Pazarlama, bir şirketin bir ürün veya hizmetin alımını veya satışını teşvik etmek için üstlendiği faaliyetleri ifade eder
Pazarlama, ürünleri tüketicilere veya diğer işletmelere reklamı, satmayı ve teslim etmeyi içerir. Bazı pazarlama, bir şirket adına bağlı kuruluşlar tarafından yapılır. Bir şirketin pazarlama ve tanıtım departmanlarında çalışan profesyoneller, reklam yoluyla kilit potansiyel kitlelerin dikkatini çekmeye çalışır. Tanıtımlar belirli kitleleri hedefler ve ünlülerin onaylarını, akılda kalıcı ifadeleri veya sloganları, akılda kalıcı ambalaj veya grafik tasarımları ve genel medya teşhirini içerebilir.
Pazarlamayı anlamak
Bir disiplin olarak pazarlama, bir şirketin müşterileri çekmek ve onlarla ilişkileri sürdürmek için üstlendiği tüm eylemleri içerir. Potansiyel veya geçmiş müşterilerle ağ kurmak da işin bir parçasıdır ve teşekkür e-postaları yazmayı, potansiyel müşterilerle golf oynamayı, aramaları ve e-postaları hızlı bir şekilde yanıtlamayı ve müşterilerle kahve veya yemek için buluşmayı içerebilir.
Pazarlama, en temel düzeyde, bir şirketin ürün ve hizmetlerini, bu ürünlere erişmek isteyen müşterilerle eşleştirmeye çalışır. Ürünleri müşterilerle eşleştirmek, sonuçta karlılık sağlar.
Ürün, fiyat, yer ve promosyon, pazarlamanın Dört Parçasıdır. Four Ps olarak ortaya çıkan ve 4P olarak anılan, bir şirketin bir ürün veya hizmeti pazarlamak için ihtiyaç duyduğu temel karışımı topluca oluşturur. Neil Borden 1950'lerde pazarlama karması fikrini ve 4P konseptini popüler hale getirdi.
Ürün (Product): Ürün, işletmenin müşterilere sunmayı planladığı bir ürün veya kalem anlamına gelir. Ürün, pazardaki bir eksikliği gidermeye veya halihazırda mevcut olan daha fazla miktarda ürün için tüketici talebini karşılamaya çalışmalıdır. Pazarlamacıların uygun bir kampanya hazırlamadan önce hangi ürünün satıldığını, rakiplerinden nasıl sıyrıldığını, ürünün ikincil bir ürün veya ürün grubu ile eşleştirilip eşleştirilemeyeceğini ve pazarda ikame ürünlerin olup olmadığını anlamaları gerekir. .
Fiyat (Price): Fiyat, şirketin ürünü ne kadar satacağını ifade eder. Şirketler bir fiyat oluştururken birim maliyet fiyatı, pazarlama maliyetleri ve dağıtım giderlerini göz önünde bulundurmalıdır. Şirketler ayrıca pazardaki rakip ürünlerin fiyatını ve teklif ettikleri fiyat noktalarının tüketiciler için makul bir alternatif oluşturmaya yeterli olup olmadığını da göz önünde bulundurmalıdır.
Yer (Place): Yer, ürünün dağılımını ifade eder. Önemli hususlar, şirketin ürünü fiziksel bir vitrin aracılığıyla mı, çevrimiçi olarak mı yoksa her iki dağıtım kanalıyla mı satacağını içerir. Bir vitrinde satıldığında, ne tür bir fiziksel ürün yerleşimi elde eder? Çevrimiçi satıldığında, ne tür bir dijital ürün yerleşimi elde ediyor?
Promosyon (Promotion): Dördüncü P olan promosyon, entegre pazarlama iletişimi kampanyasıdır. Promosyon; reklam, satış, satış promosyonları, halkla ilişkiler, doğrudan pazarlama, sponsorluk ve gerilla pazarlaması gibi çeşitli etkinlikleri içerir.
Promosyonlar, ürünün ürün yaşam döngüsünün hangi aşamasında olduğuna bağlı olarak değişir. Pazarlamacılar, tüketicilerin bir ürünün fiyatı ve dağıtımını kalitesiyle ilişkilendirdiğini anlar ve genel pazarlama stratejisini tasarlarken bunu dikkate alır.
