Teknoloji devi, Çin'deki büyük bulut bilişim ve yazılım işini, sosyal medya iş sitesinin karşı karşıya olduğu sansür tuzakları yüzünden riske atmak istememişti
Microsoft'un baskıcı sansür karararı üzerine aldığı karar ile Çin'deki LinkedIn faaliyetlerine son vermişti. Bill Gates'in 1992'de Pekin ofisini kurmasının ardından Microsoft, Çin'i milyarlarca dolarlık bir pazar haline getirmek için neredeyse 30 yıl harcadı. Microsoft, gururla, "Bugün en eksiksiz yan kuruluşumuz ve ABD dışındaki en büyük Ar-Ge merkezimiz Çin'de" ifadeleri yer alıyor.
LinkedIn, ülkenin sıkı bir şekilde düzenlenmiş ve sansürlenmiş sosyal medya pazarında kendisine yer açamadığı için Çin'den çekildi. Linkedin'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Mohak Shroff, platformun Çin'den çekildiğini açıklayan bir blog yazısında, "Çin için yeni stratejimiz, Çin merkezli profesyonellerin Çin'de iş bulmasına ve Çinli şirketlerin kaliteli adaylar bulmasına yardımcı olmaya odaklanmak" dedi. Şirket, LinkedIn yerine bu yıl içinde InJobs adlı yeni bir uygulamayı piyasaya süreceğini söyledi.
Yabancı ve yerli teknoloji firmaları, davalar, cezai işlemler, içerik kaldırma talepleri vb. yoluyla Çin hükümeti tarafından giderek artan bir incelemeyle karşı karşıya. Linkedin, şirketin üçüncü en büyük kullanıcı tabanına sahip olduğunu söylediği Çin'de faaliyet gösteren tek büyük yabancı sosyal medya platformuydu.
Microsoft neden Çin'de LinkedIn'i kapatmıştı?
Microsoft, gönderisinde "Çin'de önemli ölçüde daha zorlu bir işletim ortamı ve daha fazla uyumluluk gereksinimleri" bulduğunu söyledi. Ayrıca, Çinli işletmelerin ve profesyonellerin fırsatları bulmasına yardımcı olmada önemli bir başarı elde etmesine rağmen, “paylaşmanın ve bilgi sahibi olmanın daha sosyal yönlerinde” aynı şeyi bulamadığını söyledi. Değiştirilen 'inJobs' uygulaması, iş aramalarını kolaylaştırırken, makaleleri veya gönderileri paylaşmak için bir sosyal haber akışına veya diğer özelliklere sahip olmayacak.
Geçen yıl, bir Çinli istihbarat ajanı, bir Amerikan mahkemesine, kişileri bulmak için Linkedin'i kullanma konusunda ifade vermişti. 2017'de Almanya istihbarat teşkilatı, Çinli ajanların en az 10.000 Alman'ı hedef almak için LinkedIn'i kullandığını söyledi.
LinkedIn'in Çin'de karşılaştığı sansür ve yasal sorunlar
— Mart 2021: LinkedIn, yöneticilerinin Çin yetkilileri tarafından gevşek sansür nedeniyle azarlanmasının ardından LinkedIn China'daki yeni üye kayıtlarını askıya almak zorunda kaldı.
— Mayıs 2021: Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), LinkedIn'in yanı sıra Microsoft'un arama motoru Bing'i, verilerin uygunsuz şekilde toplanması ve kullanılmasıyla uğraşan 100 uygulama arasında göstermişti.
— Eylül 2021: LinkedIn, ülkedeki kullanıcılardan gelen dış haber yayınlarının Çin haber muhabirlerinin profillerini kısıtladığı için eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bundan önce, Çin hükümetini eleştiren çeşitli akademisyenlerin ve muhabirlerin kendi platformundaki hesaplarını kısıtlamıştı.
Hem yazılım satışları hem de giderek artan bir şekilde bulut bilişim, büyüyen işletmelerdir. Microsoft, "kurumsal, şehir, il ve ulusal düzeylerde" bir müşteri tabanı oluşturduğunu belirterek, Çin yerel ve ulusal hükümetlerinin büyük bilet müşterileri olduğunu gösteriyor. Şirket, yazılımının Çin'in her yerinde olduğunu söylüyor, ancak bunun için yasal olarak ödeme yapan müşteriler değil.
LinkedIn, Çin'de yeterince gelir elde edemiyordu. Dahası, Çin yeni Büyük Teknoloji kuralları getirerek maliyetleri karşılamaması da, şirketin Çin'deki faaliyetlerini sonlandırmasına etken oldu.
