top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Merkez bankası, ödemelerde kripto para kullanımını yasakladı, şimdi ne olacak?

Türkiye merkez bankası, mal ve hizmet satın almak için kripto para ve kripto varlıkların kullanılmasını, bu tür işlemlerde "telafisi mümkün olmayan" olası zararlar ve önemli riskler gerekçe göstererek yasakladı

Resmi Gazete'de bir gecede yayınlanan mevzuatta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kripto para birimleri ve dağıtık defter teknolojisine dayalı bu tür dijital varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak bir ödeme aracı olarak kullanılamayacağını söyledi.


"Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sağlanmasında ve elektronik para ihracı sırasında kripto varlıklarının doğrudan veya dolaylı olarak kullanıldığı şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu tür iş modelleriyle ilgili herhangi bir hizmet sunamayacak," banka dedi.


Türkiye kripto pazarında büyüyen patlama, yatırımcıların hem Bitcoin rallisinden kazanç elde etmeyi hem de enflasyona karşı korunmayı ummasıyla son zamanlarda daha da hız kazandı.


Daha zayıf bir Türk lirası ve enflasyon baskıları da kripto para birimine olan talebi artırdı.


Yasağın arkasındaki nedeni açıklayan banka, bu varlıkların diğer güvenlik risklerinin yanı sıra "ne herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına ne de merkezi bir düzenleyici otoriteye tabi olmadığını" söyledi.


Merkez bankası, "Ödemelerde kullanımlarının yukarıda sıralanan faktörler nedeniyle işlemlerde taraflar için geri kazanılamaz zararlara neden olabileceği ve ödemelerde halihazırda kullanılan yöntem ve araçlara olan güveni sarsabilecek unsurlar içerdiği düşünülmektedir" bir açıklamada dedi.


Geçtiğimiz hafta, Türk yetkililer ticaret platformlarından kullanıcı bilgilerini talep etmişti. Türkiye'nin yıllık enflasyonu Mart ayında yüzde 16'nın üzerine çıktı.


Mevzuat 30 Nisan'da yürürlüğe girecek. Bitcoin yüzde 2,59 düşüşle 61,757 dolara geriledi.


Merkez Bankası’ndan açıklama

Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.


Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kulLanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zaafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.


Bu kapsamda, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe konulmuştur.


Kamuoyunun bilgisine sunulur.


#Kripto ve #Papara etiketleriyle başlatılan içerikler kısa sürede, Twitter'da gündem oldu

Paylaşılan birçok içerik kararın hatalı olmasından, günümüz koşullarına aykırı bir tutum olmasından bahsediliyor. Ayrıca, Kripto para borsası yatırımları ile süreçlerin önemli oyuncularından Papara, en çok etkilenecek şirket olmasından ötürü, birçok paylaşımda kendisine yer buldu.


Birçok ekonomist ve yazar bu durumun kötü sonuçlar doğurabileceğine işaret ediyor. Kısa bir süre önce, Ekonomist Uğur Gürses yaptığı son paylaşımında “İlk bakışta bankacılık dışındaki ödeme ve elektronik para kuruluşlarını kısıtlayan, daha fazla ‘kara para kaygılı’ bir düzenleme gibi görünüyor. Düzenlemeye yasakla giren her otorite hüsranla çıkar. Geçmişte de birçok örneği var. Bu tür yasaklar Fintech girişimlerini yurt dışına taşınmaya teşvik ediyor” dedi. Şirketten henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page