Peki, bir markayı, ürün veya hizmeti tüketicilere ulaştırma sanatı olan bir sanat olan pazarlama, gün geçtikçe önem kazanmaya devam ediyor. En etkili ve alakalı olan en iyi pazarlama türleri nelerdir? En değerli 41 pazarlama türü listesi:
1. Geleneksel pazarlama (Traditional marketing)
Geleneksel pazarlama, internetin ortaya çıkışından beri var olan her türlü kanalda marka tanıtımını ifade eder. Bilgi o kadar kolay erişilebilir ve hazır olmadığından, geleneksel pazarlamanın çoğu basılı, televizyon reklamları ve reklam panoları gibi giden taktiklere dayanıyordu.
2. E-posta pazarlama
E-posta pazarlaması, sizden mesajlar almaya gönüllü olarak abone olan kişilere eğitici veya eğlenceli içerik ve promosyon mesajları göndermeyi içerir. Birincil hedef, onlara kişiselleştirilmiş pazarlama mesajları göndererek müşteri veya potansiyel müşteriyle olan ilişkinizi derinleştirmektir. Bu fikri daha da ileri götürerek, potansiyel müşterileri alıcının yolculuğu boyunca hareket ettiren içerikle beslemek için e-posta pazarlamasını da kullanabilirsiniz.
Bulunduğunuz yere bağlı olarak, GDPR, KVKK, CAN-SPAM Yasası ve e-postayla ilgili diğer düzenlemelere uymalısınız. Özünde, sorumlu ticari e-posta gönderimi haline gelirler: Yalnızca sizden mesaj bekleyen kişilere gönderin (yani katılmayı seçenlere), vazgeçmelerini kolaylaştırın ve siz ne zaman olduğunuz konusunda şeffaf olun.
Bunu göz önünde bulundurarak, yapmanız gereken ilk şey, e-posta listenizi nasıl oluşturacağınız konusunda strateji oluşturmaktır - e-posta gönderebileceğiniz kişiler veritabanı. En yaygın mekanizma, web sitenizdeki potansiyel müşteri yakalama formlarıdır. Ardından, e-postalarınızı göndermek, izlemek ve etkinliğini izlemek için e-posta pazarlama yazılımına ve bir CRM'ye ihtiyacınız olacak. E-posta stratejinizi daha ileriye taşımak ve üretkenliği en üst düzeye çıkarmak için, tetikleme kriterlerine göre e-postalar gönderen e-posta otomasyon yazılımına da bakmak isteyebilirsiniz.
3. Diyaloğa dayalı pazarlama (Conversational marketing)
Diyaloğa dayalı pazarlama, birden çok kanalda 1: 1 kişisel görüşme yapabilme, müşterilerle nasıl, ne zaman ve nerede istediklerini bulabilme yeteneğidir. Telefon görüşmeleri, metinler, Facebook Messenger, e-posta, Slack ve daha fazlasını kapsayan canlı sohbetten daha fazlasıdır.
Başlarken, ilk olarak kitlenizin hangi kanallarda olduğunu belirlersiniz. Ancak zorluk, yavaş yanıt süreleri, dahili iletişimsizlik veya verimlilik kaybı olmadan birden çok kanalı yönetebilmektir. Bu nedenle, çabalarınızı kolaylaştırmak için birleşik bir gelen kutusu gibi konuşmaya dayalı pazarlama araçlarını kullanmak önemlidir.
4. Buzz pazarlama
Buzz pazarlama, ağızdan ağza pazarlama ve markanın piyasaya sürmek üzere olduğu ürün veya hizmet için beklenti oluşturmak için canlandırıcı yaratıcı içerik, etkileşimli etkinlikler ve topluluk etkileyicilerinden yararlanan viral bir pazarlama stratejisidir.
Buzz pazarlama, etkileyicilere erken ulaştığınızda ve gerilim ve belki de gizem yaratmak için bir planınız olduğunda en iyi şekilde çalışır. Buzz pazarlama çabalarınızı takip etmek için en iyisi, kitlenizin nasıl tepki verdiğine dair bir nabız tutmak için sosyal dinleme yazılımını kullanmaktır.
5. Outbound pazarlama
Öte yandan gelen pazarlama, müşterileri kesintiye uğratmak yerine onları çekmeye odaklanır. Tüketiciler, kendi alıcılarının yolculuğunda ilerlerken çevrimiçi araştırma yapma yetkisine sahip olduklarından, gelen pazarlama taktiklerinin çoğu dijital pazarlamanın kapsamına giriyor.
6. Inbound pazarlama
Öte yandan gelen pazarlama, müşterileri kesintiye uğratmak yerine onları çekmeye odaklanır. Tüketiciler, kendi alıcılarının yolculuğunda ilerlerken çevrimiçi araştırma yapma yetkisine sahip olduklarından, gelen pazarlama taktiklerinin çoğu dijital pazarlamanın kapsamına giriyor (bundan sonra daha fazlası).
