Spotify CEO'su Daniel Ek, Avrupa'daki yenilikçi teknoloji girişimlerini desteklemek için servetinden 1 milyar dolarlık söz verdi
Spotify'ın kurucusu Daniel Ek, bugün çevrimiçi bir etkinlikte, kişisel servetinin 1 milyar Euro'unu (1.2 milyar $) önümüzdeki 10 yıla yayılmış deeptik “aya batma projelerine” yatıracağını söyledi.
Ek, yatırım yapmak istediği sektörler olarak makine öğrenimi, biyoteknoloji, malzeme bilimleri ve enerjiden bahsettiğini belirtti.
“Ben üzerime düşeni yapmak istiyorum; Hepimiz en büyük zorluklardan birinin sermayeye erişim olduğunu biliyoruz, ”diyen Ek,“ yeni bir Avrupa hayali ”gerçekleştirmek istediğini de sözlerine ekledi.
Ek, "Avrupalı girişimcilerin şaşırtıcı vizyonlarından Avrupalı olmayan şirketlere erken satış yapmaktan vazgeçtiğini gördüğümde veya Avrupa'daki en umut verici teknoloji yeteneklerinden bazıları burada kendilerini değerli hissettikleri için ayrıldığında gerçekten sinirleniyorum," dedi. "Çıtayı yükselten ve ilham kaynağı olabilecek daha fazla süper şirkete ihtiyacımız var."
Forbes'a göre Ek 3,6 milyar dolar değerinde, bu da kendi servetinin kabaca üçte birini yatırımlar için bir kenara ayırdığını gösteriyor.
Ve görünen o ki, kişisel parası Ek’in yakın bir sırdaşı yardımıyla dağıtılacak. Spotify'daki ilk yatırımcılardan biri olan Shakil Khan'ın "İşe dönme vakti geldi" diyen bir gönderisini retweetledi.
Slush konferansı tarafından yapılan ocak başı sohbeti sırasında şunları söyledi: “Hepimiz en büyük zorluklardan birinin sermayeye erişim olduğunu biliyoruz. İşte bu yüzden bugün kişisel kaynaklarımdan 1 milyar Euro'yu inşaatçıların ekosistemini oluşturmaya ayıracağımı paylaşıyorum. " Bunu, "önemli bir pozitif çukur oluşturmak için gerekli olan derin teknolojiye odaklanan sözde ay görüntüleri finanse ederek ve bunu yapmak için bilim adamları, girişimciler, yatırımcılar ve hükümetlerle birlikte çalışarak" yapacağını söyledi.
Avrupa’yı ABD’nin teknoloji tek boynuzlu atları şartlarına göre yükseltmek istediğini ifade etti: “Avrupa'nın hem ekosistemin gelişmesi hem de gelişmesi için daha fazla süper şirkete ihtiyacı var. Ama daha da önemlisi, toplumlarımızın şu anda uğraştığı sonsuz karmaşık sorunların üstesinden gelme şansımız olacaksa, şirketler, hükümetler, akademik kurumlar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve hepsinden yatırımcılar dahil olmak üzere farklı paydaşlara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. birlikte çalışma türleri. "
Ayrıca, "Avrupalı girişimcileri, sürecin çok erken aşamalarında satış yaparak şaşırtıcı vizyonlarından vazgeçerek görmekten duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi... Çıtayı yükseltmek için daha fazla süper şirkete ihtiyacımız var ve ilham kaynağı olabilir... Şu anda Avrupa'nın her yerinde tonlarca bilim adamı ve girişimci var. "
Ek, fonlarını dağıtmak için bilim adamları, yatırımcılar ve hükümetlerle birlikte çalışacağını söyledi. 1.2 milyar dolarlık bir fon, onu Atomico, Balderton Capital, Accel, Index Ventures ve Northzone gibi diğer büyük Avrupalı Risk sermaye şirketleriyle rekabet ederken görebilirdi.
Ek, daha önce deeptech'e olan ilgisiyle biliniyordu. İsveç teletıp şirketi Kry için 16 milyon € yatırım yaptı. Ayrıca sağlık teknolojisi alanında bir yapay zeka şirketi olan HJN Sverige'ye 3 milyon avro yatırdı.
Comments