Metaverse hakkında onlarca farklı bilgi ve makaleden rafine edilmiş en kolay anlaşılır ifadelerle metaverse kavramını açıklıyoruz
Metaverse, kullanıcıların sanal olarak etkileşime girmesini sağlamak için sosyal medya, çevrimiçi oyun, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve kripto para birimlerinin özelliklerini birleştiren dijital bir gerçekliktir. Artırılmış gerçeklik, kullanıcı deneyimini geliştirmek için görsel öğeleri, sesi ve diğer duyusal girdileri gerçek dünya ayarlarına yerleştirir. Buna karşılık, sanal gerçeklik tamamen sanaldır ve kurgusal gerçekleri geliştirir.
Meta veri deposu büyüdükçe, kullanıcı etkileşimlerinin mevcut teknolojinin desteklediğinden daha çok boyutlu olduğu çevrimiçi alanlar yaratacaktır. Meta veri tabanındaki kullanıcılar, yalnızca dijital içeriği görüntülemek yerine, dijital ve fiziksel dünyaların birleştiği bir alana kendilerini adapte edebilecekler.
Metaverse tam olarak nedir?
Facebook, meta veri deposunu "sizinle aynı fiziksel alanda olmayan diğer insanlarla oluşturabileceğiniz ve keşfedebileceğiniz bir dizi sanal alan" olarak tanımlar. Metaverse teknolojisinin tam olarak gerçekleştirilmesine yıllar olmasına rağmen, sonunda sanal, çevrimiçi bir ortamda çalışabileceğiniz, oynayabileceğiniz, öğrenebileceğiniz, oluşturabileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz ve arkadaşlarınızla etkileşime girebileceğiniz bir yer olması bekleniyor.
Ancak bu terim, onu gerçekten mümkün kılabilecek teknolojilerin birçoğundan çok daha eskidir. Meta- eki "arkasında veya ötesinde" anlamına gelir, aynı zamanda "daha kapsamlı" ve hatta "dönüştürücü" (metamorfoz gibi) anlamına da gelebilir.
Meta (Facebook) CEO'su Mark Zuckerberg, 28 Ekim'de Facebook'un Connect 2021 konferansında yeni Meta adını duyurdu ve yeni web sitesi onu "bir sosyal teknoloji şirketi" olarak markalaştırdıklarını duyuran CEO, "Metaverse'de, hayal edebileceğiniz hemen hemen her şeyi yapabileceksiniz - arkadaşlarınızla ve ailenizle bir araya gelin, çalışın, öğrenin, oynayın, alışveriş yapın, yaratın - ve bizim tarzımıza gerçekten uymayan tamamen yeni deneyimler. bugün bilgisayarları veya telefonları düşünün... Bu gelecekte, işe gidip gelmeden ofiste, arkadaşlarla bir konserde veya yetişmek için ebeveyninizin oturma odasında olmak için anında bir hologram olarak ışınlanabileceksiniz." ifadelerini kullandı ve ekledi, "Meta.com'da metaverse'in yeni fırsatları nasıl ortaya çıkaracağı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, tasarım blogumuzda Meta markasını geliştirmek için geçtiğimiz birkaç aydaki çalışmalarımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz."
Bilinmesi gereken en önemli şey, metaverse'nin gerçek olmadığıdır. Zuckerberg, metaverse'in onun için bir hedef olduğunu ve birçok yatırımcı, mühendis, akademisyen ve fütürist için uzun zamandır bir hedef olduğunu açıkça belirtti. Ancak Zuckerberg'in planı iyi karşılanmadı, insanlar bundan pek hoşlandığı söylenemez ve Meta'nın metaverse'nin, onu distopik bir karmaşa olarak adlandırma noktasına ölçülemez bir zarar vermekten başka bir şey yapma potansiyeline inanç oldukça düşük. Metaverse sadece bir fikirdir. Bazıları için heyecan verici, bazıları için ise çok korkutucu.