Inbound için odak noktası, potansiyel müşterileri ve müşterileri alakalı ve yararlı içerikle web sitenize çekmek için insanlar ve işletmeniz üzerinde olumlu bir etkisi olan değerli deneyimler yaratmaktır. Geldiklerinde, e-posta ve sohbet gibi konuşma araçlarını kullanarak ve sürekli değer vaat ederek onlarla iletişim kurarsınız. Son olarak, empatik bir danışman ve uzman olarak hareket etmeye devam ederek onları memnun edersiniz.
7. Dijital pazarlama
Kitlelere yeni yollarla ulaşmak için geleneksel olarak var olmayan teknolojiyi kullanan dijital pazarlama, geleneksel pazarlamanın tam tersidir. Bu pazarlama türü, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. İşletmeler, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve diğer web siteleri gibi dijital kanalları kullanır. Bunlardan bazılarını aşağıda daha ayrıntılı olarak ayırdık.
8. Arama motoru pazarlaması (Search engine marketing)
Arama motoru pazarlaması veya SEM, işletmenizin ürün veya hizmetlerinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) görünür olmasını sağlama çabasındaki tüm etkinlikleri içerir. Bir kullanıcı belirli bir anahtar kelimeyi yazdığında, SEM, işletmenizin o arama sorgusu için en iyi sonuç olarak görünmesini sağlar. İki tür SEM, organik arama sonuçları için arama motoru optimizasyonunu (SEO) ve sponsorlu SERP'ler için tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığını içerir.
SEO'ya başlamak için, arama motoru sıralama faktörlerine aşina olmanız ve arama motorlarının dizine eklemesi için içerik üretmeniz gerekir.
Tıklama başına ödeme SEM'i kullanmaya başlamak için, yerleşim satın almak istediğiniz arama motoruyla çalışmanız gerekir. Google Ads popüler bir seçimdir. Ayrıca, PPC kampanyaları oluşturmayı ve yönetmeyi çocuk oyuncağı haline getirmek için reklam yönetim araçları da vardır.
9. İçerik pazarlama (Content marketing)
İçerik pazarlaması, gelen ve dijital pazarlamada önemli bir araçtır çünkü içerik, hedef kitlelerin yanı sıra Google gibi arama motorlarının web'de ihtiyaç duydukları bilgileri bulmasına olanak tanır. Tanım olarak, içerik oluşturmayı, yayınlamayı ve hedef kitlenize dağıtmayı içerir. Bir içerik pazarlama programının en yaygın bileşenleri sosyal medya ağları, bloglar, görsel içerik ve araçlar, e-kitaplar veya web seminerleri gibi premium içerik varlıklarıdır.
İçerik pazarlamasında amaç, kitlenize alıcılarının yolculuğunda yardımcı olmaktır. Öncelikle, alıcılarınızın satın almaya hazır olmadan önce sahip oldukları sık sorulan soruları ve endişeleri belirleyin. Ardından, içeriğinizi oluşturmanıza ve yönetmenize yardımcı olacak bir içerik takvimi oluşturun. Ayrıca, yayınlamayı kolaylaştırmak için bir içerik yönetim sistemine sahip olmanıza yardımcı olur.
10. Sosyal medya pazarlaması (Social media marketing)
Sosyal medya pazarlaması, markanızı ve ürünlerinizi Facebook, Instagram, LinkedIn ve Twitter gibi çeşitli sosyal medya platformlarında tanıtmak için içerik oluşturmaktır. İçerik oluştururken hedef kitlenizi hatırlayın. Hiç kimse satın alacak bir şey aramak için sosyal medyada oturum açmaz, bu nedenle yararlı, bilgilendirici, eğlenceli ve / veya ilgi çekici içerik türleri üzerinde düşünün. Eşsiz içeriğiniz, yayınınızın erişimini artırmanıza yardımcı olmak için paylaştığınız belirli platforma göre uyarlanmalıdır.
Platformlar arasında içerik yayınlamayı kolaylaştırmak için, süreci basitleştiren bir dizi sosyal medya aracı var.
11. Video pazarlama (Video marketing)
Video pazarlama, videoyu bir araç olarak kullanmayı içeren bir tür içerik pazarlamasıdır. Fikir, marka bilinirliğini artırmak, dönüşümler oluşturmak ve anlaşmaları kapatmak için videolar oluşturmak ve bunları web sitenize, YouTube'a ve sosyal medyaya yüklemektir. Bazı video pazarlama uygulamaları, potansiyel müşterileri faaliyetlerine göre analiz etmenize, beslemenize ve puanlamanıza bile izin verir.
