Amazon, Intel ve diğer teknoloji şirketleri, uzaktan çalışma politikasını benimsemenin kendilerine yeteneğe mal olabileceğini kabul ediyor
Birçok şirket, daha esnek çalışma düzenlemelerine sahip rakiplerin işletmeleri için önemli bir risk oluşturabileceği görüşünde. Amazon, Pinterest, Intel ve PayPal, son günlerde yayınlanan yıllık faaliyet raporlarının detaylarına göre, gelişen çalışma ortamlarının çalışanları çekme veya elde tutma yetenekleri konusuna ilk kez yer verildi.
Covid-19 pandemisinin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, büyük teknoloji şirketlerinin hala çalışanları ofise nasıl geri getirip getirmeyeceklerini ve herkesi tek bir çatı altında toplamanın artıları ve eksilerini değerlendirme aşamasında.
Bazı beyaz yakalı teknoloji çalışanları, ofislerin yeniden açılması için can atarken, diğerleri ise uzaktan çalışmayı benimsedi. Şirketler, yeni işe alınanlar için özel olarak belirlenecek kendi programlarını belirleme veya her yerden çalışma gibi cazip avantajlar sunarak fark yaratma çabasında.
Her şirketin bu hafta Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna yaptığı 10K başvurularında “Risk Faktörleri” bölümüne eklenen açıklamalar ise dikkat çekici.
Intel
“Teknik yetenek için rakipler giderek artan bir şekilde çalışanlarımızı işe almaya çalışıyor ve COVID-19 pandemisi tarafından hızlandırılan evden çalışma düzenlemelerinin artan kullanılabilirliği rekabeti hem yoğunlaştırdı hem de genişletti.”
“Gelecekteki çalışma stratejimiz ve çalışanların işe alınması, eğitim ve geliştirme ve elde tutma ile ilgili devam eden çabalarımız başarılı olmayabilir. Ayrıca, gelecekteki iş stratejimiz gelişmeye devam ediyor ve mevcut ve gelecekteki potansiyel çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamayabilir ve diğer şirketler tarafından sunulan iş modellerini tercih edebilirler.”
PayPal
“Kilit personellerimizden herhangi birinin hizmetlerinin kaybı veya ister uzak ister ofis ortamında olsun, kilit ve diğer yüksek nitelikli ve çeşitli yetenekleri cezbetme, işe alma, geliştirme, motive etme ve elde tutamama veya güvenliği ele almamamız, iş gücümüzün sağlığı ve üretkenliği, genel işimize ve operasyonlarımızın sonuçlarına zarar verebilir.”
Amazon
“Mevcut ve gelecekteki çalışma ortamlarımızda yaptığımız değişiklikler, çalışanlarımızın ihtiyaç veya beklentilerini karşılamayabilir veya diğer şirketlerin politikalarına kıyasla daha az olumlu olarak algılanabilir ve bu da kalifiye yetenekleri işe alma ve şirket bünyesinde tutma çabalarımızı olumsuz etkileyebilir.”
Facebook, Twitter ve Shopify dahil olmak üzere giderek artan sayıda teknoloji şirketi uzaktan çalışmayı norm haline getirmeyi seçti. Dropbox ve Atlassian gibi diğerleri, merkezi bir kampüs fikrinden vazgeçiyor ve çalışanların ülke genelinde dağıtılan uydu konumlarından çalışmasına izin veriyor. Geçen yıl halka açılan Coinbase gibi şirketler hibrit çalışma modelini belirleseler de, iş ilanlarında “uzaktan çalışma öncelikli” ifadelerine yer veriyorlar.
İş yeri esnekliği söz konusu olduğunda, teknoloji çalışanları artık bir dizi seçeneğe sahip. Farklı ve trendlere uygun olan ve olabildiğince geniş olanaklara sahip kampüsler için uzun süredir para akıtan Google, Amazon ve Apple gibi şirketler bile, diğer bazı teknoloji şirketleri kadar hoşgörülü olmasalar da daha fazla seçenek sunmaya başladı.
Omicron varyantının ortaya çıkmasından önce gecikmeli işe dönüş planları, Google, Amazon ve Apple, çalışanların haftada birkaç gün fiziksel ofislere dönmesinin bekleneceğini belirtmişti.
Amazon CEO’su Andy Jassy daha önce CNBC’ye, salgın sonrası bir dünyada hibrit bir çalışma ortamının en pratik yaklaşım olacağını düşündüğünü söyledi.
** 10-K, halka açık bir şirket tarafından finansal performansı hakkında yıllık olarak sunulan ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından istenen kapsamlı bir rapordur. Rapor, şirket yöneticilerini seçmek için yıllık toplantıdan önce hissedarlarına gönderilen bir şirketin yıllık raporundan çok daha fazla ayrıntı içerir. Bir şirketin 10-K'da belgelemesi gereken bazı bilgiler, geçmişi, organizasyon yapısı, mali tabloları, hisse başına kazanç, yan kuruluşlar, yönetici maaşları ve diğer ilgili verileri içerir. SEC, bu raporun, yatırımcıların bir şirketin mali durumundan haberdar olmasını ve şirketteki hisseleri satın almadan veya satmadan önce veya şirketin şirket tahvillerine yatırım yapmadan önce yeterli bilgiye sahip olmalarını sağlamak için bu raporu şart koşar.
Kaynak: CNBC
Comentarios