top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Şehir markalaşması nedir?

Birçok şehir, bulunduğu ülkeden daha çok tanınıyor. Peki bunu nasıl başarıyor?

Şehir yönetimlerinin kaynak yaratmak, doğrudan ve dolaylı yollar ile yatırımları artırmak, daha fazla yerli ve yabancı turistin şehirlerde vakit geçirmelerini sağlamak ve şehir sakinlerinin şehre olan aidiyet bağını güçlendirmek için tasarlayıp, uyguladığı tüm markalaşma ve diğer tüm iletişim stratejilerine "şehir markalaşması" adı verilir.


Güçlü bir marka algısına ve marka konumlandırmasına sahip şehirleri diğerlerinden ayıran ana özellikler ise şunlardır:


🏅 Kültür-sanat ve spor faaliyetleri: Belirli periyotlarda uluslararası nitelikte kültürel, sanatsal etkinlikler ve spor organizasyonları düzenlenmesine olanak sağlar.


💸 Yatırımcılar için fırsattır: Markalaşan şehirlerin kozmopolit yapısı, ulaşım ve iletişim ve diğer tüm alt ve üstyapılarının güçlü olması, yoğun nüfus sebebiyle büyük iç pazar dinamiği, kamu teşviği, şehir markasının sahip olduğu imajın yatırım yapacak kurumsal markaya katacağı değer, şehre yönelik pozitif algı ve bunun gibi artıları yan yana koyulduğunda marka değeri yüksek şehirlerde dünyanın dört bir yanından birçok girişimciler, şirketler ve markalar bu bölgeye yatırım yaparlar.


🌆 Yaşayanların şehre olan aidiyet bağı daha güçlüdür: Marka şehirde uzunca bir süre yaşayan sakinlerin bulundukları bölgeye daha fazla sempati beslerler. Şehirde yaşayanların kendi kimliğini ifade ederken şehirli olmanın vurgusuna önem verirler. Şehrin değerlerini benimser, korur ve geliştirirler. Örneğin, şehri ziyaret edenlere, şehrin sakinleri kendilerinden “Londoner” ya da “New Yorker” gibi ünvanlarla tanıtabilirler. Bu marka şehre aidiyet göstergesidir.


❤️ Çalışan için de ayrıca cazibe merkezidir: Dünyanın her yanından marka şehirde iş bulmak ve kariyer sahibi olmak birçok insan için kariyer anlamında önemli yere sahiptir. Paris, Londra, İstanbul, San Francisco’da, Zurich’te çalışmanın kariyer üzerindeki etkisi konusunda olumlu yorumlar yapmak mümkün; daha fazla iş bağlantısı, ticaret ağı gibi birçok unsur.


🏢 Uluslararası kurum, kuruluş ve enstitülerin buluşma alanıdır: Üniversiteler, araştırma kurumları, ARGE merkezleri, sivil toplum kuruluşları, devlet dışı organizasyonlar, işçi ve işveren sendikaları, uluslararası örgütler bu şehirlerde yer alır.


Günün sonunda, marka şehirler sahip oldukları vizyonun global ölçüde marka farkındalığını arttırmak öncelikleri arasında yer alır. Şehrin kültürüne uygun bir markalaşma süreci yürütüldükten sonra doğru hedef kitlelere yönelik, marka şehrin cazibesini artırmak için şehrin sunacağı değerleri somutlaştıran ve şehrin farklı yönlerini ön plana çıkaran iletişim kampanyası düzenlerler. Kısacası, rekabette avantaj elde etmek için daha kárlı marka konumlarına sahip olmak öncelikli hedeftir.


Bu alanda, dünyanın birçok ülkenin şehirleri, markalaşma yolunda başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Markalaşan şehirler için kurumsal kimlik tasarlansa nasıl olurdu sorusuna yanıt arayan Yemenli tasarımcı Mohamed Al-Jaadaby, büyük şehirlerin tanınmış yerlerinden yola çıkarak ilginç logolar oluşturmuş.



0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page