top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Türk teknoloji şirketleri mega yatırım turlarında geçen yıla kıyasla 10 kat daha fazla yatırım aldı

Uluslararası yatırımcılar Türk girişimlerinin dünyaya açılması ve büyüme potansiyeli üzerine, 2021'de geçen yıla kıyasla 10 kat daha fazla yatırım yaptı

Türk teknoloji şirketleri mega yatırım turları sayesinde yılda 10 kat değer kazanıyor

Dealroom'a göre, Türk girişimleri bu yıl şimdiye kadar toplam 2,6 milyar Euro topladı. Bu, 2020'de 250 milyon avroya denk geliyor ve bu yıl İspanya ve Finlandiya gibi ülkelerde yeni başlayanlardan daha fazla.


2021'de General Atlantic ve Softbank'ın katılımıyla e-ticaret platformu Trendyol'un Ağustos ayında 1,5 milyar dolarlık devasa yatırım turu gibi büyük iş birlikleri tarafından desteklendi. Anlaşma, Trendyol'u borsaya kote şirketler de dahil olmak üzere ülkenin en değerli şirketi haline getirdi. Türkiye'nin hızlı büyüyen girişimlerinden Getir ayrıca bu yılın başlarında Silver Lake, Mubadala, Sequoia ve Tiger Global gibi uluslararası yatırımcılardan 7.5 milyar dolarlık bir değerlemeyle 555 milyon dolarlık D Serisi boyunca yatırım topladı.


250 milyon avronun üzerindeki indirim anlaşmalarında bile, yatırım seviyeleri neredeyse iki katına çıktı.


Yatırım analitiği platformu startups.watch'ın kurucusu Serkan Ünsal, Türkiye'nin ekosisteminin, deneyimli VC'lerin ve kurucuların ortaya çıkması ve ülkenin Peak Games ve Rollic gibi büyük çıkışlar ve Getir gibi küresel başarılar kaydetmesiyle yaklaşık 2017'den sonra yükselmeye başladığını söylüyor. “Bu hem yerel hem de küresel yatırımcılar üzerinde bir FOMO etkisi yarattı” diyor.


Türkiye'nin teknoloji pazarının potansiyeli, ülkenin genel ekonomik durumuyla ciddi bir tezat oluşturuyor. Morningstar'a göre lira bu yıl bugüne kadar USD karşısında yaklaşık %16 değer kaybetti, ancak ekonomik büyüme ikinci çeyrekte toparlandığı yönünde.


Büyüme rakamları beklentileri aşmaya devam ediyor

Getir, e-ticaret platformu Trendyol'un yanı sıra, Türkiye'den dünyaya açılan teknolojik girişimciye öncülük ediyor. Bir diğer büyük online alışveriş platformu olan Hepsiburada.com, bu yıl Nasdaq'ta işlem gören ilk Türk firması olmuştu.


Şu anda İngiltere ve ötesine açılan operasyonlarla Getir, Haziran ayındaki finansman turunun ardından 7.56 milyar dolar değerine ulaştı. Re-Pie ilk olarak 128 milyon dolar değerinde yatırım yaptı. Alibaba Group Holding bünyesinde yer alan Trendyol, Ağustos ayında 1,5 milyar dolarlık bir fonlama turunun ardından Türkiye'nin 10 milyar doları aşan ilk şirketi olarak tarihe geçti.


Türkiye ekonomik dalgalanmalar nedeniyle belirsizlik dönemi yaşarken, yatırımcılar son on yılda sektörün toplam yatırım hacminden daha fazlasını girişimlere yaklaşık 3,2 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. StartupMarket verilerine göre geçen yıl Türk startup'lar toplam 177 milyon doları aşmış durumda.


'Şimdi al, sonra öde' konsepti büyük etkiye sahip

Pandemi e-ticarette bir patlama yaratırken, şimdi satın al, sonra öde programlarının popülerliği, satın alma ödemelerini ertelemenin bir yolu olarak arttı. CB Insights tarafından Mart ayında yayınlanan bir rapora göre, dünya çapındaki segmentteki yıllık işlemler 2025 yılına kadar 10 ila 15 kat artarak 1 trilyon doların üzerine çıkabilir.


