top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Güçlü bir lider olmanın 5 yolu

Şirketinizin büyüklüğünden bağımsız olarak, bir CEO olarak dikkatinizin dağılmaması ve aşağıdaki beş önceliği akılda tutmanız önemlidir

Şirketinizin büyüklüğünden bağımsız olarak, bir CEO olarak dikkatinizin dağılmaması ve aşağıdaki beş önceliği akılda tutmanız önemlidir

1. Stratejiyi tanımlayın: "ne" sorusuna cevap vermek

Birinci adım, "ne" sorusuna cevap vermekten ibarettir. İşletmeniz hangi sorunu çözmeye çalışıyor? İşletmenizin çözümünü, yaygın olarak bulunan diğer çözümlerden daha iyi yapan nedir? Bir CEO olarak, değer önerisini açıkça belirtmek sizin sorumluluğunuzdadır: Bir işletmenin sunmayı vaat ettiği potansiyel değer.


Ayrıca tüketici tabanınızın, pazar konumunuzun ve rekabet ortamınızın ne olduğunu belirlemeniz gerekecektir. Burada “ne” sorusunu yanıtlamak, şirketin rekabet avantajını (çözümünüzün pazardaki diğer hazır çözümlerden daha iyi olmasının nedeni) kristalize etmeye yardımcı olacaktır. Bu stratejiyi önceden tanımlamak, daha sonra bir ekip seçmenize, vizyonu paylaşmanıza, kaynakları tahsis etmenize ve nihayetinde işletmenizin performansını yönetmenize olanak tanır.

2. Doğru takımı seçin: "kim" sorusunu yanıtlayın

İkinci adım, "kim" sorusunu yanıtlamaktan oluşur. Bir işletmeyi yönetmenin belki de en kritik bileşenlerinden biri, çalışanlarıdır. Hepimiz bir özdeyişi duyduk, insanlar işinizi ya yapar ya da bozar.


Sonunda, uygulayabilecek yetenekli bir ekibiniz yoksa, müşteri değer teklifinin, hedef kitlenin veya rekabet avantajının ne olduğu önemli değildir. Doğru ekip üyelerini seçmek, sanat ve bilimin bir birleşimidir.


Bazen tüm ampirik kanıtlar göz önüne alındığında en yetenekli ekip üyesi her zaman doğru seçim olmayabilir. Başka bir deyişle, Tom Bradys'le dolu bir takım her maçı kaybederdi. Bunun yerine, düşünce çeşitliliğine öncelik verin. Sizden daha akıllı, daha iyi ve farklı insanları işe alın.

Sonuç olarak, her şeyi yapamayacağını anlayan liderler, birinci sınıf ekipler yaratarak başarıya giden liderlerdir . Bu ekipler, birbirlerinin güçlü yanlarıyla oynarlar ve birbirlerinin zayıf yönlerini dengeleyerek bir işi hayal edilemez bir büyümeye doğru iterler.


3. Vizyonu paylaşın: "neden" sorusunu yanıtlayın

Üçüncü adım, "neden" sorusunu yanıtlamaktan oluşur. Spesifik olarak, çalışanlarınızın çalışma şeklini ve genel olarak işletmenin gidişatını etkileyen temel iş kararlarının arkasındaki nedenin yanıtlanması.


Örneğin, işletmeniz neden yeni bir ofis açıyor? Neden yeni bir ürün hattı veya hizmeti tanıtıyorsunuz? Çalışanlarınızın önemli, üst düzey kararların arkasındaki mantığı anlaması gerekir. Her karar değil, ama kesinlikle büyük olanlar. Tam olarak, vizyonunuzu oluşturan kararlar.


Bunu hem dahili hem de harici olarak iletmek düzenli olarak yapılmalıdır. İş geliştikçe, çalışanların, müşterilerin ve ortakların işin nereye gittiğini ve daha da önemlisi nedenini anlamalarını sağlamak istersiniz. Bu bilgiyle donanmış olan çalışanlarınız, müşterileriniz ve ortaklarınız bu ortak vizyona katkıda bulunma konusunda kendilerini yetkili hissedeceklerdir.


4. Kaynakları tahsis edin: "nasıl" sorusunu yanıtlayın

Dördüncü adım, "nasıl" sorusunu yanıtlamaktan oluşur. Bu adıma geçmeden önce, iş stratejisinin ve vizyonunun net olması çok önemlidir. Kaynakları ürün geliştirmeye, yeni personel üyelerine veya belki de yeni bir satın almaya ayırıyor musunuz?


Eh, cevap o kadar basit değil. Bu yanıtları bilgilendirmeye yardımcı olması için özetlenen stratejinizi ve vizyonunuzu kullanın. Kendinize bu girişimin şirketiniz için belirlediğiniz hedeflere ulaşmanıza nasıl yardımcı olacağını sorun.


Bir CEO olarak, bir karar vermek için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgilere muhtemelen asla sahip olamayacağınız konusunda uyaracağım. Analiz felci momentumunuzu öldürebilir. Bu nedenle, bir lider olarak, tüm bilgilere sahip olmadan bilinçli kararlar verme konusunda rahat olmanız çok önemlidir. Burada doğru dengeyi kurmak anahtardır; bu soruları yanıtlamak, bir ipte yürümek gibidir.


5. Performansı yönetin: geri bildirim döngüsü

Beşinci adım, neyin, kimin, neden veya nasıl olduğuyla ilgili değil, bu beş parçalı döngüyü birbirine bağlayan son adım ve nihai geri bildirim döngüsüdür. CEO olarak sorumluluklarınızın çoğu doğada ileriye dönük olacaktır, ancak geçmişi analiz etmek işin başarısı için aynı derecede önemlidir.


Strateji kapsamında belirlediğiniz hedeflere karşı işletme ne kadar iyi performans gösteriyor: Kriterler karşılanıyor mu? Cevap hayırsa, ne, kim, neden ve nasıl öğelerini ayarlamanız gerekebilir. Büyük liderleri iyi olanlardan ayıran şey, gerçek zamanlı olarak dönebilmek ve yaklaşımınızı değiştirebilmektir.


Son olarak, kendi performansınızı yönetmeyi unutmayın. Bir lider, çalışanlarına cevap verir - tersi değil. Şirketin ve çalışanlarının ihtiyaçlarına daha iyi hizmet etmeye kararlıdır; kategorik olarak CEO'nun rolü budur.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page