top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Yeni dönemde perakende markalarının odağında Z jenerasyonu var

Yeni nesil, teknolojik dönüşümü ve dijital deneyimlere olan ilgisiyle perakende markalarının ilgi odağı haline geldi

Yeni dönemde perakende markalarının odağında Z jenerasyonu var

Z kuşağı 1997 ve sonrasında doğan kişilerdir. Business Insider'a göre, bu yaş grubu, küresel tüketicilerin yüzde 40'ını temsil eden en büyük yaşayan nesil olarak Millennials'ı geride bırakıyor. Z kuşağının büyüyen nüfusu ve 143 milyar dolarlık harcama gücü, onu bugün pazardaki en etkili tüketici güçlerinden biri haline getirerek Z Kuşağı pazarlama stratejilerine olan ihtiyacı artırıyor.


Z kuşağı için dijital dünyanın kendine has bir dili var ve angajman kurallarını değiştirdiler. Markalar, gelecekte alakalı kalabilmek için Z kuşağının seslerini dinlemeye, tercihlerini anlamaya ve tercih ettikleri dil ve platformları kullanarak onlarla konuşmaya istekli olmalıdır.


Yeni dönemde, markaların Z kuşağı tüketicilerinin ilgisini çekmek amacıyla odaklandığı üç özel perakende teknolojisi trendleri:


1. Metaverse

Meta veri tabanında tüketiciler, fiziksel dünyaya geçiş yaparak birbirleriyle ve çevreleriyle dijital olarak etkileşim kurmak için artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisini kullanır. Örneğin, çok sayıda perakendeci, Nike'ın yakın zamanda piyasaya sürdüğü Nikeland alanı tarafından örneklenen, Gen Z-skewing Roblox sanal ortamında metaverse deneyimleri sunuyor.


Nikeland içindeki sanal binalar ve alanlar, şirketin gerçek hayattaki genel merkezine dayanmaktadır. Diğer özelliklerin yanı sıra dijital bir showroom, müşterilerin Nikeland avatarlarını özel Nike sanal ürünleriyle donatmalarına olanak tanır.


Z kuşağının tercih ettiği Crocs markasının, özel bir Jibbitz ayakkabı tılsımı koleksiyonunu ortaya çıkarmak için esnek ödeme platformu Afterpay ile ortaklık yaptığı 2021 New York Moda Haftası etkinliği sırasındaki bir promosyonun kanıtladığı gibi, metaverse "gerçek" fiziksel dünyayla da bütünleşebilir.


Metaverse, perakendecilere, Z kuşağı tüketicilerinin kültürel tercihlerini karşılayacak şekilde, çok az veya hiç fiziksel ek yük gerektirmeyen yeni vitrinlerden ve ürün çeşitlerinden para kazanma fırsatı sunar.


2. Hızlı teslimat

Siparişleri 15 dakikadan daha kısa sürede yerine getiren ultra hızlı teslimat hizmetleri yeni bir şey değil, ancak 2021'den önce çoğunlukla daha küçük platformlar tarafından oldukça yerelleştirilmiş bir temelde sunuluyordu. Ardından, çevrimiçi market siparişlerini 10 dakika veya daha kısa sürede karşılayan ve İstanbul'dan çıkış yapan Avrupa ve dünyanın birçok ülkesine açılan hızlı teslimat girişimi Getir gibi daha büyük oyuncular ortaya çıktı.


Veya acil günlük ihtiyaçların hızlı teslimatını kısa süre içinde teslimatını sağlayan, Türkiye ve dünya genelinde büyüyen Getir gibi. Günümüzde faaliyetlerini genişleten marka yıkıcı eylemlere girmeye başlıyor.


Ultra hızlı teslimat, tüm Z Kuşağı için dikkate değer bir gelişme. Tüm süreç teknoloji altyapsı kullanan ve tamamen uygulama tabanlıdır, talebi "İnternet zamanında" karşılar ve çoğunlukla kentsel alanlarda çalışır.


3. Mobil cüzdanlar

Morning Consult'dan 2.200'den fazla katılımcı ile yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların %42'si mobil cüzdan ödemelerini kullandığını saptadı.


Bununla birlikte, genel rakamlar, farklı nesillerdeki tüketiciler tarafından mobil cüzdan kullanımında büyük bir farklılığı temsil etmektedir. Örneğin, baby boomer kuşağının yalnızca %21'i ve X kuşağının %36'sı mobil cüzdan kullanmıştır. Bu yüzdeler, Y kuşağı (%53) ve özellikle Z kuşağı (%62) arasında çok daha fazla yükseliyor.


Küçükken oyuncak akıllı telefonlarla oynayan ve pandemiden ilham alan temassız ticaret çağında reşit olan bir neslin mobil cüzdan ödemelerine yönelmesi şaşırtıcı değil. Z kuşağı müşterilerini çekmek konusunda endişeli perakendeciler de kesinlikle mobil cüzdan çözümlerine yöneleceklerdir.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page