Bir web sitesine erişmeye çalıştığınız ve sunucu hatası uyarısından başka bir şey görmediğiniz için hiç hayal kırıklığına uğradınız mı? Cevabınız evet ise, okumaya devam edin
Bir web sitesine erişmeye çalıştığınız ve sunucu hatası uyarısından başka bir şey görmediğiniz için hiç hayal kırıklığına uğradınız mı? Eğer öyleyse, bir web sayfasının yüklenmemesinin ne kadar rahatsız edici olduğunu biliyorsunuz ve nedenini bilmiyorsunuz. Sitenizde özel bir 404 sayfanız yoksa, web sitenizin ziyaretçileri aynı sıkıntıları paylaşabilir.
404 sayfası, sitenizde çalışmayan bir sayfaya ulaştıklarında kullanıcıları uyarır. Bir URL'yi yanlış yazmış, silinmiş bir sayfaya erişmeye çalışmış veya URL'si değişen bir sayfaya erişmeye çalışmış olabilirler. Bir 404 sayfası, web sitenizin sunucularının kapalı olduğunu da gösterebilir.
Birçok web sitesi teması ve eklentisi 404 sayfa şablonuyla birlikte gelirken, özel bir 404 sayfası, sinir bozucu bir durumda ziyaretçilerinizi memnun etmenize olanak tanır. Tutarlı bir marka imajı oluşturur, kullanıcıları tekrar doğru yola sokmaya yardımcı olur ve şirketiniz hakkında olumlu bir izlenim bırakır.
Sitenizin özel bir 404 sayfasına ihtiyaç duymasının altı nedeni
404 sayfa sadece iş web siteleri için gerekli değildir. Onlara kişisel web siteleri için de ihtiyacınız var. İşte nedeni:
1. Bozuk bir bağlantıya ulaşırlarsa kullanıcıları sitenizde tutun
Bir ziyaretçi bozuk bir bağlantıya ulaştığında iki şeyden birini yapabilir:
Hayal kırıklığına uğrayın ve gezinmesi daha kolay olan başka bir site için sitenizi terk edin.
Sitenizde kalın çünkü onları doğru yöne yönlendirmeye çalışıyorsunuz.
Açıkçası, ikinci seçeneği seçmelerini istiyorsunuz. Etkili bir 404 sayfası, onların ayrılmasını önleyecektir. Onlara neyin yanlış gittiğini söyler ve aradıklarını bulmalarına yardımcı olmaya çalışır.
2. Sinir bozucu bir kullanıcı deneyimini olumlu bir şeye dönüştürün
404 sayfanız, hem siz hem de kullanıcı için olumsuz bir olayı olumluya dönüştürmek için bir fırsattır.
İş açısından bakıldığında, 404 sayfası, mutsuz bir tüketici olabilecek şeyleri yeniden ele almanıza olanak tanır. Ürün sayfaları, son blog gönderileri veya bağış sayfası gibi önemli sayfalara bağlantılar sağlayarak yine de yeni bir müşteri kazanabilirsiniz.
Kullanıcı için özel bir 404 sayfası, bir sıkıntıyı eğlenceli bir şeye dönüştürebilir. İlginç bir 404 sayfası onları gülümsetebilir ve markanıza ilişkin algılarını iyileştirebilir. Ayrıca sizi, kullanıcı deneyimine fazla düşünmemiş olabilecek rakiplerinizden ayırır.
3. Web sitenizin hemen çıkma oranını iyileştirin ve kullanıcıların sitenizde geçirdiği süreyi artırın
Hemen çıkma oranınız, yalnızca bir sayfayı ziyaret ettikten sonra sitenizden ayrılan ziyaretçilerin yüzdesidir. Bir hata sayfasına ulaşmak, bunun olmasının yaygın bir nedenidir. Ancak kullanıcıların bir sayfada ne kadar süre kaldıklarını da dikkate almak önemlidir.
404 sayfa çok fazla içeriğe sahip olmadığı için ziyaretçiler çok fazla zaman harcamazlar. Dahili bağlantılar içeren özel bir 404 sayfasıyla onları sitede daha uzun süre kalmaya motive edebilirsiniz. Ayrıca, sitenizin gezinme menüsünde gezinmelerini veya tarayıcının geri düğmesini tıklamalarını engelleyerek diğer sayfalara erişmelerini kolaylaştırırsınız.
4. Arama motoru optimizasyonu (SEO) için önemlidir
404 sayfası, yalnızca ziyaretçileri sitenizde tutmak için bir fırsat değildir. Aynı zamanda işiniz için gerekli bir SEO bileşenidir. Arama motorları, sitelerin hemen çıkma oranlarının yüksek olduğunu fark ettiğinde, onları alakasız ve düşük kaliteli olarak görürler. Bu, arama motoru sıralamanıza zarar verebilir.
