Bira devi Heineken, karantina dönemi nedeniyle artan yüksek maliyetleri azaltma kapsamında, dünya çapında 8.000 işten çıkarıyor
İçecek devi Heineken, koronavirüs pandemisinin ardından büyümeyi hızlı bir şekilde başlatmayı amaçlayan 2 milyar avroluk bir maliyet tasarrufu hedefiyle dünya çapında 8.000 işten çıkarıyor.
Grubun sadece geçen yıl sorumluluğunu üstlenen Heineken patronu Dolf van den Brink, şimdi grubun 85.000 kişilik küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 10'unu azaltmayı planlıyor.
Dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi olan Hollandalı şirket, salgının vurduğu bir dizi pazarda varlıkları yeniden değerlediği için 1 milyar Euro'nun üzerinde istisnai ücretlerle vurulduktan sonra geçen yıl 204 milyon Euro zarara uğradı.
Şirketin geçen yılki zararı, bir önceki yıl elde ettiği 2,2 milyar Euro kâr ile karşılaştırılıyor. Grup, İngiltere'de kaç işin kesintilerden etkilenebileceğini açıklamadı. Tek başına işten çıkarmalar, şirketin maliyetlerini yaklaşık 350 milyon Euro azaltmasını sağlayacak.
Geçen yıl, Heineken'in geliri yüzde 17 düşüşle 23,8 milyar Euro'ya geriledi.
Van den Brink, "Pandeminin işimiz üzerindeki etkisi ticaretteki [barlar ve restoranlar] ve coğrafi maruziyetimiz tarafından daha da arttı." dedi.
Grubun işletme karlarının, gelirlerinin ve marjlarının bu yıl 2019 seviyelerinin altına düşmesini beklediğini söyledi.
Yönetici, işten çıkarmaların şirketi "geleceğe hazır hale getirmeyi" hedeflediğini ve böylece "üstün kârlı büyüme sağlayabildieceğini" savundu.
"Dünya değişiyor, sektör değişiyor ve buna göre değişmemiz gerekiyor."
Amstel, Tiger ve Moretti'yi üreten şirket, çevrimiçi operasyonlarını desteklemek ve 'birayı esnetmek ve biranın ötesine geçmek' istediğini söyledi.
Geçmiş dönemde Heineken, Pure Piraña ve Amstel Ultra Seltzer markalarını piyasaya sürdükten sonra, sıfır alkol ve sert seltzers hatlarını desteklemek istiyor.
Şirket, Avrupa'daki bar ve restoranların yavaş toparlanmasıyla birlikte pazar koşullarının bu yıl ve daha da yavaş iyileşmesini beklediğini söyledi.
Heineken'in en büyük pazarlarından ikisi olan Brezilya ve Meksika da salgınla başa çıkmak için hala mücadele ediyor.
Grubun bir kereye mahsus faaliyet kar marjının, geçen yıl yüzde 12,3 ve 2019'da yüzde 16,8'e kıyasla 2023 yılına kadar yüzde 17'ye ulaşması bekleniyor. Faaliyet karı geçen yıl yüzde 35,6 düşüşle beklentilerine paralel şekilde gerçekleşmiş oldu.
Comments