top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Yeni Nesil Süpermarket: Q-Commerce nedir?

Hızlı teslimat her zaman iyi bir perakende müşteri deneyiminin parçası olmuştur, ancak şimdi yeni bir akım şirketlerin benzersiz değer tekliflerini farklılaştırıyor

Yeni Nesil Süpermarket: Q-Commerce nedir?

Her şey hızla alakalı. Hayatımıza son zamanlarda hızla giren ve dijital dönüşümde büyük yer kaplayan E-Ticaret kavramının bir üst seviyeye taşındığı Q-Commerce kavramı, kelime anlamıyla Quick Commerce yani Hızlı Ticaret demektir. Hızlı Ticaret, aynı zamanda “isteğe bağlı teslimat” olarak da bilinir ve E-Ticaret’in daha yeni ve daha hızlı biçimidir. Q-Commerce, E-Ticaret kavramını geride bırakırken, yeniliklerle birleştirerek farklı bir seviyeye taşımıştır.


İsteğe bağlı veya hızlı teslimat olarak da bilinen 'hızlı ticaret' anlamına gelen Q-ticaret, malları (genellikle bakkaliye) bir saatten kısa veya 10 dakika gibi kısa bir sürede teslim eden şirketleri ifade eder.


Global Data'nın q-ticaretle ilgili raporuna göre, bu şirketlerin yükselişi, pandemiden bu yana değişen tüketici davranışları ve artan beklentiler tarafından destekleniyor. Tüketicilerin bir dizi çevrimiçi perakendeciden satın almaya daha istekli olmasıyla, müşteri sadakatinde de bir değişim (veya daha doğrusu sarsıntı) olmuştur.


Hızlı Ticaret, kaliteli ürünün kaliteli teslimat ile en hızlı bir biçimde müşterisine iletilmesi düşüncesi üzerine kurulmuştur. Daha az gider masrafı ile yalnızca büyük firmaların değil KOBİ’lerin de E-Ticaret pazarına girmesini sağlamaktadır.


E-Ticaret mi, Hızlı Ticaret mi?

Hızlı Ticaret’in E-Ticaret’ten en keskin bir biçimde ayrıldığı nokta adından da anlaşılacağı üzere teslimat hızıdır. E-Ticaret’te günler, belki de haftalar süren teslimat sürelerinin, Q-Commerce’te saatlere hatta dakikalara düşürülmesi hedeflenmiştir.


Kısalan teslimat süresi, birçok gıda hizmetinin de E-Ticaret modeline katılmasına olanak sağladığı gibi küçük miktarlı siparişlerin de teslimatının hızlanmasını sağlamıştır. Kahve siparişleri, büyük ticaret mağazalarının gerçekleştirdiği “Market” pazarları ve bakkaliye gibi küçük esnafın da kullanabildiği Q-Commerce örnekleri arasında yer almaktadır.


Hızlı Ticaret / Q-Commerce sistemi

Kısa teslimat süresinin yanı sıra Hızlı Ticaret’i diğer ticaret sistemlerinden ayıran bir diğer özellik ise, karanlık depolardır. Bu yazımızda anlattığımız Karanlık Fabrika sistemine benzeyen Karanlık/Akıllı Depolar, Q-Commerce’in bir parçası olarak da kullanılmaya başlamıştır. Bu karanlık Depo/Mağaza sistemleri; genelde 300-700 metrekare büyüklüğünde, farklı lokasyonlarda, +1000 ürün depolayabilen alanlardır.


Hızlı Ticaret sistemi, yeni teknolojiler ve kullanıcı deneyimi çalışmalarıyla beraber müşterilere günün her saati hizmet sunmak için çeviklik ve esneklik ilkeleriyle çalışır. En iyi fiyat, en hızlı teslimat ve en kaliteli ürünler ile Hızlı Ticaret sistemi rekabet üzerine kuruludur.


Hızlı Ticaret / Q-Commerce terimi nasıl ortaya çıktı?

