top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Müzik Endüstrisi YouTube'un karanlık yüzüyle tanışıyor

YouTube önemli müzik eylemlerinin başarısına pilotluk yaptı. Yine de müzisyenler, plak şirketleri ve diğer hak sahipleri, platformun reklam destekli akışlardaki düşük getirisiyle ilgili şikayetleri dile getirmeye devam ediyor

YouTube Ed Sheeran, Justin Bieber ve The Weeknd gibi önemli müzik eylemlerinin başarısına pilotluk yaptı. Yine de müzisyenler, plak şirketleri ve diğer hak sahipleri, platformun reklam destekli akışlardaki düşük getirisiyle ilgili şikayetleri dile getirmeye devam ediyor.


The Recording Academy'ye göre, geçen yıl şirket, reklam işinden 2,2 milyar ABD dolarından fazla hak sahibi telif ücreti ödediğini bildirmesine rağmen, tutarın %67'si ana hak sahiplerine yönelik, platformun kârı ile telif hakkı ödemesi arasında eşitsizlik mevcut olduğu görüşünde.


Bu ayın başlarında YouTube, müzikten elde edilen reklam gelirini artırmak için 15 saniyelik sesli reklamları ve dinamik müzik programlarını başlattı. Şimdi MIDiA Research tarafından hazırlanan en son "YouTube Müzik Ekonomisinin Durumu 3.0" raporu, müzik endüstrisinin kendisini platformda daha fazla güçlendirmesinin zamanının geldiğini söylüyor.


MIDiA’nın rapor yazarı Mark Mulligan raporda, "YouTube ile hak sahipleri arasındaki haklar ilişkisinde asıl önemli olan ticari çerçevedir. "Hak sahipleri, sadece müzikleri için daha adil bir oran olarak gördükleri şeyi elde etmek istiyorlar ve yıllarca süren lisanslama hüsranı, YouTube'u farklı bir şekilde lisanslamaya zorlayacağını umdukları yeni bir haklar çerçevesi oluşturmaya çalışmak için yasalara yöneldi. Sorun YouTube'un müzik endüstrisine ödediği gelir miktarı değil; bunun yerine, akış başına ödenen fiyattır. "


YouTube, haftalık %47 müzik aktif kullanıcı penetrasyonu ile küresel müzik akışı pazarında lider olmaya devam ederken, Spotify %29 ile ikinci sırada yer alıyor. YouTube, müzik keşfi için radyoyu takip etse de, platform, içerik oluşturucular ve hak sahipleri için erişim açısından diğerlerinden daha iyi performans gösteriyor ve 2019'un sonlarında toplam 2,1 milyar taban olan 1,2 milyar müzik aylık aktif kullanıcıyla.


Genel gelir payındaki bir kayba rağmen müzik, YouTube için önde gelen kâr kaynağı olmaya devam ediyor. Müzik ayrıca, geçen yıl tüm görüntülemelerin %32'sini oluşturan müzik videoları ile 2017'den beri en büyük tek reklam geliri kaynağı olmaya devam ediyor. Aynı zamanda müzik, YouTube'daki diğer içerik türlerinden daha yavaş büyüyor. Platformun reklam geliri 2019'da %26'sı 4 milyar dolarlık müzik dahil olmak üzere 15.1 milyar doları bulurken, bu 2017'de %35'ten bir düşüş oldu.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page