top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Bir haftada bir Koronavirüs uygulaması nasıl tasarlanır?

Covid-19 vakaları Uruguay'da artmaya başladığında, bir yazılım geliştiricisi fark yaratmak için harekete geçti

Financial Times'ın Nicolás Jodal ile söyleşisi oldukça enteresan iç görüler ve ilham verici sözler içeriyor.


Nicolás Jodal 1988'de yazılım şirketi GeneXus'u kurduğunda, PCWeek'in dergilerini okuyarak teknoloji trendlerini yakından takip ediyordu. Dergiler, yayımlandıktan yaklaşık dört ay sonra gemiyle Uruguay'a ulaştı.


Kariyerinin en büyük mücadelesi için son tarih çok daha kısaydı: bir hafta. Jodal, "13 Mart'ta ilk dört koronavirüs vakası Uruguay'da ortaya çıktı" dedi. "Sivil toplumdan bir grup, bu mücadelede hükümete nasıl yardım etmemiz gerektiğini düşünmeye başladık." Koronavirüs olabileceğinden endişelenen hastalara tavsiye verebilecek bir uygulama geliştirme fikrini ortaya attılar. İki gün sonra sağlık bakanlığı yetkilileri yeşil ışık yaktı.


Jodal, kendisini geliştiricileri daha üretken hale getirmek için araçlar tasarlayan Montevideo merkezli GeneXus olmak üzere 12 özel şirketten yaklaşık 150 kişilik bir ekibi koordine ederken buldu.

Yazılımı yazılım yapan yazılımın kendisidir

Jodal, "Deliydi" diye hatırlıyor. “7/24 ekip olarak çalıştık. 13 Mart Cuma günü hiçbir şeyimiz yoktu ve 20 Mart Cuma günü uygulamayı teslim aldık. "


Hükümet, Jodal'dan, daha önce hiç yapmadığı bir şeyi bir basın toplantısında yeni Coronavirus UY uygulamasını açıklamasını istedi. "Tahmin edebiliyor musunuz, ülke karantina altındaydı, durdu, panik içindeydi ve ben konuşmak üzereyken, tahmini izleyicinin bir buçuk milyon kişi olduğunu söylediler" diyor.


Uygulamanın ilk odak noktası, yerel sağlık sistemlerinin yurtdışında bulunan veya öksürüğü olan ve koronavirüs olduğunu düşünerek paniğe kapılan kişilerin sorularıyla boğulmasını önlemekti.


Kendisinin ve ekibinin bulduğu çözüm, Uruguay’ın ulusal sağlık hizmeti sağlayıcıları ağını, semptomlarını uygulama aracılığıyla ayrıntılı olarak tanımlayan endişeli hastalara bağlamaktı. “O ilk birkaç günde 50.000 kişiye katıldık” diyor. "Gerçekte, o zamanlar Koronavirüs'e sahip 300'den fazla kişi yoktu, ancak Koronavirüs olduğunu düşünen 50.000 kişi vardı."


Enfeksiyon oranları arttıkça, geliştiriciler bir video konferans işlevi ekleyerek Covid-19 teşhisi konan hastaların evlerinden çıkmadan doktorlarla çevrimiçi konsültasyon yapmalarına olanak tanıdı.


Bir sonraki büyük adım temas takibiydi. Google ve Apple, kullanıcıların potansiyel olarak bulaşıcı bir kişiye yakın olup olmadıklarını tespit etmelerini sağlamak için cep telefonlarında Bluetooth teknolojisini kullanarak kod geliştiriyorlardı. Uruguay, uygulamasının ilk başarısından dolayı, teknolojiye pilotluk yapmak için seçilen dört ülkeden biriydi.


Jodal'a göre, Google ve Apple, Uruguay'daki ekip onu uygulamalarına dahil etmeye başladığında kodu hala yazıyordu. Ekibi 24 saat çalışmaya başladı. "Bildiğim kadarıyla dünyada bunu uygulayan üçüncü ülkeydik - ilki İtalya, ikinci İsviçre, sonra biz vardık" diyor.


Jodal’ın en gurur duyduğu anlardan biri, Google ve Apple başkanlarının Uruguay’ın başkanı Luis Lacalle Pou’ya kendisini uygulama üzerinden tebrik etmek için yazdıkları zamandı. Google ve Alphabet CEO'su Sundar Pichai, bir kopyası olan mektubunda, "Teknolojiden sosyal fayda için yararlanmaya yönelik yenilikçi yaklaşımıyla Uruguay hükümeti API'mizi entegre eden bir uygulama başlatan Latin Amerika'daki ilk ülke olacak" dedi.


