Akış uygulamaları arasında artan rekabet sonrası, şirketlerin üye kazanmak adına farklı üyelik modellerini seçenekleri üzerine çalışmalarını sürdürürken, aynı zamanda maliyetleri sübvanse etmenin yolları için farklı seçenekler gündemi meşgul ederken, Netflix bu konuda farklı bir görüşe sahip
Disney geçen hafta Disney+ yayın hizmetine reklam destekli bir abonelik katmanı eklemeyi planladığını duyurması ardından, Netflix'in de kendi müşterileri için benzer bir seçeneklerin olup olmayacağı gündeme gelmesi üzerine bu hafta Morgan Stanely Teknoloji, Medya ve Telekom Konferansı'nda konuşan Netflix CFO'su Spencer Neumann, Netflix'in reklama karşı olması gerekmese de, reklam destekli bir modele yönelmenin “planlarımızda olan bir şey olmadığını” açıkladı.
Yöneticiye sorulan soru, Netflix'in hizmetinin giriş fiyatını düşürmenin bir yolu olarak reklam seçeneğinin gündeme gelip gelmeyeceği konusunda idi. Bunu yapmak, Netflix'in yakın zamanda üyelik fiyatlarında Hindistan gibi fiyata daha duyarlı olanlar da dahil olmak üzere daha fazla küresel pazarlarda olabildiğince alt seviyelere çekme çabaları kapsamında, Netflix'in rekabet etmesine yardımcı olabilecek bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Reklamlar tarafından sübvanse edilen bir bütçe abonelik katmanına yönelik herhangi bir hareket, şimdiye kadar reklamsız modeline sıkı sıkıya bağlı kalan pazar lideri akış sağlayıcısı için politikada temel bir değişime işaret edebilir. Ancak Neumann, yayıncının mevcut abonelik modelini savundu ve Netflix'in "uzun vadeli gelir için optimize etmeye… ve bunu üyelerimiz için harika bir deneyim olacak şekilde yapmak istediğimize" odaklandığını söyledi.
Neumann, "Şu anda harika bir modelimiz ve küresel olarak gerçekten iyi ölçeklenen bir abonelik işimiz olduğunu düşünüyoruz" dedi. “İki yıl önce yaklaşık 20 milyar dolarlık bir gelire sahiptik, şimdi 30 milyar dolarlık gelire sahibiz. Büyüme, dünyanın her bölgesinde rakamlar beklentilerimizi karşılıyor.” dedi.
Yatırımcıların, hizmetin geliri artırmak için daha fazlasını yapması yönünde artan baskısının ortasında, bu baraj yıkılmak üzere olabilir, her ne kadar Neumann şu anda bu yola gitmek için bir plan olmadığı konusunda ısrar etse de.
Elbette bu yaygara, Netflix'in işlerinin durumunu tam olarak yansıtmayabilir. Bugün yatırımcılar, hizmetine daha düşük fiyatlandırma için reklam eklemek anlamına gelse bile, Netflix'in daha yakın vadeli büyümeyi ne ölçüde takip etmesi gerektiğini tartışıyorlar. Netflix, 2021'in 4. çeyreğinde abone büyümesi için Wall Street tahminlerinin gerisinde kaldı. Şirket o sırada düşüşün geçici olduğunu ve popüler “Bridgerton”ın ikinci sezonu gibi daha çok beklenen bazı programlarının çeyreğin sonlarına doğru lansmanlarını yansıttığını iddia etmişti. Ancak hissedar mektubunda, rakip yayıncılardan artan rekabetin “marjinal büyümemizi etkileyebileceğini” de kabul etti.
Bugün Netflix, Hulu ve Prime Video gibi eski rakiplerine ek olarak Disney+, HBO Max, Paramount+ ve NBCU'nun Peacock'u da dahil olmak üzere birçok yeni rekabetle karşı karşıya.
