Nestlé'de alışveriş yapanların tek kullanımlık ambalajlardan vazgeçmelerine yardımcı olacak yeni dolum istasyonların kurulumuna başladı.
İsviçre'deki bazı mağazalarda, tek kullanımlık ambalaj yerine yeni dolum istasyonlarından Purina kedi maması ve Nescafé kahvesi satın almak artık mümkün. Her iki markanın da sahibi olan Nestlé, ambalaj atıklarını azaltmak için daha geniş hedefinin bir parçası olarak yeni teknolojiyi test ediyor.
Dolum istasyonları, Miwa adı verilen bir başlangıçtan (“minimum waste: minimum atık” kısaltması), geleneksel dökme kutuların bazı zorluklarına çözüm üretiyor. Nestlé'deki AR-GE lideri Hélène Lanctuit, “Bu özel dağıtıcılar yeni bir atılım, çünkü ürün güvenliğini, hijyeni sağlamamıza ve ürünlerimizin tazeliğini ve tam izlenebilirliğini garanti etmemizi sağlayan akıllı teknoloji ve kapalı kutular içerirler” diyor.
Ürünler, dolum dağıtıcılarına yerleştirilen fabrikadan gelen bilgilerle kodlanmış büyük kapalı kapsüllerdeki mağazalara geliyor. Birisi kahve satın almak istediğinde, sistem için tasarlanmış yeniden kullanılabilir bir “akıllı fincan” kullanabilir; dağıtıcıda olduğu gibi, ürünü boşaltmak ve tartmak yerine, dağıtıcı ürünü doğrudan fincana ölçer. Miwa'nın kurucusu ve CEO'su Petr Báča, “Kapsül özel bir elektronik kontrol dağıtıcısı tarafından açılıyor ve o anda, kapsüldeki verileri müşteriye ürünle ilgili tüm bilgileri sağlamak için de kullanıyorsunuz” diyor.
Bu sistem uygulaması sayesinde, müşteriler konteyneri doldurduktan hemen sonra telefonlarında ürün için ödeme yapabilir ve daha sonra eve döndüklerinde beslenme bilgilerine ve son kullanma tarihlerine bakabilme imkanlarına da sahipler. Dolum araçları ayrıca gıda israfını önlemeye yardımcı olmak için son kullanma tarihleri hakkında uyarılar gönderebiliyor.
Bu büyük kolaylığın markalar için de büyük avantajları var.
"Bir yapımcı olarak, ne sattığınızı gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Mağazalara giden izlenebilir kapsüller, tedarik zincirindeki atıkların azaltılmasına da yardımcı olabilir. Ancak, büyük markaların, tüketicilerin tek kullanımlık ambalajlardan büyük ölçüde uzaklaşabilmeleri için sadece niş sürdürülebilir markalar yerine bu platformları benimsemeleri kritik olacak. Akaryakıt istasyonları da daha yaygın olarak kullanılmalı. “Sadece özel mağazalarda toplu alışveriş yapabiliyorsanız, elbette, hacimleri gerçekten almazsınız veya bir tür yeni standart olarak insanları bu konuda heyecanlandırmayabilirsiniz”
Bu nedenle şirketler, özellikle plastik olmak üzere tek kullanımlık ambalajlara çözümler bulmak için çalışırken büyük markalarla çalışma yolun gidiyor. 2025 yılına kadar tüm ambalajlarını yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir hale getirmeyi amaçlayan Nestlé, plastik plastik kullanımını üçte bir oranında azaltmayı planlıyor. Lanctuit, doldurma sistemlerinin tek yanıt olmadığını ve şirketin aynı zamanda kompostlanabilir ambalaj gibi alternatifleri de araştırdığını söylüyor. Ancak bazı ürünler için doldurulabilir kaplar mantıklıdır. Şirket ayrıca, yeniden kullanılabilir ambalajlarda günlük ürünlerle (Haagen-Dazs dondurması gibi) bir eve teslim servisi olan Loop'un bir parçasıdır ve temizlik ve yeniden kullanım için bir tesise geri gönderilmektedir. Ayrıca, bir su pınarı şişelenmiş suya alternatif olarak test ediyor.
İsviçre'deki ilk dört aylık bir pilot sürüşünde Nestlé, yeni dolum istasyonlarının şimdi onları müşteri deneyimini iyileştirmenin yollarını incelemeye devam edecekleri ülke genelindeki mağazalarda sundukları bir başarıya sahip olduklarını söyledi. sistemin atıkları ne kadar azaltabileceğini değerlendirir. Şirketten bağımsız olarak gerçekleştirilen çalışmada, Miwa sisteminin ambalajın genel çevresel etkisini üçte iki oranında azalttığını ortaya çıkardı.
Ülkemizde buna benzer bir oluşumun ilk öncülerinden olan "Sagra Special" adında kendinden dolum cihazları ile çeşitli çikolata ürünlerini arzu ettiğiniz kaplara dolumlarını gerçekleştirebiliyordunuz.
Bu o dönem için büyük bir pazarlama ve etkileşim hamlesi olarak göze çarpsa da günümüzün bazı koşullarına ayak uyduramaması nedeniyle şu an hayatımızda maalesef yok. Nestle'nin bu atılımı, Sagra ve diğer tüm markaların kendi kategorilerindeki ürünleri, sürdürülebilirlik politikası adı altında yeniden-pazarlama stratejisi üzerinden hareket edebilirler.
Bu dönemde, maddiyatın ve sürdürülebilirliğin de oldukça önemli olduğu bu süreçte, hijyen koşulları sağlandığı takdirde, şirketlerin pazarlama faaliyetlerine ve marka farkındalığına olumlu katkı sağlayacağını söylemek mümkün.
Comments