Hayallere ulaşmak için hatalar yapabiliriz ama bunlarla vakit kaybetmek yerine çözüm yollarını açan anahtar olduğuna kendimizi inandırmalıyız
San Francisco merkezli bir psikoterapist ve sertifikalı yaşam koçu olan Tess Brigham'dan tavsiyeler:
Kariyerime 10 yıl önce bir terapist olarak ilk başladığımda, neredeyse tamamen Y kuşağıyla çalışmayı beklemiyordum. Ama son beş yıldır, yüzlercesinin karşısında oturdum ve onların mücadelelerini, korkularını ve zaferlerini dinledim.
Genç yetişkinlerle çalışma fırsatı bir armağan oldu çünkü kendi hayatımın alanları üzerinde düşünmeme ve onların yaşındayken almış olmayı dilediğim tavsiyeleri iletmeme izin verdi.
Arada bir, hepimiz hayatımıza dönüp neleri farklı yapabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor. 46 yaşında, hâlâ öğrenecek çok şeyim var, ama umarım yol boyunca kazandığım bilgelik, kendi hayatınızda olumlu değişiklikler yapmanız için size ilham verebilir.
İşte 20'li ve 30'lu yaşlarımda yapmadığım için pişman olduğum yedi şey:
1. Para biriktirmek - Olabildiğince fazla ve uzun süreli
Finans uzmanları, emeklilik için para biriktirmemenin Y kuşağının yaptığı en büyük para hatalarından biri olduğunu belirtti. Ve yakın zamanda yapılan bir ankete göre, yetişkinlerin yaklaşık% 60'ı pişmanlık listelerinde tasarruf etmeyi ihmal etmenin 1 numara olduğunu kabul etti.
Bu benim ilişkilendirebileceğim bir şey. 20'li yaşlarımın başlarında, bir gün yaşlanıp emekli olacağım fikri asla tam anlamıyla işe yaramadı. Maaş çeklerinin tamamını genellikle ihtiyaç duymadığım şeylere harcardım. Paramı biriktirmeye başlamak için tüm zamanım olduğunu sanıyordum.
Yıllar sonra, bileşik faizin gücü veya 401 (k) 'ye katkıda bulunmanın önemi gibi temel para konularını öğrendiğimde, sonunda kemerimi bağlayıp mali işlerimi bir araya getirdim.
Artık 40'lı yaşlarımın ortalarında olduğuma göre, finansal güvenceye sahip olmak, süslü kokteyller ve tasarımcı marka kıyafetlerden çok daha çekici geliyor.
2. İş yerinde kendimi savunmak
24 yaşında, Hollywood'da büyük yapma hayallerimi gerçekleştirmek için sırtımı toparladım ve Los Angeles'a taşındım. Bir işim olduğu için minnettar olsam da, kendimi savunacak cesaretim olmadığına pişmanım.
Yükseltme reddedildiğinde, yükseltmek için ne gerektiğini sormadım. Bir üstüm tarafından kötü muamele gördüğümü hissettiğimde, ağzımı kapalı tuttum çünkü açıkça konuşmanın kariyer yoluma zarar vereceğini düşündüm.
20'li yaşlarda yeni bir kariyere başlamak göz korkutucu olabilir, ancak kendinize ayak uydurmak ve kötü yönetilen durumları belirtmek, kariyerinizde başarılı olmanıza yardımcı olabilir ve aynı zamanda işyerinizde değişime ilham verebilir.
Zamanda geriye gidebilseydim, genç haline şunu söylerdim: Yıllarca deneyime sahip olmayabilirsiniz, ancak işinizde anlam ve neşe bulmak için ne istediğinizi ve neye ihtiyacınız olduğunu sorma hakkına sahipsiniz.
3. İnsanlara "Sana minnettarım" demek için zaman ayırın
20'li yaşlarımın başında kariyerime o kadar odaklandım ki sevdiğim ve en çok değer verdiğim insanlarla vakit geçirmeyi başaramadım. Onlara "daha sonra" her zaman minnettarlığımı gösterebileceğimi varsaydım.
Ama 27 yaşına bastığım yıl korkunç bir şey oldu: Yakın bir arkadaş vefat etti - ve aniden "daha sonra" artık yoktu. Bunun yerine, sadece keder ve suçluluk vardı.
Keşke bu beş kelimeyi söylemek için zaman ayırsaydım: "Sana minnettarım."
Şimdi sevgimi ve minnettarlığımı daha sık ifade ediyorum ve herkesi aynısını yapmaya teşvik ediyorum. İster arkadaş, ister romantik partner, ebeveyn, hatta akıl hocası olsun, onlara minnettarlığını ve sevgisini ifade edememek çoğu insan için büyük bir pişmanlıktır.
