Şirket, aşısının bu yılın ilk üç ayında 3,5 milyar dolar gelir elde ettiğini söyledi
Geçen yıl rekor sürede bir aşı geliştirmek için yarışan Pfizer büyük bir karar verdi: Covid-19 salgını sırasında atışlarından kârdan vazgeçme sözü veren birkaç rakip üreticinin aksine Pfizer, aşısından kar etmeyi planladı.
Salı günü şirket, çekimin ne kadar para kazandırdığını açıkladı.
Pfizer'in bildirdiğine göre aşı, bu yılın ilk üç ayında 3,5 milyar dolarlık gelir elde etti, bu da toplam gelirinin neredeyse dörtte biri. Aşı, Pfizer'in en büyük gelir kaynağıydı.
Şirket, aşıdan elde ettiği net kârı açıklamadı, ancak aşı üzerindeki kar marjlarının yüzde 20 aralığında olacağı yönündeki önceki tahminini yineledi. Bu, ilk çeyrekte yaklaşık 900 milyon dolarlık vergi öncesi aşı karı anlamına geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Nisan ayı ortası itibarıyla zengin ülkeler dünya çapında dağıtılan 700 milyondan fazla Covid-19 aşısının yüzde 87'sinden fazlasını temin ederken, fakir ülkeler yalnızca yüzde 0,2 almıştı. Zengin ülkelerde kabaca her dört kişiden biri aşı olmuştur. Yoksul ülkelerde bu rakam 500'de birine tekabül ediyor.
Pfizer, aşısını küresel olarak erişilebilir hale getirmeye kararlı olduğunu söyledi. Salı günü 91 ülke veya bölgeye 430 milyon doz sevk ettiğini duyurdu. Bir Pfizer sözcüsü Sharon Castillo, bu dozların kaçının Pfizer'in aşı satışlarından kazanç sağlamadığını söylediği fakir ülkelere gittiğini söylemedi.
Dünya Sağlık Örgütü rakamları, Pfizer'in dünyanın en fakir ülkelerine asgari yardım sağladığını açıkça ortaya koyuyor.
Şirket, fakir ülkelere aşı sağlamayı amaçlayan çok taraflı bir ortaklık olan Covax'a 40 milyon doza kadar katkıda bulunma sözü verdi. Bu, Pfizer ve geliştirme ortağı BioNTech'in bu yıl üretmeyi hedeflediği 2,5 milyar dozun yüzde 2'sinden azını temsil ediyor.
Gavi olarak bilinen bir kamu-özel sağlık ortaklığı sözcüsüne göre, Şubat ayında teslimatların başlamasından bu yana, yaklaşık 960.000 doz Pfizer aşısı Covax aracılığıyla aşı alan orta ve düşük gelirli ülkelere gönderildi. Teslimatların önümüzdeki haftalarda hızlanması bekleniyor.
Johnson & Johnson ve AstraZeneca, aşılarını pandemi sırasında kar amacı gütmeden satma sözü verdiler. Hiçbir zaman kar etmeyen ve piyasada başka ürünü bulunmayan Moderna, aşısını kârla satma kararı aldı.
Moderna'nın aşısının aksine, Pfizer'in aşısı şirketin kar hanesi için çok önemli değil. Geçtiğimiz yıl, Pfizer, Covid aşısının sonuçları üzerinde gözle görülür bir etkisi olmadan önce 9,6 milyar dolar kar elde etti.
Avrupa Birliği'nin yakın zamanda ek Pfizer dozları almayı kabul etmesi gibi bazı durumlarda, şirket fiyatlarını açıklamıyor. Amerika Birleşik Devletleri için fiyatlandırma mevsimsel grip aşılarının maliyetiyle benzerdi ve birkaç yüz dolara mal olabilen zona gibi hastalıklar için aşılardan çok daha ucuzdu.
Birleşmiş Milletler Ticaret Konferansı'nda küreselleşme ve kalkınma stratejileri bölümünün yöneticisi Richard Kozul-Wright, "Covax hakkındaki tüm konuşmalara rağmen, ikili anlaşmalarla çok daha fazla ilgilendiler, çünkü paralarını burada kazandılar. Bu, yakın şirket tarihinin en büyük halkla ilişkiler zaferlerinden biridir." dedi.
