Pazarlama, maksimum potansiyelini ortaya için herhangi bir ayrıntının veya henüz keşfedilmemiş bir dünya olmaya devam ediyor
Pazarlamanın bu özelliği, bizi pazarlamacılar için bir evrim sürecinin ve özellikle devrimin giderek sonsuz ve ilginç bir suç ortağı yapar.
Geleneksel pazarlamadan dijital pazarlamaya: 5 temel fark
Dijital çağın dünyanın (neredeyse) her köşesinden pazarlama olarak da bilinen geleneksel pazarlamanın kapılarını açmayı başardığı konusunda hemfikiriz. Ancak dijital dünyanın sunduğu kapsamın büyük avantajına ek olarak, bu iki pazarlama kavramı arasındaki en belirgin farklar nelerdir?
1. Ana amaç veya hedefleme
Geleneksel pazarlama, bir ürün veya hizmetin satılmasına dayanır. Bunun özellikleri ve işlevleri pazarlamacıların temel amacıdır. Dijital pazarlamadan bahsedecek olursak, amacı ürünün çok ötesine geçiyor. Belirli bir kitlenin veya tüketicinin gerçek ihtiyacına dayanır. Her şeyin odak noktası tüketiciler, onları ilgilendiren şeyler, ihtiyaç duydukları şeylerdir ve pazarlamacıların amacı bu ihtiyacı karşılamaktır.
2. Segmentasyon
Hedeflemenin yanında, çevrimdışı pazarlamada segmentasyon, genelleştirilmiş bir kitleye dayanır, çünkü odak, ürünün alıcısı üzerinde değil, ürün üzerindedir. Dijital pazarlama stratejilerinde segmentasyon bir başarı faktörüdür çünkü günümüz araçlarının sunduğu olanaklar sonsuzdur.
3. İletişim türü
Geleneksel pazarlamada iletişim tek yönlüdür, şirketlerden doğar ve tüketicilere net ve doğrudan bir mesajla ulaşır, ancak masadaki dijital pazarlama ile iletişimin en çok değişen yönlerden biri olduğunu görüyoruz. Tamamen çift yönlüdür. Çevrimiçi pazarlama, tüketiciler ve şirketler arasında yalnızca pazarın ürün ve hizmetleri hakkında değil, aynı zamanda malzemenin ötesinde değerler, ilkeler, sorunlar ve çözümler hakkında da konuşabilmenin yolunu açmıştır.
4. Sonuçların ölçülmesi
Bu faktör açıktır, hangisi daha kolay, bir reklam panosunun M-30'da sahip olduğu izlenimleri mi ölçüyorsunuz yoksa Facebook Insights'a girip bir reklamın son günlerde sahip olduğu izlenimlerin sonucunu yazıyor musunuz? Sonuçların reklamcılık açısından ölçümü, dijital pazarlama ile inanılmaz bir şekilde gelişti.
5. Sadakat
İletişimin yanı sıra bir diğer başarı faktörü de sadakattir. İyi iletişim ve müşteri ihtiyaçlarına odaklanma sayesinde dijital pazarlama, tüketici ile her ikisine de fayda sağlayan bir bağlantı oluşturma ve sürdürme olanağı sunar. Geleneksel pazarlama, tüketici ile uzun vadeli bir ilişki kurmak yerine satışa odaklanması nedeniyle sadakat şansını azaltır.
Teknolojideki gelişmeler sayesinde geleneksel pazarlamanın şimdi dijital pazarlama olarak bildiğimiz şeye evrimi, sonsuz faaliyet olanaklarına sahip bir sektörü tanımamızı sağladı ve buna ek olarak, hala sürekli hareket halinde. Artık çevrimdışı ve çevrimiçi arasındaki en önemli farkları bildiğinize göre, işletmeniz için bir dijital pazarlama stratejisi belirlemeye başlayabilirsiniz.
