top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Telegram kanalları gelecek yıl reklam göstermeye başlayacak

Yaklaşık 500 milyon kullanıcısıyla şirket, para kazanma zamanının geldiğini söylüyor

İlk lansmanından yaklaşık sekiz yıl sonra ve neredeyse 500 milyon kullanıcısıyla, şifreli sohbet uygulaması Telegram kendini bir dönüm noktasında buluyor: ya platformundan para kazanması ya da bir alıcı bulması gerekiyor. Kurucusu Pavel Durov, Telegram kanalında yaptığı bir gönderide, girişimin Facebook gibi bir şirkete satıldığını görmeyeceğinizi, ancak 2021'den itibaren şirketin bazı maliyetlerini karşılamak için reklam sunmaya başlayacağını söyledi.


Ancak endişelenmeyin, arkadaşlarınıza ve ailenize mesaj göndermek için Telegram kullanırsanız, konuşmalarınızda reklamları görmeyeceksiniz. Üstelik şu anda ücretsiz olarak kullanabileceğiniz tüm özellikler bu şekilde kalacağı belirtildi. Durov, "Özel bire bir sohbetlerde veya grup sohbetlerinde reklam göstermenin kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz" dedi. Reklamlar sadece çok takipçili yayınlar paylaşılan gruplarda gösterilecek.

"İnsanlar arasındaki iletişim her türlü reklamdan uzak olmalıdır."

Durov, WhatsApp'ın kurucularını finansal güvenlik için daha büyük bir şirkete satarak kötü bir örnek oluşturduğu için eleştirdi. Durov: "Şirketi Whatsapp'ın kurucuları gibi satmayacağız. Kullanıcılara saygı duyulan ve kaliteli hizmetin sağlandığı bir yer olarak dünyanın bağımsız kalması için Telegram'a ihtiyacı var.


Telegram, mükemmellik ve bütünlük için çabalayan bir teknoloji şirketi örneği olarak dünyaya hizmet etmeye devam etmelidir ve seleflerimizin üzücü örneklerinin gösterdiği gibi bir şirketin parçası olursanız bu imkansızdır." ifadelerinde bulundu.


Durov, bazı popüler kanalların, takipçilerinden para kazanmak için üçüncü taraf platformlar üzerinden zaten reklam gösterdiğine dikkat çekiyor. Durov, "Yayınladıkları reklamlar normal mesajlar gibi görünüyor ve genellikle müdahaleci oluyor" dedi ve Telegram’ın gelen birinci taraf reklamlarının gizliliğinize saygı duyacağını ve uygulamanın kullanıcı deneyimine zarar vermeyeceğini ekledi.


Ek olarak, şirket, kuruluşuna ve uzman kullanıcılarına yönelik çeşitli premium özellikler sunmayı planlıyor. Durov, bunların neye benzeyebileceği konusunda herhangi bir ayrıntı paylaşmadı.

Kendi boyutlarındaki bir projenin devam etmesi için yılda en az birkaç yüz milyon dolara ihtiyacı olduğunu söyleyen Durov, bu geliri reklamlardan ve ücretli çıkartmalardan sağlamayı hedefliyor.

Gizliliğe odaklandığını iddia eden bir girişim için, bir yandan kullanıcılarının verilerini korurken bir yandan da reklamlarla platformundan para kazanabileceğini önermek bir tezat gibi görünebilir, ancak bir avuç şirket tam da bunu yapmayı başardı.


Örneğin, gizlilik odaklı Brave tarayıcı, kullanıcılarının önceden paketlenmiş reklamları tercih etmelerine izin veriyor ve bunu yaptıkları için onları gerçek para birimi karşılığında takas edebilecekleri jetonlarla ödüllendiriliyorlar.


Görünüşe göre Telegram da benzer bir yaklaşım benimsemeyi planlıyor. Durov, "Telegram para kazanmaya başlarsa, topluluk da bundan yararlanmalıdır" diyor. Böyle bir yaklaşımın bir örneği olarak, şirketin birinci sınıf çıkartmalar satabileceğini ve onları yaratan sanatçıların satışlardan bir pay alacağını söyledi. Nihayetinde, şirketin para kazanma planlarının Telegram deneyimini çok fazla değiştirmeyeceğini iddia ediyor.

“Mevcut ölçeğimiz sayesinde, bunu müdahaleci olmayan bir şekilde yapabileceğiz. Çoğu kullanıcı neredeyse hiç değişiklik fark etmez."

Etiketler:

0 yorum

Comments


bottom of page