Özünde, metaverse ile ilgili korkular ve endişeler, nihayetinde ölçekle ilgili endişelerdir. Sanal dünyanın herhangi bir genişlemesi, onun daha zararlı özelliklerini çoğaltmakla yükümlüdür. Bu kadar çok sayıda temel etkileşimin bir avuç kâr amaçlı şirket tarafından aracılık edilmesi ne anlama gelir? Meta'nın sosyal medya üzerindeki mevcut hakimiyeti herhangi bir gösterge ise, pek umut vermiyor.
Facebook Metaverse nedir?
Meta veri deposunun tek bir yaratıcısı (veya tanımı) yoktur, bu nedenle Facebook'un sahibi olduğu veya geliştirilmesinden yalnızca sorumlu olduğu bir şey değildir. Yine de Facebook, Oculus VR kulaklıkları aracılığıyla meta veriye büyük yatırım yaptı ve AR gözlükleri ve bileklik teknolojileri üzerinde çalışıyor. Eylül 2021'de şirket, metaverse teknolojisinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlamak için küresel araştırma ve program ortaklarına 50 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu.
Metaverse'i anlamak
Facebook bir süredir metaverse hakkında konuşuyor ve 17 Ekim 2021 tarihli basın açıklamasında metaverse'in "sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanan birbirine bağlı sanal deneyimlerin yeni bir aşaması olduğunu" belirtiyor. daha büyük bir "sanal mevcudiyet" duygusu, çevrimiçi etkileşim, bireysel etkileşim deneyimine çok daha yakın hale gelebilir."
Yatırımcılar ve şirketler bir sonraki büyük şeyin parçası olmak istediğinden, meta veriye olan ilginin önemli ölçüde artması bekleniyor. Zuckerberg, The Verge sitesine The metaverse "[Facebook'un] büyük bir odak noktası olacak ve bence bu, İnternet'in mobil İnternet'ten sonra nasıl geliştiği konusunda bir sonraki bölümün büyük bir parçası olacak ve bence bu, şirketimiz için de bir sonraki büyük bölüm olacak, bu alanda gerçekten ikiye katlanacak." demişti.
Meta veri tabanının savunucuları, kavramı İnternet'in gelişimindeki bir sonraki aşama olarak görüyorlar. Örneğin Facebook, AR gözlükleri ve bileklik teknolojileri üzerinde çalışırken, Oculus VR kulaklıkları gibi donanımlar geliştirerek AR ve VR'ye zaten büyük yatırımlar yaptı.
AR gözlüklerinin bir gün akıllı telefonlar kadar yaygın olacağına inanan Zuckerberg, The Verge'e önümüzdeki birkaç yıl içinde Facebook'un "bizi öncelikle bir sosyal medya şirketi olarak gören insanlardan bir metaverse şirketi olmaya etkin bir şekilde yöneleceğini" söyledi.
Meta veri deposunu tanımlama
Metaverse: Çağdaş internet deneyimi iki boyutlu iken, metaverse 3B'dir. Bağlı kulaklıklar veya gözlükler aracılığıyla farklı bir boyuta adım atabiliyorsunuz.
Bir meta veri deposu mu yoksa birçok farklı ayrı meta veri deposu mu (ya da gerçekten herhangi bir meta veri deposu) olup olmayacağı belli değil, ancak bu tek sabit gibi görünüyor: veya artırılmış gerçeklik teknolojisi.
Dijital ikizinizle tanışın
Dijital ikiz, bir ürünün, sürecin veya hizmetin sanal bir modelidir. Diğer bir deyişle fiziksel bir şeyin tam karşılığı yani sanal bir ikiz yaratmak anlamına gelir. Kısacası fiziksel nesnenin sanal kopyasıdır. Metaverse dünyasında oluşturduğunu sanal ikiziniz ile yer alacağınız sanal dünyada özgürlüğünüzü ilan etmeniz mümkün.
— Mirrorworld: Bir ayna dünyası, gerçek hayattaki insanların, yerlerin ve şeylerin sanal karşılıklarının bulunduğu gerçek dünyanın dijital olarak oluşturulmuş bir versiyonudur. Mirrorworlds, Netflix'in Stranger Things, The Matrix film serisi, roman ve film dahil olmak üzere bilimkurguda sıklıkla işlenir. Metaverse, fiziksel dünyayı tam olarak yansıtmak üzere tasarlanmış bir ayna dünyası olabilir veya bir video oyununda karşılaşılabilecek tamamen icat edilmiş bir dünyaya benzeyebilir.