Richard ve Maurice McDonald'ın 1940 yılında McDonald’s restoranı kurmaları ve müşterilerine hızlı teslimat ile yemeklerini servis etmeleri bile, Q-Commerce sisteminin yapı taşı olmuştur denilebilir. Hızlı Ticaret; bir sistemin direkt olarak kabul edilmesi ile değil, birçok sistemin bir araya getirilip geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır.


Hızlı Ticaret’in hızlı ortaya çıkışının ve benimsenmesinin en büyük rolünü E-Ticaret üstlenir. Artan E-Ticaret talepleri, yenilenen teknolojiler ve yeni denenen sistemler ile bu işi bir üst seviyeye çıkartma isteği Q-Commerce’in başlangıcıdır.


Hızlı Ticaret / Q-Commerce şirket örnekleri

Delivery Hero: 2008’de Niklas Östberg tarafından İsveç’te kurulan bir yemek servis işi, 2011 yılında Delivery Hero adını aldı. Daha sonra başka ülke ve şehirlerde de hizmet vermeye başlayan DH Group, Hızlı Ticaret’in öncülerinden olmakla biliniyor. Bir saatten kısa sürede teslimat garantisi veren Delivery Hero, aynı zamanda kuryelerini genel olarak bisiklet kullanarak teslimata göndererek çevreye de destek sağlıyor.


Getir: Q-Commerce piyasısına hızlı bir giriş yapan ve kısa sürede Türkiye’den Avrupa’ya açılan Getir Şirketi; market, yemek, su ve toplu satış olmak üzere dört çeşit alanda hizmet vermektedir. “Getir Bir Mutluluk” sloganı ile dakikalar içerisinde siparişlerini müşteriye ulaştırmaktadır.

Getir, dakikalar içinde teslimatın yanı sıra canlı teslimat takibi, dijital ödeme ve 7/24 servis sunmaktadır. Türkiye’de 400+ depo bulunduran Getir, 2021’de Avrupa’da Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya ve Fransa’da da hizmet vermeye başlamıştır.


Glovo: Glovo App; yaklaşık 3.8M kullanıcıya sahip, 21 ülkede hizmet veren ve neredeyse tüm büyük yemek zinciri firmalarla çalışan bir Q-Commerce girişimidir. İspanya’da bulunan bu girişim, F Serisi Turu ile 530 milyon dolar yatırım toplamış ve İspanya’ya şimdiye kadar en çok yatırımı olan şirket olmuştur.


Gorillas: Gorillas, binlerce ürünün 10 dakika veya daha kısa sürede teslim edilmesi kampanyası ile yola çıkmış bir Hızlı Ticaret şirketidir. Delivery Hero ve Glovo gibi, bisiklet taşımacılığı ile teslimatlarını gerçekleştiren Gorillas, genel olarak plastik kullanımına da karşı bir şirkettir. Şuan için Avrupa’nın 8 ülkesinde hizmet vermektedir.


Yemeksepeti Banabi: Türkiye’de Hızlı Ticaret hizmeti sunan bir diğer şirket de Yemeksepeti’nin alt kuruluşu olan Banabi uygulamasıdır. Şuan için Türkiye’nin seçili illerinde hizmet veren Yemeksepeti Banabi, dakikalar içerisinde servis veren bir diğer şirkettir ve alanında ilk olarak kapıda ödeme seçeneği sunmuştur. Banabi uygulamasına erişmek için Yemeksepeti uygulamasını indirmek yeterlidir.


Q-ticarete yatırım hızlanıyor

Q-ticaret tipik olarak 'karanlık mağazalar' tarafından kolaylaştırılır - sürücülerin stokları süper hızlı bir şekilde alıp teslim etmelerini sağlamak için yoğun nüfuslu alanlarda bulunan sipariş karşılama merkezleri. Karanlık mağazalar sadece pandeminin bir yan ürünü değil – Walmart ve Whole Foods gibi büyük perakende markaları 2020'den beri bu konsepti yerine getirmeyi geliştirmek için kullanıyorlar – Deliveroo'nun 'karanlık mutfakları' restoranlara yiyeceklerini müşterilere ulaştırmak için benzer bir yol sağlıyor , hızlı.