12. Sesli pazarlama (Voice marketing)
Sesli pazarlama, insanları eğitmek ve ilgilendikleri konularla ilgili soruları yanıtlamak için Amazon Alexa ve Google Home gibi akıllı konuşmacılardan yararlanıyor. Web sitenizi sesli arama için optimize etmek, organik arama için optimize etmeye çok benzer, ancak bunun ötesinde, bir Google eylemi veya Alexa becerisi oluşturarak da yaratıcı olabilirsiniz.
13. Influencer pazarlama
Influencer pazarlama, sosyal medyada mevcut bir bağlı takipçiler topluluğuna erişmek için tasarlanmıştır. Etkileyenler, nişlerinde uzman olarak kabul edilir. Bu bireyler, ulaşmaya çalıştığınız bir kitle üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bu alıcılara pazarlama konusunda yardımcı olabilir.
Influencer pazarlamasına başlamak için, önce etkileyici pazarlama stratejinizi oluşturmalı ve ne tür etkileyiciyi hedeflediğinizi (nişlerini) belirlemelisiniz. Ardından, hedef kitlesinin büyüklüğü, o kitlenin ne kadar aktif olduğu ve profillerindeki heyecan gibi şeyleri göz önünde bulundurarak, o niş içindeki etkileyiciyi size uygun hale getirecek bir kriter listesi oluşturmak isteyeceksiniz.
Oradan, etkileyicileri bulabilir ve onlara şu yollarla ulaşabilirsiniz:
— Sosyal medyada manuel arama
— Influencer bir pazarlama platformu kullanma
— Influencer araştırması ve sizin için sosyal yardım yapacak bir ajansla çalışmak
Influencer kitlesini en iyi tanıyan kişi olduğunu anlamak isteyeceksiniz, bu nedenle bu kişiyle iyi bir ilişki kurun ve tanıtımınızı nasıl gerçekleştirecekleri konusunda onlara biraz yaratıcı özgürlük tanıyın.
14. Kampüs pazarlama
Campus Marketing, markanızın kampüs elçileri olmaları için üniversite öğrencilerini işe alıyor. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi genellikle kampüs çevresinde stantlar kurarak veya eşantiyonlara ev sahipliği yaparak diğer öğrencilere pazarlarlar.
15. Yakınlık pazarlaması (Proximity marketing)
Yakın pazarlama, markaların, mağazalarından birinin önünden geçen ve uygulamasına sahip olan müşterilere indirim yapmak için kullanıcıların akıllı telefonlarına mağazalarından birine yakınlıklarına göre uyarılar gönderen Bluetooth cihazları olan Beacons'ı kullanmalarıdır. İşaretçiler ayrıca bir mağazadaki kişilerin konumlarını belirleyebilir ve onlara kendileriyle aynı bölümde bulunan ürünler ve markalar hakkında fırsatlar gönderebilir.
16. Etkinlik pazarlaması
Etkinlik pazarlaması, bir markayı, ürünü veya hizmeti tanıtmak amacıyla bir etkinliği planlamak, düzenlemek ve yürütmektir. Etkinlikler şahsen veya çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilir ve şirketler bir etkinliğe ev sahipliği yapabilir, bir katılımcı olarak katılabilir veya bir sponsor olarak katılabilir. Pek çok kuruluş, katılım maliyeti ve katılımcılar tarafından konuyla ilgili bir otorite olarak görüldükten sonra ortaya çıkan marka konumlandırması karşılığında faydalı bilgilendirme oturumları sunmak için sektördeki benzersiz deneyimlerinden yararlanmaktadır. Alternatif olarak veya bu strateji ile bağlantılı olarak, etkinliğin sonunda ilgilenen katılımcıları bir satın alma işlemi yapmaya yönlendirmek için bir satış konuşması olabilir.
17. Edinim pazarlaması (Acquisition marketing)
Tüm pazarlama türleri müşteri edinmeye yönelik olsa da, türlerin çoğunun marka farkındalığını artırmak veya trafiği artırmak gibi daha geniş ve daha yumuşak hedefleri vardır. Aksine, satın alma pazarlaması, müşteri kazanmaya odaklanır.