Aslında Microsoft'un LinkedIn kararı, Çin'e tekpki olmadığı yeni hizmet olan InJobs hizmetini duyurmasıyla anlaşılmış oldu. Şirket, InJobs ile sadece iş ilanlarının yer alacağı bir platform ile yayın hayatına devam edeceği öğrenildi.
İzleme ve sansürle ile ilgili kaygılar ve ağır yaptırımlar karşısında şirket alternatifler üzerinde ilerlemesi mantıklı görünebilir nitekim Çin açısından bakıldığında olumsuz etkileri de olması olağan.
Özetle, Microsoft'un aldığı kararın arkasındaki gerçek bu; maliyetlere karşılık yeterince karlılık olmaması. LinkedIn'in mühendislik başkanı Mohak Shroff bir blogda, "Çinli üyelerin iş bulmalarına ve ekonomik fırsatlar bulmalarına yardımcı olmada başarıyı yakalarken, paylaşmanın ve bilgi sahibi olmanın daha sosyal yönlerinde aynı düzeyde başarıyı bulamadık" demişti.
Başlangıçta...
LinkedIn, Şubat 2014'te Çin'de sitesinin yerelleştirilmiş bir sürümünü basitleştirilmiş Çince olarak kullanıma sundu. O zamanlar Çin'de zaten 4 milyon kullanıcısı vardı ve Çin'de 140 milyon profesyonelden oluşan bir pazar olarak ciddi bir kazanç sağlamayı bekliyordu.
Her ne kadar büyük bir pazar olması, şirketi iştahlandırsa da, kapalı ekonomi ve baskıcı rejimlerde sansür bir sis perdesidir. Ben sadece yerel yasalara uymak ve devletin kontrolünde paylaşımların yapılması şirketleri bir zaman sonra zor durumda bırakabiliyordu.
Şirketinizin kurumsal duyarlılığı, tüzüğünüz ve misyon beyanınız bir yasayla çelişirse ne olur? Ya çalışanlarınız aynı fikirde değilse? Ya bu yasa, dünyanın başka yerlerinde desteklediğiniz yasalara aykırıysa?
Bu sorular hala cevap bekliyor. LinkedIn, 2014'te o zamanki CEO Jeff Weiner'ın bir blog yazısında durumu şöyle açıkladı:
"Ülkede faaliyet göstermenin bir koşulu olarak, Çin hükümeti İnternet platformlarına sansür zorunluluğu getiriyor" dedi. "LinkedIn, ifade özgürlüğünü güçlü bir şekilde destekliyor ve hükümet sansürüne temelde karşı çıkıyor. Aynı zamanda, LinkedIn'in Çin'de bulunmamasının, Çinli profesyonellerin küresel platformumuzda başkalarıyla bağlantı kurma olanağını engelleyeceğine ve böylece bireysel Çin vatandaşlarının yeteneklerini sınırlayacağına inanıyoruz. kendileri için en önemli olan ekonomik fırsatları, hayalleri ve hakları takip etmek ve gerçekleştirmek."
Enteresan değil mi?
Ülkede yaşanan Uygur soykırımından ve Tibet'teki olaylar hakkında yapılan tüm paylaşımları, sırf Çin'de bireysel haklar konusunda bir tavır aldıkları için sansürlüyorlardı. Sonuç olarak, ifade özgürlüğü görünüşe göre Çinliler için bir hak sayılmıyordu.
Çin'deki yabancı ve yerli tüm teknoloji şirketleri için maliyetler artıyor. Microsoft, ülkedeki diğer tüm Big Tech şirketleri gibi, tekelci davranış nedeniyle Çin'de para cezasıyla karşı karşıya.
Hükümet tartışıyor
Antitröst Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, Microsoft'un Pekin, Şanghay, Guangzhou ve Chengdu'daki ofislerini teftiş ederek 2014 yılında resmi bir soruşturma başlattı. Yasa düzenleyiciler, olası ihlaller hakkında "ön görüşler" sundu.
Çin'in en büyük 13 teknoloji şirketinin tümü de benzer yaptırımlarla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor. Çin ayrıca Ağustos ayında dünyanın en katılarından biri olan bir veri gizliliği yasasını onayladı. Kişisel Bilgilerin Korunması Yasası 1 Kasım'da yürürlüğe girdi ve Avrupa'nın 2018'de uygulamaya koyduğu GDPR'a oldukça benzerlikler taşıyor. Öyle ki yasaya göre; uygulamalar ve web siteleri için uyumluluk maliyetini artıracak, veri depolama kurallarını sıkılaştıracak ve şirketlerin iyileştirmesini gerektirecek " sosyal sorumluluk" ve hükümet tarafından "sosyal denetime" tabi olması bekleniyor.