— Skeuomorfik tasarım: Bu terim esasen sanal nesnelerin gerçek dünyadaki nesnelere çok benzeyecek şekilde oluşturulacağı anlamına gelir. Metaverse, fiziksel dünyaya benzeyebilir, çünkü genellikle gerçekliğimizin fiziğine ve tasarımlarına bağlı görünür, ancak onunla aynı olması gerekmez.
— Dijital ikiz: Dijital ikiz, gerçek hayattaki bir nesnenin veya yapının sanal bir versiyonudur. Terim ilk olarak David Gelernter'in 1991 tarihli Mirror Worlds kitabında tanıtıldı, dijital ikiz teknolojisi ilk olarak NASA (PDF) tarafından 2010 yılında uzay kapsüllerinin simülasyonlarını çalıştırmak için kullanıldı. Özellikle Microsoft, bina yapımında dijital ikiz teknolojisine olan ihtiyacı vurgulamıştı.
— Avatar: Avatar, sanal dünyadaki kişiliğinizdir. Görünüşünüzün bu dijital ortamda size benzeyebilir, bir çizgi filme benzeyebilir. Bu, Snapchat'in Bitmoji'si ve Apple'ın Memoji'si fikrine benzer fikirden besleniyor.
VR ve AR arasındaki fark nedir?
Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), oyun, pazarlama, e-ticaret, eğitim ve diğer birçok alanda gelecekte heyecan verici bir potansiyele sahiptir. Her iki teknoloji de sanal bir dünya ile gerçek dünyayı geliştirilmiş, 3 boyutlu görsellerle bir araya getiren zenginleştirilmiş deneyimleriyle tanınır. Bu ikisini karıştırmak kolay olsa da, bazı önemli farklılıklar vardır.
— Sanal gerçeklik (VR): VR, kişinin bir kulaklık taktığı ve dijital bir dünyayı gördüğü ve içinde çalışabildiği sürükleyici bir deneyimdir. VR şu anda gözlük yerine tam kulaklık kullanıyor ve kullanıcıyı, fiziksel duvarlara çarpmadıkları sürece içinde hareket edebilecekleri 360° sanal bir dünyaya sokuyor.
— Artırılmış gerçeklik (AR): AR, gerçek dünyaya yansıtılan dijital bir kaplamadır. Niantic adlı düşünün Pokemon Go, Snapchat sosis dans, hatta gibi Wearables oluyor Google Glass. Google Glass hiç havalanmasa da, yakında Facebook'un Ray-Ban Stories veya Snapchat Spectacles gibi AR bağlantılı gözlüklerden bakıyor olabiliriz.
— Karma gerçeklik (MR): Karma gerçeklik, VR ve AR öğelerini içerir, ancak kesin tanım belirsizdir. Bir kişi sanal ve gerçek dünyadaki nesnelerle etkileşime girebilir ve sanal nesneler gerçek dünyadaki nesnelerle etkileşime girebilir. Örneğin, Snapchat sosisli sandviç masanın üzerinde kenarlardan düşmeden dans edebilir.
— Genişletilmiş gerçeklik (XR): Genişletilmiş gerçeklik, genellikle birbiriyle örtüşen kavramlar olan VR, AR ve MR için her şeyi kapsayan bir terimdir. Sonunda, metaverse bir gerçeklik haline geldikçe VR, AR ve MR arasındaki çizgiler bulanıklaşabilir ve bu da XR'yi daha uygun bir terim haline getirir.
