Yatırımcılar, Unilever'in son günlerdeki stratejileri ardından çok uluslu gıda şirketlerinden beslenme ve obezite konusunda harekete geçmelerini istiyor
3 trilyon dolarlık dev bir değerlemenin söz sahibi olan yatırımcılar, Unilever'in son günlerdeki sürdürülebilirlik kapsamında genç insanlara reklam yapmaması, dönüştürülebilir ambalaj seçenekleri üzerinde çalışmalarını sürdürmesi ile daha sağlıklı ürünlere yönelmesi ardından gıda çok uluslu şirketleri Nestlé, Danone, Kraft Heinz ve Kellogg'u sağlıkla ilgili yeni açıklamalar ve hedefler belirlemeye zorluyor.
Legal & General Investment Management ve BMO Global Asset Management dahil olmak üzere yatırımcılar, hissedarların beslenme ve obezite konusundaki endişelerini göstermek için yıllık toplantılarından önce şirketlerin yönetim kurullarında açıkça belirleme yoluna gittiler.
Kar amacı gütmeyen yönetişim kuruluşu olan ShareAction tarafından da koordine edilen süreçte, geçen ay aynı yatırımcılardan oluşan daha küçük bir grup, Unilever'den 'öncelikle sağlıklı ürünler' konusunda yeni taahhütler aldı. Unilever, gıda portföyü için beslenme puanlarını yalnızca kendi ölçülerine değil, dış metriklere göre yayınlayacağını ve yatırımcıların Genel Kurul öncesinde bir karar vermesinin ardından yeni hedefler belirleyeceğini söyledi. Hükümetlerin obeziteyi önlemeye yardımcı olmak için küresel olarak düzenlemeleri sıkılaştırmasıyla birlikte, büyük gıda markalarının sağlık bilgilerini iyileştirme yönündeki yeni itici güç geliyor.
Bir diğer sağlık beslenme girişimi olan Access to Nutrition Initiative (ATNI)'e göre, şirketlerin ürünlerine ilişkin kendi değerlendirmeleri ile kurum tarafından yapılan dış ölçümlerini kullanan bulgularla karşılaştırdı. Örneğin Nestlé, 2019 yılında ana gıda ve içecek satışlarının yüzde 80,5'inin Nestlé Nutritional Foundation kriterlerini karşılayan ürünlerden olduğunu söyledi. Ancak ATNI, sağlıklı ürünlerin satış oranını yüzde 43 olarak belirledi. Geçen yıl Financial Times, Nestlé'nin portföyünü üçüncü taraf ölçütlerine göre dahili olarak değerlendirdiğini ve ana akım yiyecek ve içeceklerinin yüzde 60'ından fazlasının “tanınmış bir sağlık tanımını” karşılamadığını ortaya çıkarmıştı.
Nestlé'den yapılan açıklamada: “Sürdürülebilir beslenme ve sağlık yaklaşımımızı güncellemek için şirket genelinde devam eden çalışmalarımızın bir parçası olarak kendimizi dış ve kabul görmüş standartlarla kıyaslamanın en iyi yolunu arıyoruz.”
Danone, satışlarının yüzde 90'ının sağlıklı ürünlerden olduğunu söyledi, ancak ATNI bu rakamı yüzde 65 olarak saptarken, Kraft Heinz'in kendi yüzde 76'sı, ATNI'nin yüzde 39'uyla çelişiyor. Kellogg's sağlık verilerini bildirmiyor ancak ATNI, satışlarının yalnızca yüzde 27'sinin sağlıklı ürünlerden olduğunu söyledi.
Konuyla alakalı Kellogg's'tan yapılan açıklamada: “Yalnızca bireysel gıdaların sağladığı besinleri değil, aynı zamanda gıdanın insanları nasıl hissettirdiğini ve gıdanın toplum ve gezegen üzerindeki etkisini de göz önünde bulundurarak, dikkatleri refaha yönelik bütünsel bir yaklaşıma yeniden odaklama ihtiyacına inanıyoruz.”
Censuswide tarafından Birleşik Krallık, ABD, Almanya, Fransa, Avustralya ve Meksika'da ShareAction için yapılan anket, daha fazla eylem için kamuoyu desteği buldu. Ankete katılanların yüzde 81'i, sağlıklı gıdaları daha ucuz ve daha yaygın olarak kullanılabilir hale getirmek için hükümet düzenlemelerini desteklediklerini söyledi. Danone, Avrupa'nın Nutri-Score sisteminin kullanımı da dahil olmak üzere, “ürünlerimizin içerikleri ve besin değerleri hakkında her zamankinden daha net, her zamankinden daha eksiksiz bilgi sağlamayı taahhüt ettiğini” söyledi.
Comments