Ancak, karanlık mağazalar son zamanlarda yatırımda bir artış gördü. Glovo, en son Avrupa örneklerinden biridir. İspanyol şirket, Glovo karanlık mağazalarına dönüştürülecek depoları satın almak için 100 milyon € yatırım yapacak olan gayrimenkul yatırım şirketi Stoneweg ile ortaklık kurdu. Büyük yatırım belki de kaçınılmazdı - şirket, 2019 ve 2020'de yıllık %300'lük bir büyüme oranı bildirdi.

Glovo, elbette, son 18 ayda büyüme ve müteakip yatırım gören yeni şirketler dalgasıyla tek örnek olmaktan uzak. PitchBook Data, hızlı teslimat marketinin pandeminin başlangıcından bu yana yaklaşık 14 milyar dolarlık fon oluşturduğunu ve 2021'in ilk üç ayında 2020'nin tamamından daha fazla yatırımın gerçekleştiğini buldu.


Merdivenin başında, bu yılın başlarında şimdiye kadarki en hızlı tek boynuzlu at markası haline gelen ve 245 milyon avroluk bir finansman sağlayan ve lansmanından sadece dokuz ay sonra değerini 1 milyar dolara çıkaran İngiliz şirketi Gorilla var. Dija, Weezy ve Jiffy gibi diğer isimler de yatırım üreterek (ve Gorilla'ya benzer bir hizmet sunarak), Avrupa q-ticaret pazarını rekabetçi hale getirdi.


Büyük ortaklıklar yaşanıyor

Piyasayı dolduran sadece yeni şirketler değil. Büyük şirketler benzer şekilde q-ticarete yatırım yapıyor; İngiltere süpermarketleri ya mevcut hızlı teslimat hizmetleriyle ortaklık yapıyor ya da kendi operasyonlarına yatırım yapıyor - ya da her ikisi. Örneğin Sainsbury's, hem Uber Eats hem de Deliveroo ile ortaktır ve kendi 'Chop Chop' hızlı teslimat hizmetini sunar. Hızlı teslimatı ciddiye aldığına dair daha fazla kanıta ihtiyacımız olursa, süpermarket pandemi sırasında duraklattıktan sonra aynı gün teslimat ve tıkla ve topla hizmetlerini kısa süre önce yeniden başlattı.


Sainsbury'nin e-ticaret direktörü Nigel Blunt yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Müşterilerin çevrimiçi alışveriş yapma ve yiyecekleri hızlı ve rahat bir şekilde alma talebi önemli ölçüde arttı ve müşterilere seçenek ve esneklik sunmaya kararlıyız - ister kapılarına 20 dakika içinde, ister kapılarına kadar 20 dakika içinde olsun. işten eve dönerken yerel mağazalarından alıyorlar.”


Bakkaliye bir yana, diğer kategorilerdeki büyük perakendeciler de q-ticarette hamleler yapıyor. Boots, yakın zamanda, Birleşik Krallık'taki 14 mağazadan isteğe bağlı bir hizmet başlatmak için Deliveroo ile ortaklık kurdu. Ortaklık, kullanıcıların, ebeveynlerin ve evden çıkamayan kişilerin ihtiyaç duyabileceği ürünler olarak reçetesiz satılan ilaçlar, tuvalet malzemeleri, bebek ürünleri ve atıştırmalıklar sipariş edebileceği anlamına geliyor. Deliveroo'nun kendisi için ortaklık, paket servis restoran siparişlerinden bakkaliye ve diğer günlük ihtiyaçlara doğru başka bir hamleyi işaret ediyor.


Q-Commerce kârlı mı?

