikler listesi:
Klinik psikolog Beyhan Budak, YouTube kanalında hayata, ilişkilere ve psikolojiye dair videolar paylaşıyor. ‘Zor zamanlarda kaygını kontrol etmek için 5 yöntem’, ‘İnsan ne ile yaşar? En önemli psikolojik ihtiyaç’ başlıklı videolar tam da bu günler için!
‘İbrahim Selim ile Bu Gece’ programının tüm bölümleri, Zorlu Performans Sanatları’nın YouTube kanalı üzerinden izlenebilir.
Dans etmek hem vücudunuzu çalıştırır hem de moralinizi yükseltir. YouTube kanalı ‘Dikkat Dans’ı takip ederek birkaç basit adımda dans etmeyi öğrenebilirsiniz.
Gönüllülük
Çevrimiçi olarak sunulan katkı sağlayabileceğiniz veya yeteneklerinizden insanların istifade etmesini sağlayabileceğiniz ortamları sağlayan adresler listesi:
Birleşmiş Milletlerin Online Volunteering sayfası üzerinden İngilizce, Fransızca ve İspanyolca hazırladığı çevrimiçi gönüllülük sitesine kayıt olarak en uygun bir gönüllülük faaliyetinde yer alabilirsiniz.
Dijital Gönüllüler’in formunu doldurup çevrimiçi olarak destek verebileceğin konularda bildiklerininiz paylaşabileceğiniz başka bir ortam.
Bol sağlıklı günler dileriz!
Comments