Metaverse gerçekten de bir sonraki büyük gelişi olursa, işte o zaman fintek sektörü, eşsiz müşteri deneyimi yaratmada belirleyici bir rol oynayabilir
Metaverse açısından düşünüldüğünde; tahmini pazarın toplam büyüklüğü 8 ila 30 trilyon dolar arasında değişen rakamlar tahmin ediliyor. Öyle ki; yeni nesil değer zincirinin tamamen yeniden yapılandırılmasıyla, küresel iş dünyasının yeniden şekillendirilme potansiyeline sahip.
Bu nedenle, küresel devlerden (Visa, Mastercard ve American Express) yeni fintech girişimlerine (e-ticaret platformları Shopify, ikas veya küreselleşme adımları atan Param, Midas, Colendi) kadar büyük ödeme oyuncularının, doğrudan veya dolaylı olarak metaverse'e giriş üzerinde çalıştıklarını duyurmaları tesadüf olmayacaktır.
Sanal evrende, yalnızca Web 3.0 olarak adlandırılan internetin bir sonraki aşaması olan, aynı zamanda yüksek potansiyele sahip yenilikçi merkeziyetsiz teknolojinin, sanal dünyada yaşam ve ticaret ve diğer gelişmelerin merkezinde yer alan ödeme yöntemleri, meta kurulum ve altyapının temel taşı olacağından söz edebiliriz. Bunun en büyük nedeni, Web3'ün finansal ödeme sistemlerinin verimli, güvenli ve uygun maliyetli bir altyapıda, tüm işlemleri gerçekleştirebileceği öngörüsüdür.
Böyle bir ortamda, blok zinciri, dijital para birimleri (kripto para) tarafından kullanılan yeni nesil meta-ödeme altyapısını oluşturmak için en iyi şekilde konumlandırılması için birçok kişi tarafından tercih sebebi olması da olası. "Meta" trendine ayak uydurmak, artan sayıda dijital ödeme ve kripto paraları destekleyen ve benimseyen diğer finansal hizmet markalarının (örneğin Stripe, PayPal, J.P. Morgan) ve artan popülerlik ve müşteri talebi, bu alana yönelik tahminlerin iyimserliği düşünüldüğünde, markaların geride kalmamak için yatırım yapması elzem.
Öte yandan, dijital varlıklar söz konusu olduğunda, mevcut ödemelerin altyapısının dijital olmayan varlıklara kıyasla henüz yeteri kadar güvenli bir altyapıya sahip olduğu söylemek pek mümkün olmasa da, yapılan yatırımlar ile buradaki açık kapatılmaya devam edildiğini de ifade edebiliriz. Örneğin, Microsoft, sanal dünyanın önemli bir bölümüne hakim olmak için önde gelen oyun şirketlerinden Activision Blizzard için 68,7 milyar dolar ödedi. Bu satın alma, finansal açıdan büyük bir yatırım olsa da, "şeffaflık ilkesi" manasında, belirsizliklere sahip, monolitik ve geleneksel ödeme teknolojilerinden faydalanıyor. Yeni dönemde, Web 3.0 ile dönüşebilir. Analistlerin, beklentileri bu yönde.
Her ne kadar tahminler söz konusu olsa da; gelecek dönem hakkında o kadar çok bilinmeyen var ki, ödemelerin metaverse'te nasıl gelişeceğini ve blokzincirin, meta-ödemelere hakim olup olmayacağı hakkında kesin konuşmak oldukça zor. Ancak sonuç ne olursa olsun, hakim olacak altyapının birçok konuda (Zaman, mahremiyet, güvenilirlik, maliyet) güvenilir yanıtlara sahip olması gerekir. Geleceğin yeni nesil platformunun ödeme raylarının en az platformun kendisi kadar iyi olması gerekiyor.
Comentarios