top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Türk fintech girişimi Payguru kısa mesaj ile ödeme hizmetini başlattı

Payguru, banka hesabı olmayan milyonlarca müşteriye hizmet veriyor

Türkiye'nin Kahramanmaraş kentindeki otobüs yolcuları, geçmiş yıllarda seyahat kartlarını uzaktan yenilemek istediklerinde tek bir seçeneği vardı: İnternetten yükleme yapmak için kredi kartı kullanmak.


Banka hesabı olmayanların, Payguru adlı bir Türk fintech şirketi ihlale adım atana kadar başka seçeneği yoktu. 2018'den beri, ulaşım kullanıcıları kartlarını yeniden doldurmak için bir metin mesajı gönderebiliyor ve bu ücret ya ön ödemeli telefon kredilerinden düşüyor ya da aylık faturalarına ekleniyor.


Payguru CEO'su Işık Uman, “Otobüse binmeniz gerekiyorsa sadece SMS göndermeniz yeterli” diyor.

"İnsanların kartlarına para yüklemesini kolaylaştıran gerçek bir ödeme yöntemi."

650.000 kişinin yaşadığı güneydoğu şehrinde yaklaşık 65.000 kişi geçtiğimiz yıl SMS ödeme yöntemini kullandı. Aynı model yakında Türkiye'nin başkenti Ankara'da ve diğer şehirlerde de piyasaya sürülecek.


Payguru, gelişmiş çevrimiçi bankacılık ürünleri ve gelişmekte olan bir fintech sektörüyle bir ülkede bir boşluğu doldurmaya çalışıyor - her ne kadar "banka hesabı olmayan" yaklaşık 19 milyon kişi için çok daha az seçeneğe sahip olsa da.


Uman'a göre Türkiye “bankacılık altyapısı açısından çok ilerici” iken, tüketici tarafında büyük boşluklar var. "Hala büyük bir segment bankasız" diyor.

"Yıllardır, müşterileri fiziksel dünyada veya çevrimiçi olarak yaptıkları satın alma işlemlerine faturalandırmak için operatörlerin faturalandırma özelliğini kullanmayı planlıyoruz. . . Adım adım para toplamak için alternatif bir yol uyguladık. "

Payguru bugün, Burger King'den çevrimiçi oyun sağlayıcılara kadar Türkiye çapında 1.300 üye işyeri ile çalışıyor ve günde 275.000 ödeme talebini işliyor.


Pandemi, Türkiye'de milyonlarca insanın tecrit sırasında evlerine kapatılması anlamına geldiği için konsept daha da alakalı hale geldi.


Uman, "Nisan ve Mayıs aylarında yayın akışı [ve] oyun oynama gibi dijital hizmetlerde büyük bir artış gördük," dedi. "Haziran ayında kilitleme hafifletildiğinde bunun düşmesini bekliyordum. Ama Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bile rekor kırdık. Tüketicilerin ödeme yapma davranışında büyük bir değişiklik. "


Dünya Bankası'nın 2017 raporuna göre, 15 yaş ve üstü Türk nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun banka hesabı yok, bu da onları finansal olarak marjinalleştirilmiş ve nakit ödemelere bağımlı hale getiriyor.


Bu milyonlarca bankasız insanın çoğu düşük sosyo-ekonomik geçmişe sahip, düşük ücretli, kayıt dışı işlerde veya işgücü dışında çalışıyor.


Özellikle kadınların bankasız olma olasılığı daha yüksektir. Türkiye'deki yetişkin kadın nüfusunun yalnızca yüzde 54'ü kendi mali hesabına sahipken, yetişkin erkeklerin yüzde 83'üne tekabül ediyor.


Bu resim, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde daha geniş bir küresel olgunun parçasıdır. Finansal katılımı teşvik etmeyi temel önceliklerinden biri haline getiren Dünya Bankası, dünya çapında 1.7 milyar yetişkinin bir finans kurumunda veya bir mobil para sağlayıcısında hesabı olmadığını söylüyor. Neredeyse yarısı sadece yedi ülkede yaşıyor: Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Nijerya ve Pakistan.


Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Derneği (Todeb) Başkanı Burhan Eliacik, Türkiye yetkililerinin ülkenin bankasız nüfusuna ulaşmanın önemini kavradığını söylüyor.


Fintech endüstrisini desteklemenin “ekonomi, ülke, sosyal refah şartlarının iyileştirilmesi, ev hanımları, öğrenciler [ve] düzensiz gelirliler gibi nüfusun düşük gelirli kesimleri” için iyi bir fırsat.


Geçtiğimiz yedi yıl içinde, alternatif ödemeler sektöründe yeniliğin gelişmesini sağlayan düzenleyici değişiklikler yaptılar.


Todeb'e göre şu anda Türkiye'de 54 lisanslı e-para kurumu veya ödeme hizmeti sağlayıcısı var. Eliaçık, "Neredeyse banka sayısı kadar," dedi. "Ödeme hizmeti sağlayıcılarının sayısını ikiye katladık."


Payguru'nun kullandığı SMS ödeme yönteminin bilindiği gibi, doğrudan operatör faturalandırması sunanların karşılaştığı en büyük engel, mobil şirketlerin hala nispeten yüksek düzeyde komisyon almasıdır. Bay Uman, "Satıcıların veya perakendecilerin mobil ödemeleri kabul etmesi bir yük" diyor. "Giderek daha fazla tüccarın alternatif bir ödeme yöntemi olarak kullanmaya başlaması için operatörlerle pazarlık yapmaya çalışıyoruz."


Yine de şirketinin hızlı büyümesi uluslararası ilgiyi çekmiştir. Haziran ayında Payguru, Afrika ve Orta Doğu'da 24 ülkede faaliyet gösteren Dubai merkezli bir mobil ödeme platformu olan TPAY tarafından açıklanmayan bir meblağ karşılığında satın alındı.


TPAY kurucusu ve CEO'su Sahar Salama, alternatif dijital ödemelerin gündemde olduğu bir zamanda geniş ve yeni bir pazara açılma ihtimalinden heyecan duyduğunu söylüyor.


Tüketiciler pandemiye tepki olarak davranışlarını değiştirdikçe, şirketi tüccarların ilgisinde bir artış gördü. "Giderek daha fazla hizmet sağlayıcı ve tüccar çevrimiçi ödemeye geçmek istiyor" diyor. "Ve iştahı büyük olan bir bölgede alternatif ödemeler aramak istiyorlar."


Kaynak: Financial Times

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page