Ancak model, Mali Davranış Otoritesi'nin bu yılın başlarında sektörü düzenlemeye başlayacağını söylemesiyle birlikte Birleşik Krallık'taki düzenleyiciler tarafından da inceleme altında. Yaklaşım, insanları karşılayabileceklerinden daha fazlasını harcamaya teşvik edebileceği yönünde eleştirilerle karşı karşıya kaldı.


Sektöre yönelik yatırım ivmesi, ev yapımı telefon uygulamalarının zenginliğine sahip ve mobil penetrasyonun neredeyse %100 olduğu bir ülke olan Türkiye'de de artıyor. Yaklaşık 84 milyon kişiye ev sahipliği yapan Türkiye, 30'un biraz üzerinde olan Avrupa'nın en genç ortanca yaşına sahip.


Re-Pie kısa süre önce 30 milyon dolarlık yatırım turunun bir parçası olarak kredilere erişim sağlayan Colendi'ye 12 milyon dolar taahhüt etti. Colendi'nin ilk yatırımcıları arasında Aslanoba Capital, Boğaziçi Ventures ve Next Ventures yer aldı.

Türkiye artık daha fazla küresel isim çekerken yatırım fırsatlarıyla dolup taşıyor.

Getir, Silver Lake ve Mubadala Investment Co. gibi güçlü şirketlerden fon sağlarken Trendyol, SoftBank Group'un Türkiye'deki ilk yatırımı oldu.


Getir'in değerlemesi, en son yatırım turunda neredeyse üç katına çıkarak 7.56 milyar dolara ulaştı. İstanbul merkezli şirket, parayı Türkiye ve diğer ülkelere yayılmak için kullanacak. Getir, Amsterdam, Paris ve Berlin'e ek olarak Birleşik Krallık'taki yedi şehirde faaliyet gösteriyor. Madrid ve Barselona'daki en son operasyonları geçen hafta açıldı ve şirket, 2021'in sonuna kadar ABD'ye giriş yapmayı planlıyor.


Uluslararası yatırımcılar toplanıyor

Yatırımlar, bir kısmı Türkiye'de ilk kez yatırım yapan uluslararası yatırımcıların ilgisiyle sağlandı. Türkiye'de bu yıl Avrupalı ​​yatırımcıların yer aldığı diğer dikkate değer anlaşmalar arasında Dream Games'in Index and Makers Fund liderliğindeki 155 milyar dolarlık B Serisi ve daha önceki aşamalarda Fazla Gıda'nın Almanya'daki Atlantic Food Labs'ın katılımıyla 212 kişinin katılımıyla yaptığı 2,5 milyon Euro'luk yatırım turunda yer alıyor.


Air Street Capital'in kurucusu ve genel ortağı Nathan Benaich, “Türk girişim ekosistemi konusunda oldukça iyimserim” diyor. Butik VC firması, İstanbul-NYC merkezli işyeri sağlığı ve güvenliği AI platformu Intenseye'nin Şubat ayında 4 milyon dolarlık tohum turuna katıldı ve Eylül ayında daha önce duyurulan 25 milyon dolarlık A Serisi'ni takip etti.


Benaich ayrıca, her iki Intenseye kurucusunun mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi ve İzmir Teknoloji Enstitüsü gibi üniversitelerin mezunlarının yetenek ve “büyüme becerileri dürtüsüne” de dikkat çekiyor.


Intenseye Series A'yı yöneten ABD merkezli VC firması Insight Partners'ın genel müdürü Teddie Wardi, “Türk startup ekosistemi, özellikle AI / ML gibi alanlarda dünya çapında yeteneklerle gerçekten heyecan verici” diyor.


Daha sonraki aşamalar için oluşan sermaye

Yatırımcılar ve kurucular, Türkiye'nin en çok oyun oynama (Zynga'nın 2020'de Peak Games ve Rollic'i toplam 1,98 milyar dolara satın alması gibi) ve e-ticaret başarılarıyla tanınırken, daha çeşitli sektörlerden yeni girişimlerin ortaya çıkmaya başladığını söylüyorlar.


KPMG analizine göre 2020'nin tamamında yabancı yatırımcılar Türkiye'nin startup ekosistemine sermayenin %92'sini sağladı, ancak turların yalnızca %22'sine katıldı.

Comments


bottom of page