Edinme pazarlaması, diğer pazarlama türlerinin taktiklerini ve stratejilerini kullanan ancak bu pazarlama faydalarının gelire nasıl dönüştürüleceğine odaklanan şemsiye bir pazarlama türüdür. Sonuçta odak, içerik, sosyal medya ve arama motoru pazarlamacılığı dahil olmak üzere gelen pazarlamadan web sitesi trafiğini artıran sonuçlardan potansiyel müşteri oluşturmaya odaklanır.
Web sitesi trafiğine sahip olduğunuzda, bu trafiği potansiyel müşterilere ve nihayetinde satışlara dönüştürmelisiniz. İşte satın alma pazarlaması işte burada devreye girer. Edinim pazarlaması, bir web sitesini müşteri adayı oluşturma motoruna dönüştürmek için ücretsiz ürünler sunmak, eğitim merkezlerini başlatmak, sitede metin yazarlığını sıkılaştırmak, dönüşüm oranı optimizasyonu ve potansiyel müşteri optimizasyonu dahil olmak üzere bir dizi taktik içerebilir. Pazarlama ve satış arasındaki aktarımı kolaylaştırmak için bir müşteri adayı optimizasyonu ve yetiştirme stratejisi bile içerebilir.
18. Bağlamsal pazarlama (Contextual marketing)
Bağlamsal pazarlama, çevrimiçi kullanıcıları çevrimiçi tarama davranışlarına göre web siteleri ve sosyal medya ağlarında farklı reklamlarla hedeflemektedir. Bağlamsal pazarlama çabalarını güçlü kılmanın bir numaralı yolu kişiselleştirmedir. Akıllı CTA'lar gibi güçlü pazarlama araçlarıyla birleştirilmiş bir CRM, bir web sitesini daha çok bir "kendi maceranızı seçme" hikayesi gibi gösterebilir ve kullanıcının doğru bilgileri bulmasına ve doğru eylemleri daha etkili bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır.
19. Kişiselleştirilmiş pazarlama
Buradaki amaç, markanızın hatırlanması ve olumlu duygularla ilişkilendirilmesi için düşündürücü olmak ve tartışma yaratmaktır.
Marka pazarlamasına başlamak için, alıcı kişiliğinizi ve onlarda neyin yankı uyandırdığını derinlemesine anlamanız gerekir. Ayrıca pazardaki konumunuzu ve sizi rakiplerinizden farklı kılan şeyleri de göz önünde bulundurmalısınız. Bu, değerlerinizi ve neyi savunduğunuzu şekillendirmenize yardımcı olabilir ve size hikaye anlatma kampanyaları için yem sağlar.
20. Marka pazarlama
Marka pazarlaması, markanızın genel algısını şekillendiriyor ve hikaye anlatımı, yaratıcılık, mizah ve ilham yoluyla hedef kitlenizle duygusal bir bağ kuruyor.
Buradaki amaç, markanızın hatırlanması ve olumlu duygularla ilişkilendirilmesi için düşündürücü olmak ve tartışma yaratmaktır.
Marka pazarlamasına başlamak için, alıcı kişiliğinizi ve onlarda neyin yankı uyandırdığını derinlemesine anlamanız gerekir. Ayrıca pazardaki konumunuzu ve sizi rakiplerinizden farklı kılan şeyleri de göz önünde bulundurmalısınız. Bu, değerlerinizi ve neyi savunduğunuzu şekillendirmenize yardımcı olabilir ve size hikaye anlatma kampanyaları için yem sağlar.
21. Gizli pazarlama (Stealth marketing)
Gizli pazarlama, bir markanın aktörleri veya ünlüleri işe alması veya ürün veya hizmetlerini tüketiciler pazarlandığını fark etmeden tanıtmak için takma adlar kullanmasıdır. Bazı gizli pazarlama örnekleri, ürünleri halka açık bir şekilde tanıtmak için aktörleri işe almak, sosyal medya hesabından satın almak, etkileyicilere bir reklam olduğunu ifşa etmeden bir ürün veya hizmet hakkında yayın yapmaları için ödeme yapmak, sahte viral videolar oluşturmak ve filmlere ürün yerleştirmedir.
22. Gerilla pazarlama
Gerilla pazarlama, izleyicilere yaratıcı ve uygun maliyetli bir şekilde ulaşmak, marka farkındalığını artırmak ve markanız hakkında bilgi yaymak için yüksek trafikli fiziksel konumlara cesur, akıllı marka aktivasyonları yerleştiriyor. Gerilla pazarlamasına örnek olarak dış mekan şehir ortamlarının değiştirilmesi, tren durakları gibi kapalı mekanların hedeflenmesi ve sponsorların izni olmadan canlı bir etkinlik sırasında tanıtım yapılması yer alır.
