top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Uber, Türkiye'de görülen haksız rekabet davası sonuçlandı

Bir süredir görülen dava sonrasında Uber Technologies Inc’e açılan haksız rekabet davası Uber’in lehine sonuçlandı

Geleneksel taksilere alternatif olarak ortaya çıkan ve dünyanın en büyük araç paylaşım şirketlerinden biri olan Uber,bir süre önce Türkiye’de yerel mahkeme kararı ile Uber’in faaliyetleri ülkemizde yasaklanmıştı. Hatta şirket 2019 yılının Mayıs ayında kendi insiyatifi ile hizmete kapattığı UBERXL ürünü nedeniyle karşı karşıya kaldığı haksız rekabet davasında haklı bulundu. Dava, geçtiğimiz günlerde Uber’in lehine sonuçlanarak mahkeme tarafından reddedildi.


İlk olarak 2014 yılında Türkiye’de hizmet vermeye başlayan Uber, İstanbul’da ulaşımı kolaylaştırmasından dolayı oldukça yaygınlaşmış ve akabinde Türkiye’de 5 milyon kullanıcıya ulaşan Uber, 3 yıllık hizmetlerinin ardından 2017 yılında haksız rekabet davası ile yüzleşmişti. Davayı takip eden süreçte ise 2019 yılında Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalmıştı.


Uber davayı kazandığını duyurdu

Habertürk‘ün haberine göre, Uber Technologies Inc’e açılan haksız rekabet davası Uber’in lehine sonuçlandı. Davanın nedeni olarak ise Uber’in Mayıs 2019’da hizmete kapattığı UberXL ürünü gösterildi. Bununla birlikte, ABD’deki davayı mahkeme reddetti. Araç çağırma platformunun bir sözcüsü, şirket adına yaşadıkları mutluluğu paylaştı.


Kararın ardından görüşlerini paylaşan global sözcü; “Mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve Uber olarak Türkiye’ye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tüm yerli ve yabancı kullanıcılarımıza ve taksi sürücülerine UberTaksi hizmetimizi sunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.


Asliye Ticaret Mahkemesi, yeni alınan karar ile Uber Technologies Inc. aleyhine 2017 yılında açılmış olan haksız rekabet konulu davayı reddetti. Mahkeme bu kararı, Türkiye’de Uber uygulamasının Uber Technologies Inc. tarafından sunulup sunulmadığını değerlendirmek üzere bilirkişi heyeti atadıktan sonra aldı. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti, hazırladığı iki raporda da Uber uygulamasının Türkiye’de Uber Technologies Inc. tarafından değil, Uber B.V. şirketi tarafından sağlandığı yönünde görüş bildirdi.


Geçtiğimiz yılın Aralık ayında İstinaf Mahkemesi, Uber’in aleyhine açılan bir diğer haksız rekabet davasında alınan ve Uber’e Türkiye’de erişim engeli getirilmesine neden olan ilk derece mahkemesi kararını hatalı bulmuş, şirketin Türkiye’de sarı taksiler ile hizmet vermesini onaylamıştı.


Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page