Biyoteknoloji firması PureTech Health'in kıdemli ortağı John LaMattina, daha önce Pfizer'de araştırma ve geliştirme başkanı olarak 30 yıl geçirmiş olan John LaMattina, "Sektörün burada yaptıkları çok dramatik ve çok büyük oldu" dedi. "Artık her şey nispeten çabuk unutuluyor."
Çok düşük sıcaklıklarda depolanması ve taşınması gereken çekim, dünyanın ulaşılması zor bölgeleri için, AstraZeneca ve Johnson & Johnson'dan kolayca soğutulabilen diğer çekimlerden daha az pratik. Bazı fakir ülkeler başlangıçta virüsten çok etkilenmedi ve bu nedenle hükümetleri, aşıları karşılayabilecekleri ölçüde Pfizer aşısı için sipariş verme konusunda daha az aciliyete sahipti.
Pfizer'in sözcüsü yaptığı açıklamada, “Herkes aşıya ilgi duymadı veya adım atmaya hazır değildi; Böylece, Covax ile 40 milyon dozluk başlangıç siparişlerinin ötesinde çalışma da dahil olmak üzere görüşmeler devam ediyor."
Virüsün kontrolden çıktığı Hindistan'da Pfizer'ın aşısı kullanılmıyor. Şirket orada acil durum yetkilendirmesi için başvuruda bulundu, ancak Hindistan'ın ilaç düzenleme kurulu yerel bir klinik araştırma yürütme şartından feragat etmeye istekli olmadığı için Şubat ayında başvuruyu geri çekti. O zamanlar Hindistan'ın Koronavirüs vaka sayıları idare edilebilirdi ve yerel olarak yapılan aşıların yeterli olduğu düşünülüyordu.
O zamandan beri Pfizer ve Hindistan hükümeti görüşmeleri yeniden başlattı. Pazartesi günü, Bay Bourla, şirketin Hindistan'a 70 milyon dolardan fazla ilaç bağışlayacağını ve aşı yetkilendirmesini hızlı bir şekilde takip etmeye çalıştığını söyledi.
Pfizer, şirketini yalnızca hissedarların zenginleşmesi için değil, toplumun iyiliği için de yönetme sözü verdi.
Geçen yıl 21 milyon dolar kazanan Bourla, 2019'da bir İş Yuvarlak Masası taahhüdünü imzalayan 181 büyük şirketin başkanı arasında yer aldı ve sadece yatırımcılar değil, işçiler, tedarikçiler ve yerel topluluklar da dahil olmak üzere bir dizi "paydaşa" hizmet vermeye odaklandı.
Pfizer'in Salı günü bildirdiği mali rakamlar, aşının ne kadar para kazandığını yetersiz gösteriyor. Pfizer, aşı gelirini önümüzdeki hafta kendi ilk çeyrek sonuçlarını rapor edecek olan BioNTech ile paylaştı. BioNTech, Mart ayında yaptığı açıklamada, o zamanki aşı siparişlerine göre yaklaşık 10 milyar euro veya yaklaşık 11,8 milyar dolar gelir elde ettiğini söyledi.
Aşının Pfizer ve BioNTech için önemli bir gelir oluşturmaya devam etmesi bekleniyor, özellikle de insanların düzenli takviye aşılarına ihtiyaç duyması muhtemel. Pfizer Salı günü yaptığı açıklamada, aşısının 15 milyar dolarlık önceki tahmininden bu yıl 26 milyar dolar gelir elde etmesini beklediğini söyledi. Şirket, 2024 yılına kadar Kanada için seçenekler de dahil olmak üzere önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla çekim yapılması için hükümetlerle tedarik anlaşmaları imzalıyor.
Bourla Salı günü analistlere yaptığı açıklamada, "Covid-19 aşılarımıza - grip aşılarına benzer - kalıcı bir talebin olası bir sonuç olduğuna inanıyoruz" dedi.
Geçen hafta, AstraZeneca aşı yatırımcı bilgilendirme toplantısında, aşı çabasının genel kârını biraz düşürdüğünü söyledi.
Şirketler, özellikle fikri mülkiyet üzerindeki haklarını gevşetmek ve fakir ülkelerin aşıların daha uygun fiyatlı versiyonlarını üretmelerine izin vermek için Biden yönetimine baskı arttıkça, salgın hastalıktan kar elde ediyor olarak görülmemeye hevesli. Pfizer ve diğer ilaç şirketleri bu tür önerilere kesinlikle karşı çıktılar.
Yorumlar