23. Deneyimsel pazarlama
Deneyimsel pazarlama, bir marka ile hedef kitlesi arasında kalıcı duygusal bağlar kuran yüz yüze olayları, deneyimleri ve etkileşimleri kapsar. Deneyimsel pazarlama, deneyimi katılımcılar için büyülü hale getirme hedefi ile etkinlik pazarlamasını yalnızca bir adım daha ileri götürür ve etkinlik bittikten sonra onlarla birlikte alabilecekleri bir şey sağlar - elbette bilgi dışında.
24. Etkileşimli pazarlama
Etkileşimli pazarlama, hedef kitlenizin içeriğinizdeki ilgi çekici görseller veya videolarla etkileşime girebileceği yenilikçi bir pazarlama türüdür. Bu yeni pazarlama biçimi, yaratıcılığınızı açığa çıkarır ve karşılığında daha ilgi çekici hikayeler anlatmanıza olanak tanır ve bunu, kitlenizin dikkatini çekmenin en iyi yollarından biri olarak taçlandırır. Etkileşimli pazarlama örnekleri arasında kapsamlı video ve etkileşimli infografikler bulunur.
25. Küresel pazarlama
Küresel pazarlama, diğer ülkelerdeki potansiyel alıcıların ihtiyaçlarına odaklanmaktadır. Tipik olarak, küresel bir pazarlama stratejisi, bir işletmenin yeni pazar araştırması yapmasını, işletmenin ürününün başarılı olabileceği ülkeleri belirlemesini ve ardından markayı bu toplulukların ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde yerelleştirmesini gerektirir.
26. Tartışmalı pazarlama (Controversial marketing)
Tartışmalı pazarlama, bir kitleyi kutuplaştırmayı amaçlamaz. Bir görüşü belirtmek için dikkat çekici bir tekniktir ve markalar bunu belirli ahlaki değerler hakkında üretken konuşmalar başlatmak için kullanır. Son yıllarda, hassas sosyal konularda alınan herhangi bir duruş, tartışmalı pazarlama olarak kabul edilebilir. Sizinle aynı fikirde olmayan potansiyel müşterileri kapatabilirsiniz, ancak sizinle aynı fikirde olan hedef kitleniz markanıza daha fazla bağlı olacak ve mesajınızı dünya görüşlerine uygun olduğu için tanıtma olasılığı daha yüksek olacaktır.
27. Saha pazarlaması (Field marketing)
Saha pazarlaması, alıcı yolculuğunun son aşamasında satışların potansiyel müşterilerini müşterilere kapatmasına yardımcı olmak için örnek olay incelemeleri, ürün incelemeleri, rakip karşılaştırmaları ve daha fazlası gibi satış etkinleştirme içeriği oluşturuyor.
İstediğiniz kitleyle bağlantı kurmak için etkili olduğu sürece pazarlama yapmanın doğru veya yanlış bir yolu yoktur. Birçok şirket, mesajlarını kampanyalarda ve diğer çabalarda tanıtmak için bir, birkaç veya birden fazla pazarlama türü kullanır.
Nihayetinde, alıcılarınız, nişiniz, bütçeniz ve kaynaklarınız için en iyi olanı seçmek isteyeceksiniz. Mevcut trendleri yakından takip etmek ve pazarlama planınızı oluştururken bu bilgiden yararlanmak size kalmıştır.
28. Yerel pazarlama
Yerel pazarlama, markaların, yayıncının ana konularından birini kapsayan ve web sitelerinde normal bir içerik parçası gibi görünen sponsorlu bir makale veya video oluşturma yaratıcı sürecinde işbirliği yapmak için saygın yayıncılara ödeme yapmasıdır. Ayrıca, bu sponsorlu içeriği sosyal medya ve web siteleri aracılığıyla geniş kitlelerine dağıtmaları için yayıncılara para ödüyorlar. Özetle, markalar bir yayıncının yerel reklamcılık hizmetleri için ödeme yaptıklarında, editoryal uzmanlıklarından yararlanabilir ve markalarının daha büyük ve daha iyi bir izleyiciye büyüleyici hikayeler anlatmasına yardımcı olmak için ulaşabilirler.
Yerel pazarlamadan yararlanmak için ya medya yayınlarına kendiniz ulaşmanız ya da reklam yerleştirmeyi bulup kolaylaştırmaya yardımcı olan yerel bir reklam ağından geçmeniz gerekir.