Özel 404 sayfaları bunu önlemeye yardımcı olur. Yukarıda bahsettiğim gibi, 404 sayfanıza dahili linkler eklemek, kullanıcıları sitenizde daha uzun süre kalmaya teşvik eder. Kullanıcıların sitenizde uzun süre kalması, arama motorlarına içeriğinizin değerli olduğunu gösterir.
Özel bir 404 sayfası ile sitenizin iç bağlantı yapısını da artırabilirsiniz. Dahili bağlantılar, arama motorlarının web sitenizin içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olur. Ek olarak, birden çok dahili bağlantı, sitenizin sayfalarının alaka düzeyini gösterir ve bu da web siteniz etrafında daha fazla otorite oluşturmaya yardımcı olur.
5. Markanızın kişiliğini gösterin
Markanız ister ilginç ister ciddi olsun, şirketinizin havasını yansıtan özel bir 404 sayfası ziyaretçileriniz üzerinde kalıcı bir izlenim bırakabilir.
Ve 404 sayfanız markanızın estetiğinin geri kalanıyla tutarlı olduğunda, kafa karışıklığını önler. Kullanıcı yine de kimin sitesinde olduğunu belirleyebilir. Ayrıca, kullanıcıları sorunun sitenizde değil kendilerinde olduğuna inandırır ve bu da siteden ayrılma olasılığını azaltır.
6. Ziyaretçilerinize önem verdiğinizi gösterin
Akıllı, benzersiz 404 sayfa, bir kullanıcıyı gülümsetebilir ve rahatsızlıktan dolayı sizi affetmeleri için onları motive edebilir. Aynı zamanda yardımcı olmak için çaba gösterdiğinizi de gösterir. Bu, yalnızca sitenizde kalma şanslarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte tekrar gelmeleri için onları teşvik eder.
Bir jenerik 404 sayfa bir kullanıcıya yardımcı veya sitenizde kalmaya teşvik etmek için hiçbir şey yapmaz.
404 sayfası nasıl tasarlanır?
WordPress web siteleri için Bir WordPress web sitesinde özel bir 404 sayfası oluşturmanın birkaç farklı yolu vardır.
Bir eklenti yükleyin
404page , Custom 404 Pro ve SeedProd, özel 404 sayfaları oluşturmanıza olanak tanıyan yüksek puanlı üç eklentidir.
Temanızın mevcut 404 sayfasını düzenleyin
Deneyimli bir web geliştiricisiyseniz, WordPress kontrol panelinizde Görünüm - Düzenleyici'ye giderek temayı düzenleyebilirsiniz.
404.php adlı bir dosya arayın. Yalnızca sayfa başlığını ve sayfa içeriğini değiştirebilir veya resimler veya bağlantılar gibi öğeleri dahil etmek için kod ekleyebilirsiniz.
404 sayfanızın başlığını ve içeriğini WordPress sitenizin 404.php dosyasında değiştirebilirsiniz.
.htaccess dosyanızı düzenleyin
Bu adımı takip etmek, bir sunucu hatası oluştuğunda bile 404 sayfanızın görüntülenmesini sağlar. .htaccess dosyasını WordPress kurulumunuzun kök klasöründe bulabilirsiniz.
Kurulumunuz sunucunuzun kök dizinindeyse dosyaya şu satırı ekleyin:
ErrorDocument 404 /index.php?error=404
Kurulumunuz bir alt dizine kuruluysa, şu satırı ekleyin:
ErrorDocument 404 /yourfolder/index.php?error=404
Yeni bir 404.php dosyası oluşturun
WordPress temanızın bir 404.php dosyası yoksa, başka bir temadan kopyalayarak veya temanızın index.php dosyasını yeni bir 404.php dosyasına kopyalayarak bir tane oluşturabilirsiniz. İkinci seçeneği seçerseniz, WordPress döngüsüyle ilgili bölümleri silmeniz gerekir.
Diğer web sitesi oluşturucular için
Bir web sitesi oluşturucu kullanıyorsanız, sitenizde yerleşik bir 404 sayfası olmalıdır. Sitenizdeki diğer herhangi bir sayfada yaptığınız gibi bunu düzenleyebilirsiniz.
Özel 404 sayfanıza neleri dahil etmelisiniz?
404 sayfanızın aşağıdaki öğelerin tümünü içermesi gerekli değildir, ancak bunlardan bazılarını içermesi gerekir:
— Neyin yanlış gittiğine dair basit bir açıklama
— Ana sayfanıza bir bağlantı
— Bir arama kutusu
— Kar amacı gütmeyen web siteniz için bağış sayfası veya e-ticaret web sitenize göz atmanız için önerilen ürünler gibi sitenizin diğer önemli sayfalarına bağlantılar
— Teknik destek ekibinizin iletişim bilgileri
— Site haritanıza bir bağlantı
En iyi 404 sayfalarına sahip olan websiteleri
404 sayfanızı oluşturduktan sonra, kullanıcıyı www.siteniz.com/404 gibi bir sayfaya yönlendirmek istemezsiniz. Kullanıcı bir yazım hatası yaptıysa, hatasını belirleyip düzeltemez. Bunun yerine, URL'yi değiştirmeden hata sayfasının içeriğini göstermelisiniz.
