Çinli şirketler, hem Pekin hem de Washington'un baskısı altında değer kaybetmeye devam ediyor
Tencent Holdings ve Alibaba Group Holding, yeni verilere göre piyasa değeri açısından küresel ilk 10 şirketten çıkarak listede hiçbir Çinli marka kendine yer bulaamdı.
QUICK-FactSet veritabanına göre Tencent, 2020'nin sonunda yedinci sırada yer alırken, Alibaba 9. sıradaydı. Tencent, geçtiğimiz Şubat ayında piyasa değeri yaklaşık %40 oranında düşmeden önce altıncı sırada zirveye ulaştı. Cuma günü itibariyle 11. sıraya geriledi.
ABD teknoloji devleri bu yeni listeye hakim. Apple, Microsoft ve Google ebeveyn Alfabesi ilk üç sırayı işgal ediyor. Suudi Aramco dördüncü, ardından Amazon.com, Tesla ve Facebook operatörü Meta geliyor. Çip tasarımcısı Nvidia sekizinci sırada yer alırken, Warren Buffet'ın Berkshire Hathaway'i 9. sırada yer alıyor.
Bu, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'yu dünyanın en değerli Asya şirketi olarak 10 numarada bırakıyor.
Şanghay Bileşik Endeksi, Çin ekonomisine yönelik yüksek umutlarla 2007'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Piyasa değerine göre ilk 10 şirketten dördü o zamanlar Çinli idi ve petrol devi PetroChina 1 numaraydı.
Küresel mali krizin ardından, yeni iş modelleri ve devasa bir pazara erişim sayesinde piyasa değeri yükselen Çinli teknoloji şirketlerinin yükselişi görüldü. Ancak hükümetin teknoloji sektöründeki baskıları ve ABD ile olan gerilimleri bu servetleri tersine çevirdi.
Çin'in en büyük araç çağırma platformunun arkasındaki şirket olan Didi Global, ilk çıkışından sadece beş ay sonra New York Menkul Kıymetler Borsası'ndan 3 Aralık'ta listeden çıkmaya karar verdi. Çin hükümeti, yabancı düzenleyicilerin hassas verilere erişim elde edeceği korkusuyla denizaşırı ülkelerde listelenen şirketlerin denetimini sıkılaştırdı.
Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi Çinli işletmeler üzerindeki baskıyı artırdı. Perşembe günü, drone üreticisi DJI ve insan hakları ihlallerinde veya askeri kalkınmada yer almakla suçlanan düzinelerce diğer Çinli kuruluşa karşı yaptırımlar duyurdu.
Hareketler aslında Amerikalıların birkaçına yatırım yapmasını engelliyor ve geri kalanına fiili bir ticaret ambargosu dayatıyor.
Dai-ichi Yaşam Araştırma Enstitüsü Ekonomik Araştırma Departmanı baş ekonomisti Toru Nishihama, Çin hisse senetlerinin görünümü, "ABD'nin Çin'e fon akışını durdurmak konusunda ne kadar ciddi olduğuna" bağlı olacak.
Comments