top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Ticaret Bakanlığı, İYS son başvuru tarihlerini erteledi

Yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgınının günlük hayattaki olumsuz etkileri nedeniyle bakanlık böyle bir karar aldığı bildirildi

Ticaret Bakanlığı İYS son başvuru tarihini erteledi

Ticaret Bakanlığı, son günlerde yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgınının günlük hayattaki olumsuz etkileri devam etmekte ve iş süreçlerinde bazı aksamalar yaşanmasına neden olması nedeniyle hizmet sağlayıcıların Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemine (İYS) kaydolma ve mevcut onaylarını yükleme tarihi ertelediğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklama ise şu şekilde;


Bilindiği üzere, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında hizmet sağlayıcıların İYS’ye kaydolmaları ve ticari elektronik ileti onaylarını aktarmaları gereken son tarih 1 Aralık 2020 olarak belirlenmişti. Ancak tüm dünyayı etkileyen yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgınının günlük hayattaki olumsuz etkileri devam etmekte ve iş süreçlerinde bazı aksamalar yaşanmasına neden olmaktadır.


Bu kapsamda, hizmet sağlayıcısı farklı sektörlerde bulunan işletmelerden ve sivil toplum kuruluşlarından İYS’ye ilişkin tarihlerin ertelenmesi talepleri Bakanlığımıza iletilmiştir. Bakanlığımızca bu talepler dikkate alınarak işletmelerimizi mağdur etmemek amacıyla hizmet sağlayıcıların İYS’ye kaydolma ve onay yükleme tarihi ertelenmiştir.


Buna göre;


150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Aralık 2020 tarihine; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Şubat 2021 tarihine,


-150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Mayıs 2021 tarihine; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Temmuz 2021 tarihine ertelenmiştir.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


İleti Yönetim Sistemi (İYS) nedir?

İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (TOBB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce sunulan ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikayet süreçlerinin yönetilebildiği web tabanlı bir platformdur. İleti Yönetim Sistemi, hizmet sağlayıcıların arama, SMS mesaj, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik ileti şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyan, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir.


Detaylı bilgi için: https://iys.org.tr/iys/nedir

Hizmet sağlayıcı kimdir?

Telefon, çağrı merkezi, otomatik arama makinesi, akıllı ses kaydedici sistem, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli ileti gönderimi yapan gerçek veya tüzel kişilere Hizmet Sağlayıcı denir.

Alıcı kimlere denir?

Ticari elektronik ileti alan kişidir. İzinlerini tek hesaptan yönetebilir, kolay ve hızlı bir şekilde izin durumlarını değiştirebilir, şikâyet başvurularını gerçekleştirebilir.

İş Ortağı kimdir?

İYS İş Ortakları (entegratörler), İYS’den API lisansı kullanımı ve canlı ortama erişim hakkı elde ederek, kendi müşterilerinin İYS hizmetlerini kullanılmasına imkân veren firmalardır.

Ticari elektronik ileti nedir?

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri doğrultusunda; mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesinin tanınırlığını arttırmak amacıyla, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletişim ticari elektronik ileti olarak adlandırılır.

Onay gerektiren İYS kapsamındaki ticari elektronik iletiler

— Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri doğrultusunda mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesinin tanınırlığını arttırmak amacıyla elektronik iletİşim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletişim,

— Kutlama, tebrik veya temenni gibi işletmelerim tanınırlığını arttırmaya yönelik ticari elektronik iletişimler,

— Memnuniyet anket gönderimleri


Onay gerektirmeyen İYS kapsam dışı ticari elektronik iletiler

— Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile Hizmet Sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında önceden onay alma zorunluluğu aranmaz.


Tacir veya esnaf nedir?

Tacir, Mevzuat’ta tacir veya esnaf olarak nitelenen alıcıdır. Bir iletişim adresi hem bireysel hem tacir niteliğiyle İYS’ye kaydedilebilir. Tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderilen ticari elektronik iletiler için önceden onay alınması gerekmemektedir. Ancak tacir veya esnaf olan alıcıların reddetme hakkı olması nedeni ile bu izinler de İYS ye aktarılmalıdır. ÖNEMLİ: Yönetmelik gereğince; 150 bin adet ve üstünde ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için 31 Aralık 2020 tarihine, 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar 31 Mayıs 2021 tarihine kadar İleti Yönetim Sistemi’ne aktarılmayan onaylar geçersiz olacaktır.

0 yorum

Comments


bottom of page