top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

E-İhracat odaklı bir marka nasıl yola çıkar?

Ingage E-ticaret İş Geliştirme Müdürü Aylin Söylerkaya, yurtdışına açılmak isteyen markalar için yeni nesil E-ticaret, ihracat fırsatları ve trendlerine ayak uydurmanın püf noktalarını anlatıyor

E-İhracat odaklı bir marka nasıl yola çıkar?

2018 Temmuz ayında büyüme hedeflerine paralel olarak hizmet alanlarını genişletmek adına Koç Holding ve WPP ortaklığı ile kurulan çevik, yaratıcı ve profesyonel organizasyon yapısı ile teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek müşterilerine dijital pazarlama alanında modüler veya çoklu çözümler sunan Ingage'in, E-ticaret İş Geliştirme Müdürü Aylin Söylerkaya ile yurtdışına açılmak isteyen markalar için yeni nesil e-ticaret fırsatları ve trendlerine ayak uydurmanın püf noktalarını konuştuk.


Yurtdışı pazarlardaki fırsatlar

Başarının ilk adımı, markanın kategorisi için en ideal pazarları bulmakta yatıyor. Burada atabileceğimiz en sağlam adım gerçek kullanıcı datasından faydalanmak.


Bizim ürünlerimize hangi pazarlarda talep var?

Bunu tespit etmek için özellikle Amazon gibi global pazaryerlerinde kullanıcıların yaptıkları ürün aramalarından yararlanıyoruz. Bunun için üçüncü parti tahminleme araçlarından değil, doğrudan Amazon’un gerçek alışveriş datasını gösteren analitik araçlarını kullanıyoruz.


Datayı yorumlarken özellikle şuna bakıyoruz; eğer bir ürüne talep yüksekse (ilgili anahtar kelimelerin arama hacimleri) ve rekabeti de düşükse (satıcı sayısı ve ortalama ürün fiyatı analizi), orada marka adına bir beyaz alan, yani fırsat var anlamına gelir.


Bunlar, bir markanın yurtdışında hangi pazarları seçmesi gerektiğine dair en sağlam adımı atmasını sağlar.

Ingage E-ticaret İş Geliştirme Müdürü, Aylin Söylerkaya
Aylin Söylerkaya, Ingage E-ticaret İş Geliştirme Müdürü

Markanın pazara adaptasyonu

Yurt dışında girmek ve büyümek istediğimiz pazarımızı veya pazarlarımızı belirledikten sonra ikinci adımız markamızın iletişim dilini, kreatiflerini ve ürünlerini hedef pazarımıza adapte etmek olur.


Yurtdışında markalaşma

Öncelikle ürünlerden başlayalım…


Türkiye’deki tüketicilerin beklentilerini karşılamak üzere üretilmiş bir ürünün, İngiltere’de karşılığı olmayabilir. Bu hemen hemen her kategoride böyledir. Örneğin elektrikli cihazlarda ABD’de farklı bir voltaj vardır. İç giyim veya ayakkabıda farklı ülkelerde farklı beğeniler/zevkler/ölçüler bulunur. Gıdada gramaj, yerel damak tadı ve içerik tercihleri (vegan, GDO’suz, vb.) gibi ölçütlerle temel beklentiler farklı olabilir. Bu nedenle ürünlerin hedef pazara göre özelleştirilmesi ve buna göre ambalajlanması önemlidir.


Biz burada yine, beyan datası (tüketici araştırmaları, anketler vb.) yerine gerçek alışveriş verilerine dayalı datadan faydalanıyoruz.


Kullanıcıların platform içinde veya arama motorlarında aradıkları ürünler neler, bu aramanın sonucundaki dönüşüm oranları (conversion rate) ve satın aldıkları ürünler spesifik olarak neler, bu ürünler ayda kaç adet satıyor ve ne kadar ciro elde ediyor… Tüm bunları artık tahminleme araçlarıyla veya tüketici anketleriyle değil, Amazon’un gerçek alışveriş verileriyle görebiliyoruz.


Tüketiciyi merkeze almak

Her markanın hikayesi, dili ve kimliği yine hedef pazara özel oluşturulmalı. Çünkü markalaşma, ürünlerinizi daha yüksek karla satmanızı sağlıyor. Biz, fiyatlarda Çinli üreticilerle rekabet ederek düşük karlar elde etmek yerine, markalaşmayı öneriyoruz.


Bugün onlarca ülkeye ihracat yapan birçok üreticimiz var. Maalesef bunların neredeyse tamamına yakını, yurtdışında markalaşmak yerine, o pazarlardaki büyük markalara ürün tedarik etmekle yetiniyorlar. En iyi ihtimalle, etnik pazara hitap ediyor veya güçlü bayi ağının olduğu ülkelerdeki satıcılara destek oluyorlar.


Ancak, dünyada online alışverişin başını çektiği D2C trendi yükseliyor… Güzel haber ise, artık Amazon’un aktif olduğu pazarlarda, elimizde gerçek alışveriş datası olması.


ABD ve Avrupa’daki pazarlarda tüketici elektroniğinden gıdaya, hazır giyimden ayakkabıya, ev tekstili ve kozmetik dahil; hemen her kategoride deneyimliyiz. Markalarımız için Amazon pazaryerlerini ve markanın online alışveriş sitesini merkeze alan, satışa odaklı büyüme sağlayan bir e-ticaret stratejisi hazırlıyoruz.


Her şeyden önemlisi ise;

Tüketiciyi merkeze aldığımızda, beklentilerini anladığımızda; deneme yanılma payını azaltarak, markalarımızın pazara doğru yatırımla daha öngörülebilir bir giriş yapmalarını sağlıyoruz.

0 yorum

Comments


bottom of page