Ülkede Meituan'un kişisel verileri koruma kanunu yasası kapsamında aldığı ceza, aslında şirketin hisselerinin sıçramasına neden oldu çünkü Çin'deki 2020 satışlarının %3'ünde olabileceği kadar kötü değildi. Alibaba Group Holding hisseleri, e-ticaret platformunun Çin'deki satışlarının %4'ünü oluşturan 2,8 milyar ABD doları tutarında rekor bir para cezasına çarptırıldığı Nisan ayında aynı şekilde hisselerine olumlu yansıması oldukça enteresan bir gelişmeydi.
Microsoft benzer bir şeyle karşı karşıya kalabilir. Şirket, Çin'de ne kadar para kazandığına dair düzenli bir kamuoyu dökümü vermiyor, ancak bunu önemli bir büyüme kaynağı olarak görüyor.
Haziran ayında Bloomberg raporuna göre Microsoft, kapasitesini artırmak amacıyla 2022'nin başına kadar Çin'de dört yeni veri merkezi eklemeyi planlıyor. Raporda, bu planların Çin'deki bulut bilişim kapasitesini "etkili bir şekilde iki katına çıkaracağını" belirtti. Microsoft'un yerel ortağı 21Vianet ile birlikte işletilen altı mevcut Çin veri merkezi bulunuyor.
Microsoft'un gördüğü bir hükümet raporuna göre, Çin'deki bulut bilişim, 2023'te 46 milyar ABD doları tutarında bir pazara ulaşacak. ABD'li rakibi, Alibaba, Huawei Technologies, Tencent Holdings ve Baidu dahil olmak üzere güçlü yerli oyunculara karşı açıkça mücadele ediyor ve Çinli müşterilere İnternet tabanlı abonelik yazılım paketi Microsoft 365'i sağlıyor.
Uygulama işi Çin'de bir mayın tarlasıdır. Mayıs ayında Çin'in yeni etkili Siber Yönetimi , müşteri verilerinin yasa dışı toplanması ve kullanılması için LinkedIn'i 105 uygulama arasında onayladı. TikTok'un Çince versiyonu ve Alibaba, Tencent ve Baidu'dan gelen uygulamalar bu ve daha önceki 84 ve daha sonra 33 uygulamadan oluşan listelerdeydi ve aynı şey için eleştirildi ve uygulamalarını düzeltmeleri söylendi.
Microsoft'un TikTok'un ABD operasyonlarını Çinli sahibi ByteDance'den satın almak için pazarlık yaptığı bir asır önce gibi görünüyor. Bu, çoğu genç olan günlük yaklaşık 100 milyon ABD kullanıcısının gözbebeklerini ve kayan parmaklarını verirdi. Microsoft, o zamanlar tartıştığım gibi Eylül 2020'de bunun yerine ByteDance ile Oracle ORCL ile asla gerçekleşmeyen belirsiz bir şekilde tanımlanmış bir "teknik ortaklık" peşinde koşmanın sona erdiğini söyledi.
Microsoft arama motoru Bing'in Çin'de hala mevcut olduğu, ancak kesinlikle nesli tükenmekte olan türler listesinde olduğu için yazılım ve depolamaya geri döndü. MSFT Başkanı Brad Smith, 2020'de Çin'in Microsoft'un gelirlerinin yalnızca %1,8'ini oluşturduğunu ve bunun 30 Haziran'a kadar olan 2021 mali yılı için 168 milyar ABD doları tutarındaki satışlarına yansıtılırsa yine de yaklaşık 3,0 milyar ABD doları olacağını söyledi.
Bu 3 milyar ABD doları elbette küçümsenecek bir tutar değil. Bulut bilişimin iki katına çıkmasıyla, Çin'deki temel satışlar önemli ölçüde artacak gibi görünüyor. Çin, daha fazla Microsoft Office satışını yasal ve ücretli hale getirebilecek fikri mülkiyet kurallarını sıkılaştırmaya çalışıyor. Microsoft, sosyal medya paylaşımının ve Çin'de LinkedIn'de yayınlanan haberleri incelemenin artık bu görünümü riske atmaya değmeyeceğine karar verdi.
Comments