Kullanıcıları ana sayfanıza yönlendirmekten de kaçınmalısınız. Bu onları karıştırır ve arama motorları aslında bu yönlendirmeleri soft 404'ler olarak ele alır.
Kaçınılması gereken başka bir şey de, kullanıcıyı birkaç saniye sonra otomatik olarak başka bir sayfaya yönlendirmektir. Buna meta yenileme denir ve aşağıdaki nedenlerle ideal değildir:
— Kullanıcının geri düğmesine basmak için yeterli zamanı yoksa sinirlenebilir ve sitenizi terk edebilir.
— Meta yenilemeler, spam gönderenler tarafından yaygın olarak kullanılır. Arama motorları ve ziyaretçileriniz sitenizi daha az güvenli olarak görebilir.
— Yanlış sayfaların dizine eklenmesine neden olabileceğinden , iyi bir SEO uygulaması değildirler.
İyi 404 sayfa örnekleri
Zillow
Zillow, çevrimiçi bir emlak piyasasıdır. 404 sayfasında, kedilerin yapmadığı gibi, bir vazoyu deviren bir kedinin GIF'i bulunur. Metin, kullanıcıyı kedinin devirdiği vazo gibi bir şeyin kırıldığı konusunda uyarır. Grafikler keskin ve markaya uygun ve mizah, aksi takdirde sinir bozucu bir deneyim olabilecek şeyleri aydınlatıyor.
Zillow'un 404 sayfası, evcil hayvanların evlerde yaptığı can sıkıcı şeyleri göstererek mizaha bir dokunuş katıyor.
Fitbit
Giyilebilir bir teknoloji şirketi olan Fitbit, 404 sayfasında akıllı mesajlaşma ve çarpıcı bir doğa fotoğrafı kullanıyor. Metin, Fitbit'in insanları dışarı çıkarma ve çevrelerindeki dünyayı keşfetme misyonunu oynuyor. Sayfa ayrıca ana sayfaya ve Fitbit'in en son ürün sürümlerine bağlantılar içerir.
Fitbit'in 404 sayfası, müşterilerini atmaya teşvik ettiği açık hava yolculuklarında oynuyor.
PlayStation
Video oyun şirketi PlayStation'ın 404 sayfası, yüksek puan alan oyunu Astro Bot Rescue Mission'dan bir karakter olan Astro Bot'u içeriyor. Metin, kullanıcının o sayfaya neden geldiğini açıklar ve daha sonra ne yapılması gerektiğine ilişkin talimatlar sağlar. Gezinme simgeleri ekranın hemen üstünde görünür ve sitede kalmak için daha fazla seçenek için ziyaretçiyi aşağı kaydırmaya ikna eder.
PlayStation''ın 404 sayfası, kullanıcıya sayfaya nasıl geldiğini söyler ve onu nasıl düzelteceklerini bilmelerini sağlar.
404 sayfanıza yönlendirilen kullanıcı sayısını nasıl takip edebilirsiniz?
Bir 404 sayfasına kaç kullanıcının yönlendirildiğini izlemenin en kolay yolu Google Analytics'e bakmaktır:
Sizin giriş yapın Google Analytics hesabına
Tarih aralığını ayarlayın. En azından geçen haftaya değilse de son aya bakmalısınız.
Davranışa Git — Site İçeriği — İçerik İncelemesi
Sayfa Yolu Düzeyi sütununun altında /404 veya 404.html arayın. Şuna benzeyen URL'ler de bulabilirsiniz:
/404.html?page=/error-page-url-slug/&from=http://example.com/page/
Alternatif olarak, içerik yönetim sisteminizde 404 sayfanıza belirli bir başlık (örneğin, Sayfa Bulunamadı) verebilir ve Google Analytics'te aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
Davranışa Git — Site İçeriği — Tüm Sayfalar
Sayfa Başlığını tıklayın
404 sayfa başlığınızı arayın
404 sayfanıza hangi sayfaların kullanıcı gönderdiğini görmek için Tam yönlendiren adlı ikincil bir boyut ekleyebilirsiniz.
Özel bir 404 sayfasıyla web sitenizin kullanıcı deneyimini geliştirin
404 sayfanız sonradan düşünülmemelidir. Doğru yapıldığında, bu sayfa, kullanıcıları bozuk bir bağlantıya ulaşmaları durumunda sitenizde kalmaya teşvik eder ve onlarda kalıcı bir izlenim bırakır.
Web sitenizi bozuk bağlantılar için haftalık değilse de aylık olarak izlemek hala önemlidir. Ancak özel bir 404 sayfası, kontrolünüz dışında hatalar oluştuğunda kullanışlıdır. 404 sayfanıza çaba sarf etmek, sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve sorunlu bir durumu olumlu bir duruma dönüştürmeye yardımcı olabilir.
Comments