top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Microsoft, TikTok'un satın alımı için görüşmelerini sürdürüyor

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2020

ABD'li teknoloji devi Microsoft, Çin'e ait video paylaşım uygulaması TikTok'un ABD operasyonlarını satın alma görüşmelerinin sürdüğünü doğruladı.

Teknoloji firması Microsoft patron Satya Nadella'nın Pazar günü satın alma konusunda Donald Trump ile bir görüşme yaptığını söyledi. Microsoft, Başkan Trump'ın endişelerini gidermenin "önemini tam olarak takdir ettiğini" vurguladı.


Microsoft ayrıca ABD hükümetine ülkeye "uygun ekonomik faydaların" bir listesini vermek zorunda kalacağını söyledi. Teknoloji devi, TikTok'un ana şirketi ByteDance ile 15 Eylül'e kadar görüşmeler yapmayı umuyor. Microsoft, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'da TikTok hizmetini satın almak istediğini ve uygulamayı bu pazarlarda çalıştıracağını söyledi.


Teknoloji firması, "diğer Amerikalı yatırımcıları" azınlık bazında "satın almaya katılmaya davet edebileceğini de sözlerine ekledi. Microsoft, "TikTok'un Amerikalı kullanıcılarının tüm özel verilerinin" ABD'ye aktarılmasını ve ABD'de kalmasını sağlayacağını vurguladı.


Ayrıca, ülke dışında depolanan veya yedeklenen tüm verilerin ABD veri merkezlerine aktarıldıktan sonra sunuculardan silinmesini sağlayacaktır. Ayrıca Microsoft'un "ABD Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Trump'ın ülke için güçlü güvenlik korumaları geliştirmeye devam ederken kişisel katılımını takdir ettiğini" söyledi. Ancak teknoloji devi, mevcut tartışmaların hala "ön" aşamada olduğunu ve satın alımın devam edeceğine dair "hiçbir güvence" olmadığını ekledi.


Hükümetin endişeleri

Wall Street Journal raporuna göre, TikTok'un ABD operasyonlarının Microsoft'a satışının Donald Trump'ın video paylaşım uygulamasını yasaklama sözü vermesinden sonra beklemeye alındığı düşünülüyordu.


Potansiyel satış anlaşmaya yakın görüldü, ancak ABD başkanının Cuma günü yaptığı uyarıdan sonra şüphe edildi.


Ve Pazar günü, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Trump'ın ulusal güvenlik riski taşıdığına inandığı Çin'in sahip olduğu yazılıma karşı "önümüzdeki günlerde" harekete geçeceğini duyurdu.


Fox News'e konuşan Pompeo,"Çin Komünist Partisine bağlı yazılımlar tarafından sunulan çok çeşitli ulusal güvenlik riskleriyle ilgili olarak" eylemin gerçekleştirileceğini söyledi.


Kısa metrajlı video uygulaması TikTok'un dünya çapında yaklaşık yarım milyar aktif kullanıcısı ve ABD'de yaklaşık 80 milyonu olduğu düşünülüyor ve bunların büyük bir kısmı gençlerde veya 20'li yaşlardan oluşuyor.


Bazı ABD siyasetçileri uygulamanın Çinli sahibi ByteDance'in Amerikalıların kişisel verilerini toplamak için kullanılabileceğinden ulusal güvenlik için bir risk oluşturduğundan endişe duyuyorlar. Hükümet yetkilileri ayrıca kendi güvenlik endişelerini dile getirdiler.


Cuma günü geç saatlerde Trump, Air Force One'daki gazetecilere şunları söyledi: "TikTok söz konusu olduğunda, onları Amerika Birleşik Devletleri'nden yasaklıyoruz."


Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bir Beyaz Saray sözcüsü: "Yönetimin TikTok konusunda çok ciddi ulusal güvenlik endişeleri var. Gelecekteki politikayı değerlendirmeye devam ediyoruz."


Wall Street Journal, ByteDance'in Beyaz Saray'a üç yıl boyunca binlerce iş yaratma da dahil olmak üzere önemli tavizler vermeye çalıştığını söyledi.


ABD operasyonunun LinkedIn'in sahibi Microsoft'a satışı, ABD teknoloji devine rakiplerin egemen olduğu bir alan olan sosyal medyada çok daha büyük bir varlık sağlayacaktır. TikTok'un ABD kolunun değeri 15 milyar dolar ile 30 milyar dolar arasında (11 milyar £ - 23 milyar £) ayrıldı.


Financial Times'a göre, ByteDance'deki bazı yöneticiler, Bay Trump'ın müdahalesinin sadece Microsoft'un daha iyi bir anlaşma sağlamasına yardımcı olacak bir müzakere yolu olabileceğine inanıyor.


TikTok olası Microsoft anlaşmasını tartışmayı reddetti, ancak bir sözcü Pazar günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Söylentiler veya spekülasyonlar hakkında yorum yapmasak da, TikTok'un uzun vadeli başarısından eminiz."


Açıklamada şirketin kullanıcıların gizliliğini ve güvenliğini korumaya kararlı olduğu yinelendi.


'Tuhaf'

TikTok'u yasaklama hareketi, Trump yönetimi ve Çin hükümeti arasında ticaret anlaşmazlıkları ve Pekin'in Koronavirüs salgını ile başa çıkması da dahil olmak üzere bir dizi konuda artan gerilimler olduğu bir dönemde geliyor.


Cumhurbaşkanı'nın Cuma günü yaptığı açıklamada, hareketin ulusal güvenlik kaygıları tarafından tetiklenip tetiklenmediğini sorgulayan eski Facebook şef güvenlik görevlisi Alex Stamos da dahil olmak üzere teknoloji sektöründeki bazı kişiler tarafından şu sözlerle eleştirildi: "Bu durum gittikçe tuhaflaşıyor. Bir Amerikan şirketine %100 satış, iki hafta önce radikal bir çözüm olarak kabul edilirdi ve sonunda makul veri koruma endişelerini hafifletirdi. Beyaz Saray bu satın almaya göz yumarsa bunun ulusal güvenlikle ilgili olmadığının kanıtı niteliğinde" dedi.


Bay Trump, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği tarafından da eleştirildi. ACLU'nun gözetim ve siber güvenlik avukatı Jennifer Granick, "Milyonlarca Amerikalının birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı bir uygulamanın yasaklanması, ifade özgürlüğü tehlikesi taşıyor ve teknolojik olarak pratik değil." dedi.


Yetkili, "Bir platformun kapatılması, yasal olarak mümkün olsa bile, çevrimiçi konuşma özgürlüğüne zarar veriyor ve hükümetin haksız gözetim sorununu çözmek için hiçbir şey yapmıyor." Dedi.


Cumartesi günü, TikTok'un milyonlarca ABD kullanıcısına güvence vermek amacıyla ülkenin genel müdürü Vanessa Pappas görüntülü bir mesajda şunları söyledi: "Hiçbir yere gitmiyoruz... Uzunca bir süre daha buradayız."


"Güvenlik ve emniyet söz konusu olduğunda, en güvenli uygulamayı inşa ediyoruz çünkü bunun doğru bir şey olduğunu biliyoruz. Bu yüzden desteğe teşekkür ediyoruz."

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page