Marka konumlandırma, bir markanın tüketicinin zihninde rakip markalara göre ayrı bir konum kazanmasını amaçlayan bir pazarlama stratejisidir. Marka konumlandırma, çeşitli tanımlar ve yaklaşmaya yönelik çeşitli yollarla karmaşıktır. Ancak hangi yaklaşım seçilirse, konumlandırma ayırt edici, ilham verici ve iddialı olmalıdır.
Etkili konumlandırma eğilimler, pazar araştırması ve piyasa koşulları sonucunda elde edilebilir. Bir marka, pazar lideri, prim veya meydan okuyucu dahil olmak üzere çeşitli pozisyonlarda piyasada söz sahibi olmayı tercih edebilir. Her ne olursa olsun, konumlandırma fikrinin pratik olarak yararlı olması ve ticari bir amaç ile açık bir şekilde ilişkili olması önemlidir.
Marka konumlandırmanın kendine özgü, çekici ve alakalı olmalı
Etkili bir konumlandırma genellikle tüketici davranışlarını ve marka imajına tepkileri ve ilgili marka deneyimlerini analiz eden araştırmalara dayanmaktadır. Mantıklı ve en önemlisi duygusal bileşenleri düşünmelidir. Konumlandırma, yaratıcı içeriğe net bir yön verdiği için iletişim stratejisinin kapsamını tanımlar. Net bir pazar pozisyonu elde etmek ve elde tutmak ve bu istikrarlı şirketleri uygulamak, uzun vadeli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir iş yaratabilir. Piyasa lideri, takipçisi, yüksek kalite / lüks, düşük maliyetli ve niş / meydan okuyucu dahil olmak üzere pazarda elde edilebilecek yerler bulunabilir.
Her biri kendine has stratejisi ve hamleler gerektirir. Piyasalar dinamik olduğundan, pazardaki yeni ve potansiyel oyuncuların nedeniyle farklı bir marka konumlandırma hamlesi hızlı bir şekilde uygulanmalı. Bu nedenle, bir piyasa lideri olarak sonsuza kadar kalacağı düşünülmemelidir.
Markalar, konumlarını korumak için konumlarını geliştirmeye açık olmalı
Markalar genelde iki yönden zorlanırlar:
—Büyük şirketler bir tarafta yeni kategorilere açılması
—Yenilikçi vaadlerle ve yeniden planlanan iş modelleriyle ile piyasadaki mevcut oyunculara meydan okuması
Markaların pazarlarda sürdürülebilirliğini sağlaması için organizasyonlar, marka konumlarının önemini şu şekilde koruyabilirler:
—Pozitif yaklaşımla kategorilerde eksiklikler belirlenmeli ve çözümler sunulmalı
—Tüketiciler ile duygusal bağ kurmak için etkileyici olmalarını sağlayan güvenilir bir marka kimliği oluşturması gerekir.
Aynı zamanda, markaların konumlandırma veya yeniden konumlandırma kararları risklidir. Bu riski azaltmak için kullandığımız algısal harita modeli ile yeniden konumlandırılma riskleri azaltabilir. Böylece:
—Rakip markaların, farklı tüketici grupları tarafından nasıl algılandığı
—Rakip markalar arasındaki benzerlik veya farklılıklar
—Mevcut markanın tüketicilerin algılarında nasıl yeniden konumlandırılacağı
—Yeni bir markayı yerleşik bir pazarda konumlandırma
—Hedef pazar algılarına dönük pazarlama kampanyası sürecinin takip edilmesiyle sürdürülebilirlik sağlanması mümkün.
Marka konumlandırma ifadelerivaad, karakter, öz, değerler ve faydaları içerir.
Tüketiciler farklı değer önerilerine karşı hassasiyetleri oldukça yüksektir. Öyle ki; değerler ne kadar inandırıcı ve ikna edici olursa fiyata olan hassasiyette azalma eğilimi gösterir. Fakat bu değer ifadeleri tüketici dilinde yazılması gerekmemektedir, ancak, yalnızca şirkete ait terminolojiyi tüketicinin tanıması gereken bir şeye uyarlamak en iyisidir.
Ayrıca, jenerik terimler, örn. "Kalite" veya “Doğru fiyat" terimlerinden kaçınılmalıdır. Kim bir kaliteden ve doğru fiyattan bahsetmeyi göz ardı eder? Konumlandırma ilham verici, anlamlı, farklı ve yönlendirici olmalıdır. Pazarlamacılar ayrıca, kimden ayrılmaya çalıştıklarını da düşünmek zorundalar.
The Brand Planet, markanızı basit, benzersiz, motive edici ve sahip olunan marka konumlandırma ifadesiyle tanımlamanıza yardımcı olur
The Brand Planet'in Marka Konumlandırma ve Büyüme hizmetleri
— Konumlandırma stratejileri
— Farklılaştırma strateji
— Marka mimarisi geliştirme ve optimizasyonu
— Alt marka stratejisi geliştirme