Soru, elbette, Q-Ticaret'in gerçekten karlı bir uzun vadeli yatırım olup olmadığıdır. Dengede, isteğe bağlı teslimat pazarının, genellikle nakliyenin en pahalı kısmı olan son mil ile düşük kar marjlarına sahip olduğu kabul edilir. Aynı şekilde, müşterilerin ortalama sipariş değeri de düşük olma eğilimindedir – sonuçta, bütün mesele bunun 'büyük mağaza'nın antitezi olmasıdır. Ancak bu, özellikle teslimat ücretleri ve perakende ortaklıkları ve reklamcılık gibi daha geniş fırsatlarla karlılığın imkansız olduğu anlamına gelmez.


Bu nedenle, yutturmaca hakkındaki endişelere rağmen, çoğu kişi ultra hızlı iş modelinin, özellikle de hem bakkal envanterine hem de teslimat lojistiğine sahip şirketler söz konusu olduğunda, büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Bu, şirketlerin perakende ortaklarına güvenmedikleri, bunun yerine hem toplama hem de teslimatı kendilerinin yönetmeleri anlamına gelir. JP Morgan analistlerinin, q-ticaret pazarının yükselişinin, büyük süpermarketlerin çevrimiçi modellerini bozabileceğini ve kolaylık formatlarıyla rekabet edebileceğini bildirdiler.


Ancak pazara giren bu kadar çok oyuncu ile q-ticaret aşırı kalabalık mı? Ve daha da önemlisi, tüketiciler, birden fazla, neredeyse aynı olan isteğe bağlı bakkal şirketleri arasında nasıl ayrım yapabilir? Doğal olarak, teslimat süresi büyük bir odak noktasıdır, bu nedenle Gorilla'nın “sizden daha hızlı” sloganı, herkesin yerel markete gitmesi fikrini neredeyse alaya alır. Dija ayrıca herhangi bir siparişin 11 dakikadan fazla sürmesi durumunda üç ay ücretsiz teslimat sözü veriyor.


Bu aşamada, birçok q-ticaret şirketinin kârdan ziyade müşteri kazanımı ve pazar payına odaklandığı yarış hala devam ediyor. Peki, bu büyük perakendeciler için ne anlama geliyor? Çoğunluğu son aşamayı kolaylaştırmak için üçüncü taraf şirketlerle ortaklık kurduğundan, isteğe bağlı teslimat yerine müşteri sadakati için yeni bir farklılaştırıcı (aynı gün veya ertesi gün teslimata benzer şekilde) olmak üzere kâr da daha az önceliklidir. geçmişte) ve dijital benimseme olarak müşteri kazanımı devam ediyor.


Genel müşteri talebi de elbette önemli ve süper hızlı teslimatın çoğunlukla yoğun nüfuslu şehirlerle sınırlı olması nedeniyle - pandemiden bu yana hala değişen müşteri davranışından bahsetmiyorum bile - gerçek bir öncünün ortaya çıkması biraz zaman alabilir.


Hızlı Ticaret / Q-Commerce geleceği

Hızlı Ticaret’in geleceğin -bu hızla büyüme kaydedilirse birkaç sene sonrasının- ticaret stili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Özellikle pandemi döneminin desteklediği ve büyüttüğü E-Ticaret sektörünün en büyük darboğazının hızlı teslimat olduğu aşikar. Buna bağlı olarak Hızlı Ticaret desteğinin artması da kaçınılmaz olacaktır.


Yukarıdaki örneklere bakılacak olursa, Q-Commerce sisteminin geleceğinin ne kadar parlak olduğu anlaşılabilir.


Delivery Hero, yıllık %400 büyüme bildirmektedir ve bu Apple’ın yaklaşık 40 katıdır. Glovo ise bahsedildiği gibi İspanya’nın en çok yatırım alan şirketi konumundadır. Gorillas B Serisi Finansman Turunda ise 245 milyon euro yatırım almış ve şirketi Unicorn mertebesine çıkarmıştır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page