Paramount+ ve Peacock, reklam destekli seçeneklerle piyasaya sürüldü. Hulu, hem reklamlı hem de reklamsız planlar sunuyor ve HBO Max, geçen yıl reklam destekli aboneliğini başlattı. Şimdi, Disney+ bu alanda yatırımlar yapıyor. Keza ülkemizde Exxen de benzer bir üyelik modelini başlatmıştı.
Bu, Netflix'i daha düşük maliyetli, reklam destekli bir planı olmayan en iyi yayıncılar arasında neredeyse yalnız bırakıyor. Amazon'un Prime Video'sunun reklam yayınlamadığı doğru olsa da, aynı zamanda çok farklı bir iş modelinin parçası. Prime Video, Amazon'un daha hızlı nakliye seçeneği tarafından yönetilen birçok başka avantajı içeren çok daha büyük, daha pahalı bir abonelik hizmetinin yalnızca bir parçasıdır.
Bu arada Netflix, bazı pazarlarda fiyatları düşürmenin tam tersini yapıyor. Bunun yerine, onları yetiştiriyor. ABD'de Netflix, planınıza bağlı olarak Ocak ayında fiyatları bir veya iki dolar artırdı. Bugün, İngiltere ve İrlanda'da da fiyatları artırdığını belirtti.
Morgan Stanley Teknoloji, Medya ve Telekom Konferansı'na hitap eden Neumann, "Reklamcılığa karşı katı tavrımız yok" dedi. Ancak, reklam karşıtı duruşundaki herhangi bir gevşemenin çok uzak olacağı konusunda uyardı.
Buradaki temel düşünce, reklamları tanıtmanın gerçekten de bir abonelik maliyetini düşürmeye yardımcı olabileceği ve bunun da daha fazla abone çekebileceği, ancak aynı zamanda son kullanıcı deneyimini bozabileceği gibi görünüyor. Tabii ki, CFO, Netflix'in bu cephedeki planlarının değişmesi ihtimaline karşı biraz önlem aldı ve şirket, harika bir kullanıcı deneyimi sunma hedefine hala ulaşabileceği reklam destekli alanda bir oyun oynamanın bir yolunu bulursa neden olmasın?" diye ekledi.
CFO, konferansta Netflix'in işinin diğer yönleriyle de konuştu. Rusya'nın Ukrayna'daki yaşanan olumsuz olayların ardından Netflix'in son zamanlarda Rusya'dan çekilmesinin, "insani hassasiyetlerden ötürü" alınmış bir karar olduğunu kaydetti. Ancak ticari açıdan, ülkedeki ödemelerle ilgili yaptırımlar, düzenleyici konular ve zorluklar, fırsatla ilgili olarak orada çalışmayı çok zorlaştırdı. Rusya, Netflix'in gelirlerinin %1'inden daha azını temsil ettiğini söyledi.
Yönetici, Neumann'ın ilk günlerde olduğu gibi nitelendirdiği Netflix'in gelişmekte olan oyun işinde de kısaca sorgulandı. İlk 12 ayı, oyunları dünya çapında uygulama mağazalarına ev sahipliği yapmak ve dağıtmak için altyapı açısından “sadece tesisatı doğru yapmaya” odaklanmıştı. Şimdi şirket, elde tutma ve oynanma saatleri açısından oyunların nasıl göründüğünü ve üyelerin film ve TV'ye kıyasla oyunlara nasıl değer verdiğini öğrenmek için çalışıyor.
Netflix'in genel olarak dünya genelinde büyüme rakamları şirket ve yatırımcıların beklentilerini karşılıyor olsa da, bazı ekonomistler için hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Netflix'in şirket tutumu genel olarak düşünüldüğünde, "reklam içeren ücretsiz bir üyelik" modeline pek sıcak bakabileceği olası görünmüyor. Tabii, ilerleyen günlerde fikirler değişip değişmeyeceğini ise zaman gösterecek.
Comments