top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Mastercard, kartlardaki manyetik şeritleri aşamalı olarak kaldırıyor

Dünyaca ünlü ödeme sistemleri ve finans kuruluşu Mastercard, kartlardaki manyetik şeritlerin kullanımından vazgeçiyor olması 1960’lara dayanan eski teknolojiyi ilk kaldıran ödeme ağı olacak

Dünyanın en büyük ödeme ağı sağlayıcılarından olan Mastercard, kartlardaki manyetik şeritleri 2024’ten itibaren önümüzdeki 10 yıl içinde aşamalı olarak kaldıracağını duyurdu. Şirket, kullanıcıların çipler ve temassız ödeme gibi daha uygun kullanım alternatiflerini sahiplenmesiyle birlikte böyle bir kararı uyguladığını açıkladı.


Günümüzde Avrupa tarafında kartlardaki manyetik şeritler çok kullanılmadığı için bu bölgede kullanıma son verme 2024’te başlayacak ancak kartlardaki çip kullanımının benimsenmediği ABD’de ise süreç 2027 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. 2029’dan sonra manyetik şeritli Mastercard banka veya kredi kartları artık bulunmayacak ve 2033 yılına kadar bu özellik tamamen ortadan kaldırılması planlanıyor.


Kartlarda bulunan manyetik şeritlerin zamanında herkese büyük kolaylık sunduğu ortada. Fakat 1990 yılında banka veya kredi kartı sahiplerinin bilgilerini küçük çiplere depolama fikrinin ortaya çıkmasıyla manyetik şerit teknolojisini gölgede bıraktı. Küresel EMV çip standardı olarak bilinen bu yenilikle kullanıcıların güvenliğini de üst düzeye taşıdı. Keza her işlemde PIN istenmesi güvenliği olumlu bir etkisi de mevcut. Günümüzdeyse küresel çapta yüz yüze yapılan kart işlemlerinin %86’sında EMV çipler kullanıldığını da belirtelim.


Avrupa’dan farklı olarak ABD, EMV çiplerin kullanımı açısından dünyanın oldukça gerisinde kaldı. ABD'de sağlanan farklı teşviklere rağmen geçen yıl bu teknolojinin kullanımı %73 seviyesini aşamadığı ifade edilebilir. Uzmanlar bunun nedenini ülkenin büyüklüğüne ve dolandırıcılık olaylarının nedeni olarak değerlendiriliyor. Ayrıca eski kullanım şekillerine bağlılık da bu oranın düşük kalmasının diğer bir nedeni sayılabilir.


Mastercard, kartlardaki manyetik şeritleri EMV standardının bir alt versiyonu olarak görüyor ve herkesi çipli kredi veya banka kartı kullanmaya davet ediyor. Bunun yanında kullanıcıların pandeminin de etkisiyle temassız kart işlemlerini benimsediğini söyleyebiliriz. 2021’in ilk çeyreğinde dünya genelinde yapılan temassız işlem sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1 milyar daha fazla gerçekleşti. Görünüşe bakılırsa çiple ödeme, temassız ödeme veya NFC ile akıllı telefonla ödeme gibi tiplerin yanında manyetik şeritler eskisi kadar tüketiciler tarafından kabul görmüyor.


Mastercard'ın küresel maskeleme teknolojisi (tokenization) Türkiye'de kullanıma sunuldu

Mastercard'ın açıklamasına göre, küresel salgınla hızlanan dijitalleşme, internete bağlı tüm cihazlardan yapılan alışverişlerin hacmini ve sıklığını her geçen gün artırıyor.


Hız, güvenlik ve rahatlık avantajlarıyla öne çıkan e-ticaret alışverişlerinde tüketiciler, kredi kartlarını online platformlara tanımlayıp kayıtlı kartla ödeme veya otomatik ödeme imkanlarından faydalanıyor. Dijital dönüşümle tüketiciler, birçok uluslararası dijital eğlence ve e-ticaret platformuna üye olurken, kredi kartlarını kullanıyor ve üyeliklerinde bu sitelere kart saklama izni veriyor.


Geliştirdiği bu teknolojiyle Mastercard, tüketicilerine küresel ödeme ağında daha fazla güvenlik ve buna bağlı olarak da daha sorunsuz bir e-ticaret deneyimi sunuyor. Türkiye'de ilk kez kullanıma açılan Mastercard Maskeleme Teknolojisi ile artık yabancı platformlarda kayıtlı Mastercard logolu kart bilgileri daha güvenli bir şekilde saklanacak.


