Türkiye’de online yemek sektörünün hacmi 2021 yılının ilk yarısında yüzde 50 büyüyerek 6 milyar lirayı aştı
Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un, Ticaret Bakanlığı verileri ile “Dijital Türkiye 2021” araştırmasından derlediği bilgilere göre, 2020 yılında dijital pazarlarda en fazla büyüme yüzde 49,6 ile yemek sektöründe yaşandı. Yemek sektörünü oyuncak ve hobi araçları (yüzde 45,4), moda ve giyim (yüzde 42,5), mobilya ve ev aletleri (yüzde 42,2) ve elektronik (yüzde 40,8) izledi.
Büyüme bu yılda devam etti
Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, yemek sektöründeki büyümenin 2021 yılında da sürdüğünü belirterek, “Ticaret Bakanlığı, e-ticarette 2021’in ilk 6 ayının rakamlarını açıkladı ve bu yılın ilk yarısında yemek sektöründe 6,1 milyar liralık online sipariş verildiği ortaya çıktı. Büyüme oranı yüzde 50’nin biraz üzerinde. Online yemek sektörü bu performansıyla gıda ve süpermarket sektörünü yakaladı, hava yolu sektörünü de geçti. 2020’deki büyüme, pandemi dolayısıyla lokanta ve restoranların kapanması, siparişlerin gel-al ya da online yöntemle verilmesinden dolayı normaldi. Online yemek sektörünün, kontrollü normalleşmeye geçilmesinin ardından da aynı ivmeyle büyümesini sürdürmesi dikkat çekici” diye konuştu.
Online yemek sektöründe geçen yıl 17,8 milyon adet sipariş karşılığı 8 milyar 21 milyon lira ödeme yapıldı. Kişi başı yıllık online yemek harcaması ise 450 TL olarak gerçekleşti.
Yemek sektörü, E-ticarete yeni müşteri çekiyor
Ticaret Bakanlığı’nca bu yıl ilk 6 ayı için e-ticaret pazar büyüklüğünün 161 milyar lira olarak açıkladığının altını çizen Güçlü Kayral, şunları söyledi:
“161 milyar liralık toplam pazarda 6,1 milyar TL düşük bir pay olarak gözükse de online yemek sektörü, e-ticarete karşı mesafeli duran milyonlarca kişinin dijital alışveriş dünyası ile ilk kez tanışmasına vesile oldu. Bu açıdan online yemek sektörünün gelişmesi, sektörün geneline de olumlu etki ediyor. Son dönemlerde sektöre yeni oyuncuların girmesi, yoğun reklam kampanyalarıyla online yemek sektörünün 2021 cirosu 15 milyar liraya yaklaşacaktır.”
コメント