Pandemi sonrası toparlanmanın gelecek yıl reklam geliri büyümesini desteklemesi bekleniyor
Reklam ajansları, pandemi sonrası beklenenden daha fazla iyileşme dönemi sayesinde 2022'de reklam gelirinde yükseliş artışı öngörüyor.
GroupM'in en son küresel yıl sonu reklam tahmini sonuçlarına göre, dünya çapındaki reklam endüstrisinin, 2022'de, bugüne kadarki olağanüstü güçlü bir gelirin hemen ardından, beklenenden daha iyi bir büyüme rakamlarına ulaşabilir.
WPP ajanslarından GroupM uluslararası reklam endüstrisinin 2021'deki büyüme oranının, Haziran ayında daha önce tahmin ettiği %19.2'ye kıyasla %22.5'e ulaşacağını öngörüyor. Gelecek yıl, TV, dijital, ses ve ev dışı ile birlikte 766 milyar dolarlık toplam geliri hesaba katacak şekilde, büyümenin %8,8'lik bir önceki tahminden %9,7 civarında devam etmesi bekleniyor.
GroupM'in küresel iş zekası başkanı Brian Wieser, "Bu, reklamcılık tarihindeki en hızlı büyüme oranlarından biri olabilir," dedi ve yıl ortası küresel tahminlerinin hafife almış göründüğü pandemi sonrası yoğun bir toparlanma dönemine dikkat çekti.
Publicis Groupe bünyesinde yer alan ajanslardan Zenith'i de 2022'de yükseliş gelir artışı öngörüyor ve yeni bir rapora göre küresel reklam endüstrisinin önümüzdeki yıl en az %9,1 büyüme görme yolunda olduğunu gösteriyor. GroupM'nin %9,7'lik rakamından biraz daha muhafazakar olsa da, yine de reklam dünyasının toparlanmasını pekiştiriyor.
Bu büyümenin bir kısmı, daha fazla marka ve yayıncının alanı doldurmasıyla birlikte toplam reklam dolarının aslan payını almaya devam eden dijital medyadır. Aslında, GroupM verileri, 2020'de %60.5 olan dijital reklamcılığın 2021'de tüm küresel pazarlamanın %64.5'ini temsil ettiğini gösteriyor; ancak bu toplamın dörtte üçünden fazlası yalnızca üç güçlü reklamcıdan geliyor: Alphabet, Meta ve Amazon.
Zenith şimdi dijitalin yıldan yıla büyümesinin 2021'in sonunda %25'e ulaşacağını tahmin ediyor, bu da Temmuz ayındaki %19'luk tahmininden revize edildi. Ve dünya pandemiden çıkarken dijital reklam harcaması büyümesinin yavaşlaması beklenirken, Zenith'in 2022'de dünya genelinde %14'lük ve 2023'te %9'luk bir büyüme öngörmesiyle bu eğilim büyük olasılıkla tamamen durmayacak. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Magna, dijital reklamcılığın bu yıl herhangi bir mecrada en hızlı büyümeyi gerçekleştirdiğini ve gelirlerin %31 artarak 442 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Doğrusal TV, radyo ve ev dışı dahil olmak üzere diğer geleneksel formatlar, 2020'deki dramatik düşüşün ardından bu yıl toplu olarak %9 büyüdü ve şimdi 2019 seviyelerinin %90'ına geri döndü.
Daha iyi sonuçlar elde etmek için farklı çözümler
GroupM'in raporuna göre, dijitalin yanı sıra diğer medya da bu yıl olumlu geçti ve 2022'de de böyle devam edecek. Gelecek yıl, TV büyümesi %6.2, ses %9.3 ve açıkhava %21.8 gibi inanılmaz bir oranda artacak.
TV, hala önemli bir iyileşme yolu ile karşı karşıya olan formatlardan biridir. Sektörün 2020'de karşılaştığı %13.7'lik gerilemeyi hesaba katan GroupM, 2023 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere geri dönmeyeceğini tahmin ediyor. Zenith ayrıca sosyal medyanın gelecek yıl gelir açısından TV'yi geçmesini ve tahminen 177 milyar dolarlık reklam geliri elde etmesini bekliyor.
GroupM ilk kez, reklamverenlerin TV ve dijital harcamalarını ne kadar büyük ayırdığını göstermeye çalıştı. Bunu yapmak için ajans, tutarlı bir resim elde etmek için aynı reklamverenleri aynı dönemlerde karşılaştırdı.
10 küresel pazarda TV ve dijital harcamaları izole eden tahmin, ortalama büyük bir markanın reklam bütçesinin %47'sini (dijital video uzantıları dahil) TV'ye ayırdığını, %35'inin ise dijital olanlar hariç internet tabanlı medyaya yönlendirildiğini buldu. video uzantıları. Bunu, TV'nin tipik bütçenin %48'ini ve dijitalin yalnızca %28'ini oluşturduğu 2019 ile karşılaştırın.
Küresel çapta ülkelerde yapılan reklam harcamalar benzerlikler taşıyor
Yine de, 2021'de dijital harcamalardaki artış ve çift haneli toparlanma büyümesi gibi birçok üst düzey benzerlik olsa da, farklı ülkelerin reklamcılık önceliklerinin nerede yattığı konusunda bazı keskin farklılıkları da belirtmekte fayda var.
GroupM'in tarafından yayınlanan rapor, yedi ana medyadaki toplam reklam gelirini gösteriyor: TV, dijital, ses, ev dışı, dergiler, gazeteler ve sinema; yanı sıra 10 büyük küresel reklam pazarında: ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, Avustralya, Brezilya ve Hindistan.
Örneğin Kanada, GroupM'in analiz ettiği 10 ulusal pazarın tamamında en düşük toplam TV reklam gelirine sahip, ancak ABD'nin arkasındaki en yüksek ikinci ses odaklı reklam gelirini koruyor; Fransa, sinema ve ev dışı reklamcılık açısından komşusu Almanya'yı geride bırakırken, basılı gelirler hemen hemen her ülkeden daha yüksek; ve Hindistan raporda kaydedilen en zayıf dijital reklam gelirine sahip ve henüz gazete sütununda beşinci en yüksek.
Dünyanın en büyük reklam endüstrisi olan ABD'deki büyüme, GroupM'in daha önceki %17.3 büyüme tahmininden önemli ölçüde daha yüksek olan bu yıl büyük ölçüde dijitalin öncülüğünde %22.7'lik bir büyüme ile küresel eğilimleri bir şekilde yansıtması bekleniyor.
Comments