Türkiye'de bir ilk olan Mastercard Maskeleme Teknolojisi, gerçek kart bilgileri yerine "token"lar oluşturarak iş yerlerinde kayıtlı kart verilerinin korunmasını sağlıyor. Kullanıcı güvenliği açısından oldukça önem arz eden bu teknoloji, işletmeleri de birçok açıdan rahatlatıyor.


Türkiye'de ilk kez Garanti BBVA ile devrede

Söz konusu teknoloji sayesinde kartın yalnızca ilgili bankanın anlamlandırabileceği maskesi üye iş yerinde, orijinal kart numarası ise bankada görünür kılınıyor.


Kart sahipleri, bankaların mobil uygulamaları üzerinden, üyeliklerinde kullandıkları Mastercard logolu kartların, hangi yurt dışı üye iş yerlerinde kayıtlı olduğu bilgisine zahmetsizce ulaşabiliyor. Maskeli olarak saklanan kartlarını, istedikleri başka bir kartla değiştirebiliyor; geçici olarak kullanıma kapatabiliyor veya bu kartı üyeliklerinden tamamen silebiliyorlar. Maskeleme Teknolojisi, kullanıcılara hem ödeme ve kişisel veri güvenliği hem de harcama kontrolü sağlıyor.


Türkiye'de ilk defa Mastercard ve Garanti BBVA iş birliğiyle BonusFlaş uygulaması üzerinden hizmete erişen tüketiciler, Mastercard logolu kartlarının uluslararası platformlardaki kullanımını kontrol edebiliyor.


BonusFlaş uygulamasına giren kart sahipleri, "Üyeliklerim" bölümünde, Mastercard logolu kredi kartlarının ödeme için hangi yurt dışı platformunda ya da iş yerinde kayıt altında olduğunu görebiliyor. Diledikleri kartı, uygulama üzerinden ödemeye açıp kapatabiliyor ya da değiştirebiliyor.


"Maskeleme teknolojisi 45'ten fazla ülkede aktif olarak kullanılıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mastercard Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, kullanıcı kart bilgilerinin, ilgili yurt dışı üye iş yerlerinde maskeli bir şekilde saklanmasıyla siber saldırılara karşı güvende olduğunu bildirdi.

Kart sahiplerinin, üye oldukları ve kartlarını kaydettikleri yurt dışı abonelik ve alışveriş işlemlerini kontrol edebilmeleri gerektiğine inandıklarını aktaran Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mastercard Maskeleme Teknolojisi, Mastercard'ın küresel ödeme ağında halihazırda 45'ten fazla ülkede aktif olarak kullanılıyor. Dünyada 100 milyon adetten fazla kart 'tokenize' edildi. Sağladığı güvenlik ve kullanım kolaylığıyla vazgeçilmez olacak bu teknoloji, şu anda yurt dışı merkezli 250'den fazla büyük iş yeri tarafından kullanılıyor. Biz de artık kart takibinin kolaylıkla yapılabilmesi için sunduğumuz tokenization çözümünü Türkiye'de hayata geçirdik. Kartın nerede kayıtlı olduğunun görüntülenmesi ya da silinmesi, kısacası her şeyi kullanıcının kontrolüne bıraktığımız bu hizmet, 'kart kullanımında bireysel kontrol' trendinin önemli bir adımı olacak."


Yurt dışı dijital platformlardaki ödemeleri kontrol altına alma imkanı

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Murat Çağrı Süzer ise Türkiye'de ilk defa hayata geçen Mastercard Maskeleme Teknolojisi sayesinde kullanıcılara yurt dışı dijital platformlardaki ödemelerini kontrol altına alma imkanı sunduklarını bildirdi.

Süzer, "Ödeme sistemleri teknolojilerinde dünyanın öncü kurumlarından Mastercard'ın kredi kartı güvenliğine yönelik geliştirdiği bu tarz yenilikçi çözümler, müşterilerimize kusursuz bir alışveriş deneyimi sunma noktasında önemli bir değer yaratıyor." ifadesini kullandı.


Müşterilerin, artık yurt dışında hangi platformlarda kredi kartlarının kayıt altında olduğunu, üyelik durumunda ne kadar ödeme yaptıklarını tek ekranda görebileceğini aktaran Süzer, ödemelerin istenilen şekilde durdurulabileceğini, tekrar başlatılabileceğini ve kart kayıtlarının iptal edilebileceğini bildirdi.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

תגובות


bottom of page