top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Uğur Şahin ve Özlem Türeci: Aşının arkasındaki iki kahraman

BioNTech, Pfizer ile çığır açan Koronavirüs aşısını geliştiren iki insan Uğur Şahin ve Özlem Türeci. İnsanlığın son günlerde yüzleştiği en büyük sorunu yenmelerine yardımcı olmayı umuyorlar

Onlar, insanlığı bir milyondan fazla insanı öldüren bir virüsten koruyabilecek ve dünya genelinde ekonomileri altüst eden bir salgına son verebilecek büyük bir fikir ortaya atan "kahramanlar" olarak bilim tarihine adını yazdıran değerli isimler arasında yerlerini aldılar.


Pazartesi günkü haberlerinde dünya rahat bir nefes alırken, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ve ABD ilaç şirketi Pfizer'in geliştirdiği deneysel aşının çok önemli 3. aşama denemelerinde olumlu sonuçlar verdiği haberi Uğur Şahin ve Özlem Türeci karakteristik bir alçakgönüllülük sergiledi.


Halen 21.9 milyar $ (16.6 milyar £) değerinde olan bir şirketin genel merkezine hala bisikletle gitmesiyle tanınan BioNTech CEO'su Şahin, deneme sonuçlarının her şeyden önce 'inovasyon, bilim ve küresel bir işbirliği çabasının zaferi' dedi ve ekledi.

"Bu, umarım dünyanın “normallik duygusunu yeniden kazanmasına” yardımcı olabilir."

Her iki bilim adamı da 1960'ların sonlarında Almanya'ya taşınan Türk göçmenlerin çocukları. Akdeniz kıyısındaki İskenderun'da doğan 55 yaşındaki Şahin, babasının Köln'deki Ford fabrikasında çalıştığı dört yaşında Almanya'ya taşındı.


BioNTech'in baş tıp sorumlusu elli üç yaşındaki Türeci, İstanbul doğumlu babasının küçük bir Katolik hastanesinde cerrah olarak çalıştığı Aşağı Saksonya, Lastrup'da büyüdü.


Her ikisi için de, kültürler dinamik çocukluk ortamları olduğunu kanıtladı: Türeci, kendisini bir "Prusya Türkü" olarak tanımladı ve babasının hastanesinde hastalara bakan rahibelere olan hayranlığından söz ederken, futbol hayranı Şahin popüler olanlardan ilham aldı. Yerel kilisesindeki kütüphaneden çıkardığı bilim kitapları.


Kanser hücrelerinde immünoterapi tedavisi üzerine teziyle doktorunu kazanan Şahin, doktora danışmanını Türeci'nin tıp eğitimi aldığı Homburg ilçesindeki Saarland Üniversitesi'ne kadar takip etti.


Çift, 2002 yılında evlendi ve araştırmalarını yalnızca laboratuvar önlüklerinden çıkıp düğün gününde kayıt ofisine gitmek için kısa bir süreliğine yarıda kesti. Kızları dört yıl sonra doğdu.


Şahin ve Türeci, 2001 yılından bu yana karnaval kültürüyle ünlü ve hareketli tip matbaanın mucidi Johannes Gutenberg'in evi olan Ren Nehri kıyısında bir şehir olan Mainz'da yaşıyor.


İki bilim adamı da benzer bir girişimci gayret gösterdi. Mainz üniversite hastanesinde çift, bağışıklık sistemlerinin kanserli hücrelere saldırmak için nasıl eğitilebileceğini araştırmak için bir araştırma laboratuvarı kurmayı planladı. Şahin, Heise haber portalı tarafından “kendi şirketimizi kurduk” dedi.


Türeci'nin Süddeutsche Zeitung'a söylediği gibi, 2001 yılında kurulan ilk şirketlerinin adı Ganymed idi - Yunan mitinin yakışıklı kahramanı değil, kabaca "sıkı çalışmayla kazanılan" anlamına gelen bir Türk ifadesinden sonra. Kansere karşı hassas antikor tedavilerine öncülük eden şirket, 2016 yılında 1,4 milyar avroya Japon ilaç şirketi Astellas'a satıldı.


İkinci şirketlerini BioNTech'i 2008 yılında, halen denetim kurulunda yer alan Avusturyalı onkolog Christoph Huber ile kurdular. Şu anda 1.300 çalışanı olan BioNTech ile çift, ilk olarak insan vücudunu kendi antijenini üretmesi için eğitmek için mRNA adı verilen genetik materyali kullanarak immünoterapi kanser tedavileri geliştirmeye başladı.


Yeni koronavirüs haberi yılın başında bilim adamı çiftine ulaştığında mRNA yöntemiyle yılların tecrübesi oldukça işe yaradı.


Şahin, Covid-19'u ilk olarak 24 Ocak 2020 Cuma günü Lancet'te okuduğunu söyledi: ertesi Pazartesi çalışanlarını şirketin bir koronavirüs aşısı bulmaya döneceğini söyledi. Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, meslektaşlarından bazılarının bundan memnun olmadığını, zaten kayak tatillerine odaklandığını söyledi. Ancak Şahin ısrar etti.


Daha önce bir grip aşısı konusunda BioNTech ile işbirliği yapan ABD ilaç şirketi Pfizer, geliştirme ve dağıtım maliyetlerine yardımcı olmaya çabucak ikna oldu. Mart ayına gelindiğinde, Almanya ilk tecrit altına girdiğinde, BioNTech zaten 20 aşı adayı geliştirmişti ve bunlardan beşini Lightspeed adlı 500 bilim adamının eşlik ettiği bir araştırma programında bağışıklık reaksiyonları için test etmeye devam edecekti.


İlerleme, bir ara analizin, aşı adaylarının küresel denemelerde insanları virüsün bulaşmasına karşı korumada çoğu uzmanın umduğundan daha iyi% 90 etkili olduğunu göstermesinin ardından Kasım ayı başlarında geldi.


Şahin, aşıyı ne zaman kendisinin alacağı sorulduğunda, Alman haber sitesi Business Insider'a şunları söyledi: “Aşıya izin verilir verilmez, bunu ilk uygulayanlardan biri olacağım. Ama önce, aşının acilen ihtiyacı olan insanlarla birlikte geldiğinden emin olmalıyız: özellikle yaşlılar, önceden durumu olan kişiler ve sağlık personeline temini için özen göstereceğiz. "

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


bottom of page