29. Bağlı şirket pazarlaması (Affiliate marketing)
Satış ortağı pazarlaması, bir çevrimiçi perakendecinin, bir çevrimiçi perakendecinin ürünlerinden birini tanıtarak yönlendirdiği her müşteri için bir komisyonla bir web sitesini ödüllendirmesidir. Genellikle bağlı kuruluş olarak adlandırılan web sitesi, yalnızca promosyonları bir satış oluşturduğunda ödeme alır.
Sosyal medyada veya başka bir yerde trafik oluşturan bir web sitesi veya etkileşimli bir ağ gibi performans gösteren pazarlama varlıklarınız varsa, bağlı kuruluş pazarlaması bu varlıklardan daha fazla yararlanmanın harika bir yoludur. Sattıklarınızla yakından eşleşen (ancak sizinle rekabet etmeyen) bir ürün veya marka seçin ve hedef kitlenize tanıtın.
30. İş ortağı pazarlaması (Partner marketing)
İş ortağı pazarlaması, ürün veya hizmetinizi başka bir müşteri havuzuna satmak için yeni ortakları çekiyor. Örneğin, ajans olarak anlaşmalı olduğunuz Wix firmasının ürününü müşterilerine sattığında ortaklarına gelirden bir pay verilme durumu.
31. Ürün pazarlama
Ürün pazarlaması, pazara bir ürün getirmek ve ona olan talebi arttırmaktır. Bu, ürünün konumlandırılmasına ve mesajlaşmasına karar vermeyi, ürünü piyasaya sürmeyi ve satış görevlilerinin ve müşterilerin ürünün avantajlarını ve özelliklerini anlamasını sağlamayı içerir. Bu, bu makalede tartışılan pazarlama yöntemlerinin çoğu aracılığıyla, ancak bir bütün olarak bir organizasyondan ziyade ürüne odaklanarak yapılabilir.
32. Müşteri tabanlı pazarlama (Account-based marketing)
Müşteri tabanlı pazarlama (ABM), ekiplerin bireysel bir olası müşteriye veya müşteriye kendi pazarı gibi davrandığı hiper odaklı bir pazarlama stratejisidir. Pazarlama ekipleri içerik oluşturur, etkinlikler düzenler ve sektörün tamamı yerine bu hesapla ilişkili kişilere adanmış kampanyaların tamamını başlatır.
Bunun avantajı, ideal müşteriniz için kişiselleştirilmiş kampanyalara sahip olmaktır. Nasıl başlayabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır:
— Anahtar hesapları tanımlayın.
— Bu hesaplar için önemli olan sorunlara göre mesajlaşma oluşturun.
33. Müşteri pazarlama
Yeni müşteriler edinmeye odaklanan satın alma pazarlamasının aksine, müşteri pazarlaması, mevcut müşterilerinizi elde tutmaya, onları ürününüz veya hizmetiniz ve müşteri hizmetlerinizden memnun etmeye ve onları markanız için sizin hakkınızı duyurabilecek savunuculara dönüştürmeye odaklanır. marka. Bu harika bir stratejidir çünkü edinme maliyeti, mevcut müşterileri elde tutmak veya daha üst satış yapmak için gerekenden çok daha yüksektir.
Müşteri pazarlaması, müşteri deneyiminin sürekli iyileştirilmesine veya hizmet verdikten sonra müşteriyle bıraktığınız izlenime dayanır. Müşteri deneyimini iyileştirmenin ve bunun sonucunda müşteri pazarlamasından yararlanmanın basit yolları, müşteri hizmetleri sürecindeki sürtüşmeleri ortadan kaldırmak, onlara çevrimiçi bilgi tabanları gibi self servis yollarını sağlamak ve müşteri hizmetleri yazılımını kullanmaktır. müşteri iletişimini yönetmek ve geliştirmek.
34. Kulaktan kulağa pazarlama (WoM marketing)
Kulaktan kulağa pazarlama, günümüzün en güvenilir pazarlama şekli olan bir markanın müşterilerinin önerileridir. Mümkün olduğunca çok ağızdan ağıza pazarlama oluşturmak için, mümkün olan en iyi ürün veya hizmeti geliştirmeye ve birinci sınıf müşteri hizmeti sağlamaya odaklanmanız gerekir. Diğer bir deyişle, müşterilerinizin ihtiyaçlarını sizden önce karşılamanız gerekir. Ancak o zaman müşterileriniz, markanızı arkadaşlarına ve ailelerine tavsiye edecek sadık, tutkulu bir kabile haline gelecektir.