Jodal, "Bizim için küçük bir Nobel Ödülü gibiydi," diyor.


İngiltere de dahil olmak üzere bazı ülkelerde, Koronavirüs uygulamalarının yüksek geliştirme maliyetleri nedeniyle kaşlar yükseldi; Uruguay'da öyle değil.


Jodal, "Hepsi ücretsizdi, 150 kişi için hiçbir ücret talep etmedik, gönüllü bir çalışmaydı. Bunu bir vatandaşlık alıştırması olarak aldık."


Sekiz ay ve uygulamanın birkaç sürümünden sonra Uruguay, dünyanın en büyük Koronavirüs başarı hikayelerinden biri olmaya devam ediyor. En kötü etkilenen iki ülke olan Brezilya ve Arjantin arasında sıkışmış olmasına rağmen, Uruguay'ın ölüm oranı, nüfus büyüklüğüne göre ayarlandığında Güney Amerika'daki herhangi bir ülkenin en düşük oranı. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre 10 Aralık itibarıyla hastalıktan sadece 87 ölüm gerçekleşti.


Uygulama hikayenin tamamı değil - Uruguay Latin Amerika'da iyi gelişmiş bir halk sağlığı sistemine, iyi bir dijital altyapıya ve hükümetine yüksek derecede vatandaş güvenine sahip olduğu için öne çıkıyor - ancak uzmanlara göre önemli bir rol oynadı.


Uruguay’ın projeyi denetleyen dijital sağlık girişimi Agesic’teki Salud.uy programının direktörü Pablo Orefice, "Bunun kilit bir unsur olduğunu düşünüyoruz" diyor. Uygulamanın Uruguay’ın 3,4 milyon nüfusu tarafından yaklaşık 640.000 kez indirildiğini söylüyor.


IMF'de Uruguay misyon başkanı Pelin Berkmen, bir blog gönderisinde, "Alınan önlemlerin hızı, karar vermenin bilimsel değerlendirmesi ve yenilikçi teknolojilerin kullanımı Uruguay davasının üç temel özelliğiydi" diye yazdı. Kullanılan teknolojiler arasında “cep telefonlarına yönelik Koronavirüs UY uygulaması, vakaların takibini sağlıyor ve olumlu tespit edilen vakalarla yakın temas halinde uyarı veriyor”.


İronik bir şekilde, Uruguay’ın Koronavirüs vaka yükü, test ve izleme işlevi 15 Haziran’da açıklandığında o kadar düşüktü ki insanlar bunun yararlılığını sorgulamaya başlamıştı.

Şu anda Koronavirüsü olan sadece 10 kişi vardı. Dediler... bu zaten bitti... neden bütün bunları yapmakla uğraştın? Bunun bir arabaya emniyet kemeri takmak gibi olduğunu söyledim - onu her zaman kullanıyorsun ve asla ihtiyacın olmayacağını umuyorsun.

Elbette, birkaç "süper yayıcı" halka açık olay ikinci bir enfeksiyon dalgasını tetikledi ve temas takibi kendine geldi.


Jodal, uygulamanın genel gelişiminin ortak çalışmaya güçlü bir vurgu yapan bir ekip çalışması olduğunu hemen belirtiyor. "Tek bir lider olup olmadığını söylemek zor" diyor. "Koordineli bir şekilde çalışan ve birbirlerine danışan pek çok kişi tarafından sürekli bir çalışma vardı."


Jodal, geliştirme sürecinin bir kısmının birkaç takımın “gereksiz iş” haline gelen şeyi yapması olduğunu söylüyor. Belirli bir noktada aynı hedef için çalışan bir takım ekiplere sahip olmak, “hangisi önce ise ve kalite standartlarını karşılamışsa” temel alınarak kazanan bir yaklaşım ortaya çıkacaktır.


Jodal, ekibinin başarısında takım gururunun yanı sıra önemli bir iş dersi de aldı. “Her zaman söylediğimiz bir şeyi, yani işleri yapma hızınızın tahmin etme kapasitesinden çok daha önemli olduğunu kanıtladı” diyor.

"Geleceği tahmin etmekle pek ilgilenmiyorum, gelişmekte olan olaylara çok hızlı uyum sağlamakla çok daha fazla ilgileniyorum."
0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page