"Artık çalışanlardan sekiz saatlik bir vardiyada çalışmasını beklemek mantıklı değil."
Bulut bilgi işlem şirketi Salesforce, çalışanlarının çalışmasına izin verme biçiminde önemli bir değişikliği duyurmak için diğer Silikon Vadisi teknoloji devlerine katılıyor. Salı günü yayınlanan bir blog gönderisinde şirket, "9'dan 5'e kadar ofiste çalışma döngüsünün sonu" adlı yazısıyla çalışanların, güvenli olduktan sonra ofise ne sıklıkla döneceklerini belirleyen üç kategoriden birini seçmelerine izin vereceğini söylüyor.
— Flex (Esnek saatler): Görevin gerektirdiği şekilde haftada 1-3 kez ofise gelinerek çalışılacak.
— Fully remote (Uzaktan): Ofis yakınında yaşamayan veya ofis gerektirmeyen rollere sahip çalışanlar tam zamanlı olarak uzaktan çalışacaklar.
— Office based (Ofiste yerleşik): İş gücünün çok küçük bir kısmı haftada 4-5 gün bir ofisten çalışacak.
Salesforce ayrıca çalışanlara günlük programlarının nasıl görüneceğini seçme konusunda daha fazla özgürlük verecek. Şirket, koronavirüs salgınına yanıt olarak kalıcı evden çalışma politikaları açıklayan Facebook ve Microsoft gibi diğer teknoloji firmalarına katılıyor.
"Yeni bir yıla girerken çeviklik, yaratıcılık ve yeni başlayanların zihniyle ilerlemeye devam etmeliyiz - buna kültürümüzü nasıl geliştirdiğimiz de dahildir. Sürükleyici bir çalışma alanı artık Kulelerimizdeki bir masa ile sınırlı değil; 9'dan 5'e kadar iş günü öldü ve çalışan deneyimi masa tenisi masalarından ve atıştırmalıklardan çok daha fazlası, ”diyor, Salesforce'un baş insan sorumlusu Brent Hyder.
Hyder, "Her zaman açık, her zaman bağlantılı dünyamızda, çalışanların sekiz saatlik bir vardiyada çalışmasını ve işlerini başarılı bir şekilde yapmasını beklemek artık mantıklı değil," diye ekliyor. "İster farklı saat dilimlerinde yönetecek küresel bir ekibiniz, ister mevsime bağlı olarak daha yoğun veya daha yavaş olan proje bazlı bir rolünüz olsun veya sadece gün boyunca kişisel ve profesyonel yükümlülükleri dengelemek zorunda olun, çalışanların başarılı olmak için esnekliğe ihtiyacı var."
Hyder, bir çalışandan her gün sekiz saatlik sıkı bir vardiyada çalışmaya rapor vermesinin beklenmemesinin nedenleri olarak okuldan küçük çocukları almaktan veya hasta aile üyelerine bakmaktan bahsediyor. Ayrıca, ofis içi çalışma gereksinimlerin kaldırılmasının, Salesforce'un yeni çalışanları işe alma sürecini San Francisco ve New York gibi pahalı şehir merkezlerinin ötesine genişletmesine nasıl izin vereceğine de işaret ediyor.
Blog gönderisinde Hyder, üç farklı çalışma kategorisini esnek, tamamen uzaktan ve ofis tabanlı olarak tanımlıyor. Flex, haftada bir ila üç gün ofise gelmek anlamına gelir ve genellikle sadece “ekip işbirliği, müşteri toplantıları ve sunumlar” içindir ve Salesforce, çalışanlarının çoğunun bu kategoriye girmesini bekler.
Tamamen uzak, göründüğü gibi - belki çok nadir durumlar veya işle ilgili olaylar dışında ofise asla gelme. Hyder, ofis tabanlı çalışanların "işgücümüzün en küçük nüfusu" olacağını söylüyor ve görevleri haftada dört ila beş gün ofiste olmalarını gerektiren çalışanları oluşturuyor.
Hyder, "Çalışanlarımız bu stratejinin mimarlarıdır ve esneklik ileriye dönük anahtar olacaktır" diye yazıyor. "İşverenler olarak, çalışanlarımızı, kendileri ve ekipleri için en uygun olan işi yapma konusunda güçlendirmek ve onları daha da üretken hale getirmeye yardımcı olacak esnek seçenekler sunmak bizim sorumluluğumuzdur."
Dünya'nın önde gelen firmaları yanısıra, ülkemizden de birçok firma bu akıma öncülük etmeye başlamıştı. Bu dönemde elde edilen tecrübeler ışığında, geleceğin esnek çalışma modellerine yönelik çalışmaları olgunlaştırarak devreye aldıklarını belirten Çakıroğlu, “Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı bir uygulama haline geliyor. Uzaktan/esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor. Ofis alanı, personel servisi kapasitesi gibi ihtiyaçlar azalıyor. Hem çalışan tatminini hem de verimliliği artıracak büyük bir potansiyel var” demişti. Koronavirüs, günümüz iş hayatında birçok anlayışı farklı bir yöne ve yöntemlere adapte etmeye kararlı görünüyor.
Comments