35. İlişkisel pazarlama
İlişkisel pazarlaması, uzun vadeli marka sadakati sağlamak için müşterilerle daha derin, daha anlamlı ilişkiler geliştirmeye odaklanan bir müşteri pazarlaması türüdür. İlişkisel pazarlama, kısa vadeli kazançlara veya satış işlemlerine odaklanmaz. Bunun yerine, uzun vadede destekleyici olacak marka evanjelistleri yaratmaya odaklandı.
Bunu yapmanın anahtarı, markanızdan zaten memnun olan müşterilerinizi memnun etmeye odaklanmaktır. Bu müşterilerin kim olduğunu bulmanıza yardımcı olacak bir Net Promoter Score (NPS) kampanyası yürütmek için müşteri geri bildirim yazılımını kullanarak başlayın. Ardından, bu mutlu müşterileri çılgın hayranlara dönüştürmenin yollarını bulun. Oradan, bir referans bırakmalarını, bir vaka çalışmasına katılmalarını veya başka bir şekilde müşteri memnuniyeti hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.
36. Kullanıcı tarafından oluşturulan pazarlama (User-generated marketing)
Kullanıcı tarafından oluşturulan pazarlama, işletmelerin halktan sosyal medyada fikir, bilgi ve görüş sorması veya logo, jingle veya reklam gibi daha iyi pazarlama materyalleri oluşturmalarına yardımcı olmak için yarışmalar düzenlemesidir.
37. Çok kültürlü pazarlama
Çok kültürlü pazarlama, bir markanın kapsayıcı kitlesi içinde farklı etnik kökenlerden ve kültürlerden insanları hedefleyen bir pazarlama kampanyası tasarlar ve yürütür. Sadece azınlık gruplarıyla ilişki kurmanıza ve onlarla rezonansa girmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onların etnik kökenlerini ve kültürlerini de tanır ve çoğunluk gruplarının, çoğu ülkenin eriyen potalar olduğunu ve tek bir ana etnisite veya kültürün hakimiyetinde olmadığını anlamalarına yardımcı olur.
38. Bilgilendirici pazarlama
Bilgilendirici pazarlama, öncelikle pazarlamanızın ilettiği mesajın türünü ifade eden, gerçeklere daha çok, duygulara daha az odaklanan bir pazarlama türüdür. Bu pazarlama taktiği, ürün özelliklerinin ve avantajlarının müşterilerinizin sorunlarını nasıl çözdüğünü vurgular ve hatta ürününüzü rakiplerinizin ürünleriyle karşılaştırabilir. Bu pazarlama türü, istenen bir eylemi tetiklemek için gerçeklere ve rakamlara dayanmasına rağmen, genellikle ikna edici bir şekilde çerçevelenir.
39. Nöropazarlama
Nöropazarlama, markaların mevcut ve gelecekteki pazarlama kampanyalarının duygusal rezonansını ölçmelerine yardımcı olmak için nörobilim ve pazarlamayı harmanlıyor. Bunu yapmak için, Immersion Neuroscience ve Spark Neuro gibi şirketler, pazarlama içeriğini tüketirken her ikisi de duygusal etkileşime işaret eden belirli nörokimyasal ve fizyolojik tepkileri ölçebilen bir teknoloji geliştirdi.
40. İkna edici pazarlama
İkna edici pazarlama, daha çok duygulara ve gerçeklere daha az odaklanır. İzleyiciye bir şeyler hissettirmeyi, bu duyguları bir markayla ilişkilendirmeyi ve istenen bir eylemi tetiklemeyi amaçlar.
41. Amaca yönelik pazarlama (Cause marketing)
Amaca yönelik pazarlama, hayırsever bir amacı teşvik ederek ve destekleyerek aynı anda toplumu iyileştirmeyi ve bir markanın farkındalığını artırmayı amaçlayan bir tür kurumsal sosyal sorumluluktur.
Amaca yönelik pazarlama üç soruyu yanıtlayarak başlar:
— En çok hangi nedenleri önemsiyorum?
— Bu nedenleri desteklemek için şirketimin pozisyonundan nasıl yararlanabilirim?
— Potansiyel müşterilerime ve müşterilerime, dahil olabilmeleri için çabalarımı nasıl anlatabilirim?
Bu son soru hem işinize hem de desteklediğiniz amaç / hayır kurumuna fayda sağlar.
Aradığınızı bulamadınız mı? sektörel terimlerin yer aldığı The Brand Planet'in Ansiklopedi bölümüne göz atın.
Bình luận