VR ve AR arasındaki farklar, ihtiyaç duydukları cihazlara ve deneyimin kendisine bağlıdır:
— VR tamamen sanalken AR gerçek dünya ayarını kullanır
— AR kullanıcıları gerçek dünyadaki varlıklarını kontrol edebilir; VR kullanıcıları sistem tarafından kontrol edilir
— VR bir kulaklık cihazı gerektirir, ancak AR'ye bir akıllı telefonla erişilebilir
— AR hem sanal hem de gerçek dünyayı geliştirirken VR yalnızca kurgusal bir gerçekliği geliştirir
Meta veri deposunda seyahat
Neal Stephenson, popüler 1994 romanı Kar Kazasında “metaverse” terimini kullanan bir bilim kurgu yazarıdır. Romanda, metaverse, uygun şekilde adlandırılan kahramanı Hiro Protagonist tarafından yönlendirilen kalıcı bir sanal dünyadır.
— Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu (MMORPG): MMORPG'ler, birçok kişinin metaverse olacağını düşündüğü şeyin temelini oluşturan etkileşimli oyunlardır. Milyonlarca insan, oyun oynamak, bir şeyler inşa etmek, sanal mağazaları ziyaret etmek ve hatta konserlere gitmek gibi ortak alanlarda etkileşime giriyor. Örnekler arasında Fortnite, Roblox, Minecraft veya NFT tabanlı Axie Infinity sayılabilir.
Özel hususlar
Çok sayıda bilimkurgu kitabı, televizyon dizisi ve film, gerçek dünyadan ayırt edilemeyen dijital dünyalar olan metaverse'lerde yer almaktadır. Aslında, bilim kurgu yazarı Neal Stephenson, 1992 tarihli romanı Snow Crash'te metaverse terimini kullandı.
Kitapta, insan avatarları ve yazılım ajanları üç boyutlu bir sanal uzayda etkileşime giriyor. Çoğu zaman, bu bilimkurgu metaverseleri distopik dünyalardır. Zuckerberg'in çağdaşlarından bazıları, gerçek hayattaki metaverse'ün - "yeni nesil İnternet"in - distopik bir kabusa dönüşebileceğinden endişe duyuyor.
Örneğin Niantic CEO'su John Hanke, bir blog yazısında şunları yazdı: "Bugünlerde pek çok insan, teknoloji ve oyun alanındaki en büyük isimlerden bazıları da dahil olmak üzere, bu yakın gelecekteki sanal dünya vizyonunu hayata geçirmekle çok ilgileniyor. Ama aslında, bu romanlar teknolojinin yanlış gittiği distopik bir geleceği hakkında uyarılar olarak hizmet etti."
Niantic, artırılmış gerçeklik mobil oyunları Ingress ve Pokémon Go ile tanınan bir yazılım geliştiricisidir.
COVID-19 pandemisi, daha fazla insan evden çalışıp okula uzaktan gittiğinden metaverse olan ilgiyi hızlandırdı. Tabii ki, metaverse'nin, COVID sonrası bir dünyada bile, insanların ayrı zaman geçirmesini daha da kolaylaştıracağına dair endişeler var.
Hanke şöyle yazdı: "Artırılmış gerçekliğin 'gerçekliğine' eğilmek için teknolojiyi kullanabileceğimize inanıyoruz - kendimiz dahil herkesi ayağa kalkmaya, dışarı çıkmaya ve insanlarla ve çevremizdeki dünyayla bağlantı kurmaya teşvik etmek için... Teknoloji kullanılmalıdır. bu temel insan deneyimlerini daha iyi hale getirmek için - onların yerini almak için değil."
Son olarak önemli çıkarımlar:
— Meta veri deposu, insanların İnternet üzerinden eriştiği paylaşılan bir sanal ortamdır.
— Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojiler, bir "sanal varlık" hissi yaratmak için meta veri tabanında birleştirilir.
— Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, artırılmış gerçeklik gözlüklerinin sonunda akıllı telefonlar kadar yaygın olacağına inanıyor.
— Ekim 2021'de Facebook, metaverse'i şekillendirmeye yardımcı olmak için Avrupa Birliği'nde (AB) 10.000 yeni yüksek vasıflı iş yaratmayı planladığını duyurdu.
Şimdilik, metaverse çoğunlukla birkaç kişinin umudu, bir spekülasyon, bilinmeyenleri barındıran ucu bucağı olmayan sonsuz bir teknolojinin ilk adımı.
Comments