top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Türkiye, Facebook'un yeni sosyal medya yasasına karşı çıkması durumunda engellenebileceğini söyledi

Türkiye, Facebook'un olası ret cevabına karşın artan para cezalarıyla cezalandırabilecek ve yeni bir sosyal medya yasasını ihlal etmesi durumunda platformu kullanmayı yavaşlatma yetkileri meclisten geçti

Üst düzey bir Türk yetkili, Kaliforniya merkezli The Menlo Park şirketinin hükümete yerel bir temsilci atayıp atamayacağını resmi olarak söylemediğini söyledi.


Ancak sosyal medya devi, kurallara karşı gelirse 2 Kasım'da 10 milyon lira (1.3 milyon dolar) para cezası ile karşı karşıya kalacak ve uygunsuzluk devam ettikçe cezalar artacak, gizli konular hakkında konuşarak kimliğin belirlenmemesini istedi. . Türk hukukunun yeni kurallar konusunda net olduğunu ve hükümetin şirketlerin bunları karşılamasını sağlamayı planladığını da sözlerine ekledi.


Financial Times bu haftanın başlarında, Facebook'un Türk yetkililere geçen hafta yürürlüğe giren mevzuata uymayacağını söylediğini ve şirketlerin Türkiye'de bir temsilci belirlemesini ve kullanıcılardan bazı verileri saklamasını zorunlu kılarak sosyal medya üzerindeki kontrolü sıkılaştırmaya çalıştığını bildirdi. yerel sunucularda.


Bu önlemler, sosyal medyayı zaten yakından takip eden ve daha önce Twitter dahil web sitelerine erişimi engelleyen bir ülkede hükümete eleştirmenlere karşı daha fazla kaldıraç sağlayabilir.


FT'ye göre Türkiye'de yaklaşık 37 milyon kullanıcısı olan Facebook, yeni yasayı çok kısıtlayıcı buldu. Yeni yasanın uygulanmasından sorumlu olan Türkiye altyapı bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı. ABD'deki Facebook merkezi yorum yapmayı reddetti. Diğer sosyal medya şirketlerinin uymayı planlayıp planlamadığı belli değildi.


Katı önlemler

Türkiye parlamentosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sekizinci torununun doğumuna hakaret olarak nitelendirdiği kızgınlığın ardından Temmuz ayında yetkililere sosyal medyadaki kontrollerini sıkılaştırmaları için hızlı bir şekilde yeni yetkiler verdi.


Yasa ayrıca, sosyal medya şirketlerinin içeriği kaldırma taleplerine 48 saat içinde yanıt vermesini gerektiriyor; bu, yetkililerin yasa dışı olarak değerlendirebilecekleri herhangi bir şeye erişimi engellemelerine olanak tanıyan geniş bir güç. Buna uymayan şirketler, İnternet bant genişliğinin %90'a varan oranda azaltılması riski ile platformu kullanmanın neredeyse yavaş olmasına neden olabilir ve Türk firmalarının onlarla reklam yapması yasaklanabilir.


ABD merkezli demokrasi ve insan haklarına odaklanan bir sivil toplum örgütü olan Freedom House'a göre, Türkiye internet özgürlüğünde Zimbabwe, Ruanda ve Azerbaycan'ın gerisinde kalıyor.


Wikipedia, ülkede üç yıl süreyle yasaklandı. Ocak ayında, bir yüksek mahkemenin kısıtlamanın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar vermesinin ardından yeniden kullanılabilir hale geldi.


Türkiye, Erdoğan'a hakaret ve hükümetinin ekonomiye olan tutumunu eleştirerek ülkeye zarar vermek gibi suçlamalarla birçok sosyal medya kullanıcısını tutukladı ve tutukladı.


İstanbul merkezli Bilgi Üniversitesi profesörü ve siber haklar kampanyacısı Yaman Akdeniz'e göre, Türk kurumlarına duyulan güvenin erozyonu, sosyal medya şirketlerinin yerel temsilcilik yapmaktan çekinmelerinin nedenlerinden biri.


Hükümetin şirketleri boyun eğmeleri için korkutma taktikleri, çoğu vergi geliri elde ettiğinden geri tepecektir, dedi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page