4. İşsiz kalmaktan korkmamak
28 yaşında, meteliksiz ve işsiz olmak acı verici bir deneyimdi. Tüm kimliğimin yırtılmış olduğunu hissettim. Hollywood rüyama o kadar uzun süre tutunmuştum ki, onsuz kim olduğumu bilmiyordum. Bütün arkadaşlarım bunu çözmüş gibi hissettim. Harika işleri, harika ilişkileri ve harika planları vardı. Onlar mutluydu.
Bu arada, kayboldum ve başa döndüm.
Ama hepimiz hayatta farklı hızlarda hareket ediyoruz. 20'li yaşlarındaki hastalar bana sık sık, "[X] yılda 30 yaşına giriyorum ve başarılı bir kariyerim yok" diyorlar. Bazı nedenlerden dolayı, hayalimizdeki işe sahip olmamız gereken yaş olarak "30" u belirledik - ve yapmazsak, yol boyunca bir şekilde başarısız olduğumuzu hissederiz.
İşte tavsiyem: Kariyerinizde nerede olmanız gerektiğini düşündüğünüze takılıp zaman kaybetmeyin. Yavaşlayarak ve yolculuğunuzu kucaklayarak, kendiniz ve hayatınızda gerçekten ne yapmak istediğiniz hakkında çok şey öğreneceksiniz.
5. Korkusuz olmak ve risk almak
Hollywood'un bana göre olmadığını anladıktan sonra, diğer seçenekleri düşünmem gerekiyordu. Babam ve kız kardeşim avukattı, bu yüzden deneme danışmanlığı yapmaya çalıştım - ki pek zevk almadım.
Derinlerde, gerçekten bir terapist olmak istedim. Sık sık kendi muayenehanemi başlatmayı düşünürdüm ama bunu yapmamak için bahaneler bulmaya devam ettim - bunların hepsi yeteneklerime yeterince inancım olmadığı için. (Tabii ki, sonunda güvensizliklerimi aştım ve atlamayı başardım. Bunu yaptığım için mutluyum, ama keşke daha önce yapsaydım.)
Şimdi, bir hastam şüphesini ifade ettiğinde, onu risk almaya teşvik ediyorum. Onlara, başarısız olsalar bile, denemekten korkmadıklarını bilerek başarısız olacaklarını hatırlattım.
6. Sağlığa dikkat etmek
Sağlık, çok az kişinin farkına vardığı bir tür özgürlük ve mutluluk getirir - ta ki artık sahip olamayana kadar. Gençken sağlığınızı hafife almak kolaydır.
30'lu yaşlarımın başında babama kanser teşhisi konana kadar yaşam tarzımda büyük değişiklikler yapmaya başlamıştım. Ama kendi sağlığıma odaklanmam için ailemin acı çektiğini görmek beni üzüyor.
Pek çok insan "Spor salonuna gidecek vaktim yok" veya "Ne yemek istiyorsam yemek istiyorum - erken ölürsem kimin umrunda?"
Ancak herhangi bir doktora sorarsanız size şunu söylerler: "Bu daha erken ölmekle ilgili değil. Modern tıp sizi hayatta tutmaya çalışırken, kronik bir hastalığa yakalanmak ve 10 veya 15 yıl boyunca acı çekmek isteyip istemediğinize bağlı. "
7. Başkalarının ne düşündüğünü daha az önemsemek
Bir rehabilitasyon merkezinde danışman olarak çalışmaya ilk başladığımda, hastalarımın çoğu benden hoşlanmadı; kuralları uyguladığım ve onlara meydan okuduğum için bana kızdılar.
Ama öfkelerinin benimle çok az ilgisi vardı. Çoğu zaman, önlerindeki tek kişi ben olurdum, bu yüzden hayal kırıklıklarının gazabına kapılırdım.
Yalnızca ne yarattığınız, ne söylediğiniz, nasıl hissettiğiniz ve ne düşündüğünüz gibi şeyleri kontrol edebilirsiniz. Ancak bir başkasının tüm bunları nasıl alacağını kontrol edemezsiniz.
Örneğin bu denemeyle, hayatımın bazı kısımlarını sizinle paylaşma konusunda ne kadar dürüst ve savunmasız olduğumu kontrol ediyorum. Ama bunu yararlı bulup bulmayacağını kontrol edemiyorum. Benim işim ortaya çıkmak ve en gerçek kendim olmak. Gerisi benim elimde değil.
Tess Brigham, San Francisco merkezli bir psikoterapist ve sertifikalı yaşam koçudur. Bu alanda 10 yıldan fazla deneyime sahiptir ve öncelikle Y kuşağı ve Y kuşağının ebeveynleri ile çalışmaktadır.
Commentaires