Ama dediğimiz gibi bu iş burada bitmiyor. Dijital pazarlama kavramından şu anda pazarlama 4.0 olarak bilinen şeye geçiyoruz, bu ne hakkında ve bu yeni çağın avantajları nelerdir?
Pazarlama 4.0'a geçiş: çok kanallı
Dijital pazarlama gurusu Philip Kotler'in dediği gibi: "Pazarlama 4.0, çevrimdışı çevrimiçi olanı, stil özünü ve makineler insanı tanıdığında ortaya çıkar."
Geleneksel ve dijital arasındaki temel farklılıklar hakkında yorum yapmadan önce, ancak bu, gelenekselin artık modası geçmiş olduğu anlamına gelmez. Tam tersi. Marketing 4.0, çevrimdışı dünya ile çevrimiçi dünyanın mükemmel birleşimidir ve hem bir arada var olduğunu hem de her tüketicinin en iyisine katkıda bulunduğunu savunur.
Pazarlama 4.0'ı karakterize eden ve bu yeni dijital çağı destekleyen temel unsurlar aşağıda bahsettiğim unsurlardan bazıları:
— Her şeyin merkezi olarak tüketici
— “Büyük Veri” stratejinizde önemli bir faktör olarak verilerle çalışın
— Her şeyden önce stratejilerde şeffaflık
— Erişilebilirlik ve kullanıcılarla sürekli iletişim kurun
— Piyasayı nasıl dinleyeceğinizi bilin ve proaktif bir tutum sergileyin
— Sosyal ve ekonomik bir taahhüdü sürdürün
— Güvenlik ve gizliliği sunun ve anlayın
Pazarlama 4.0 bize kullanıcılar arasında, şirketler arasında muazzam miktarda seçenek ve bağlantı sunuyor ve benim için bunun en dikkat çekici ve ilginç olanı kültürler arasındaki bağlantıdır.
İhtiyaçları karşılamak, endişeleri birleştirmek ve sorunları çözmek için emrimizde o kadar çok bilgi ve faydalı araç var ki, pazarlamacılar gibi bizler, bunların iyi kullanımını araştırıyor, potansiyellerini sıkıyor ve günlük pazarlamayı yeniden keşfediyoruz.
Dijital pazarlamada yeni trendler
Bu yazıda yorumladığımız her şeyden sonra, dijital pazarlamanın en yüksek evrim noktasında olduğu, gelenekselin en iyisini seçip dijitalin en iyisinden yararlandığı görülüyor. Hayır ve neyse ki… keşfedecek çok şeyimiz var!
Son olarak, önümüzdeki dönemde görebileceğimiz bazı trendler:
— Sesli aramalar: İnternette arama yapma şekli değişiyor. Artık “paella yemek” gibi tekil kelimeler aramıyoruz, artık “Siri, buraya yakın paella yenecek yerler arayın” diyoruz. Bu tür bir aramanın potansiyelinin yarısı hala keşfedilmeyi bekliyor ve gelecek yıl bunun bir kısmını göreceğimizden eminim.
— Otomasyon: e-postalardan sohbet robotlarına kadar otomatik süreçler ve hizmetler, süreç otomasyonu en yakın gelecek. Tabii ki, stratejik süreçleri kontrol etmek için hala insanlara ihtiyacımız olacak.
— Televizyon olarak internet: HBO, Netflix, Amazon'un başarı modeli… Yakında diğer üreticilerin trend dalgasından faydalanması ve televizyon tüketimini tamamen değiştirmesi gerekecek.
— Influencer Pazarlama: Kullanıcı topluluğu, değerli içeriğe dayanır ve bu içerik, sosyal ağlar üzerinde bir etkisi olan kullanıcılar tarafından giderek daha fazla sunulur. Bu iş modelinin gelişmesi ve yeni sosyal medya reklamcılığı biçimlerini çekmesi şaşırtıcı değildir.
Comments