Meta, son dönemlerde planladığı farklı platformlarını tek platform altında birleştirilme projesi ve uctan uca güvenlik stratejilerini çeşitli kampanyalarla anlatmaya devam ediyor
Meta'nın tüm mesajlaşma uygulamalarında varsayılan olarak tam şifreleme uygulama planını geliştirmeye devam ettiği dönemin tam ortasında, WhatsApp, korumasız mesajlarınızın nasıl olabileceğine dair abartılı bir örnekle, kullanıcılar için gizliliğin önemini vurgulamayı amaçlayan yeni bir promosyon kampanyası başlattı.
Gördüğünüz gibi, WhatsApp'ın yeni reklam kampanyası, SMS metin mesajlaşması etrafındaki güvenlik eksikliğini, insanların fiziksel postanızı okuyabilmesine denk tutuyor. Bu detay biraz absürt, ancak vurgunun bir değeri var. İnsanların mektuplarınızı okumasını istemezsiniz, ancak bazı üçüncü taraf sağlayıcılar, bazı yönlerden benzer olan metin mesajlarını engelleyebilir.
Şu anda Meta, tüm mesajlaşma platformlarını (WhatsApp, Messenger ve Instagram Direct) tek bir platformda birleştirme hazırlığında ve bu da diğer yandan bu uygulamalardan herhangi birinden gelen kutunuzdaki mesajlara erişmenizi ve arkadaşlarınızla sohbet etmenizi sağlayacak.
Her platformun güçlü yanını bir araya getirererek birleştirme yönteminin bir diğer amacı da, her bir yüzeyde eşit derecede güvenli mesajlaşmayı kolaylaştırmak için mesajlaşma seçeneklerinin her birinin artık WhatsApp tarafından sunulan tam şifrelemeye yükseltilmesi gereksiniminden ortaya çıkıyor.
Hemen hemen her ülkedenin hükümet temsilcileri ve kolluk kuvvetleri, cezai soruşturmaların kapasitesini sınırlayacağına inandıkları için "uçtan uca mesaj şifreleme" özelliğiyle ilgili endişelerini dile getirdiler. Esasen, şifrelenmiş mesajların suç örgütlerine özgür, tespit edilemez bir alan sunarak, Meta'nın büyük ağından yasadışı örgütlenme, seferberlik ve eylemleri gerçekleştirebilmelerini sağlayabilir. Bu endişeye karşı, kullanıcılara çevrimiçi ortamda gizliliklerini ve kişisel verilerini kontrol etme konusunda daha fazla hak verme yönündeki artan baskıdır.
Avrupa Birliği, insanların dijital verilerini korumak için gelişmiş gizlilik yasaları uygulamak için yıllarını harcarken, Birleşik Krallık Bilgi Komisyonunun yakın tarihli bir raporu, iletişimleri şifrelemenin, insanların şantaj gibi tehditlere maruz kalmasını azaltarak ve aynı zamanda işletmelerin özel paylaşımlara izin vererek çevrimiçi güvenliği gerçekten güçlendirdiğini buldu ve açıkça tüketicilerden daha fazla mahremiyet arzusu var. WhatsApp zaten 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip ve çevrimiçi gizlilik konusundaki tartışmalar daha belirgin hale geldikçe ABD'de istikrarlı bir büyüme görüyor.
Ancak bu, algılanmayı önlemek için daha fazla grubun özel mesajlaşmaya geçmesinin bir sonucu olabilir. Geçen Ağustos ayında Meta, "Tehlikeli yapılanmalar" politikası kapsamında Taliban ile bağlantılı WhatsApp kullanıcılarını yasaklamak için harekete geçti , bu nedenle, tespit edilebilecekleri en uç örnekler için hala bazı başvurular var gibi görünüyor.
Ancak tam şifreleme bu süreci önemli ölçüde sınırlayacaktır.
Kullanıcılar için daha fazla koruma sağlaması açısından bu iyi bir şey mi, yoksa suç faaliyetlerini kolaylaştırabilmesi açısından kötü bir şey mi?
Her iki durumda da, Meta ana akım medya, daha fazla insanın konuşmalarını her türlü dış müdahaleden korumak istiyor gibi görünse de, Hükümet grupları halkı tam şifrelemeye karşı çıkmaya korkutmaya çalışırken, kutuplaşma ve manipüle etme konusunda şirket, tüm tartışmaların ortasında kalabilir.
WhatsApp'tan gelen bu yeni hamle kesinlikle bu yangınları daha da alevlendirecek ve bunun sonucunda WhatsApp'ın kullanımının artmasıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını görmek için şimdiden yorum yapmak mantıklı olmayabilir.
Comments