top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıBade Şekercioğlu

Markalar 'Black Friday' için hazırlıklarına devam ediyor

Ülkemizde Muhteşem Cuma, Efsane Günler gibi isimlerle de anılan Black Friday indirimleri için hazırlıklar başladı

Black Friday nedir?

Black Friday, ABD’de Şükran Günü’nden sonra genellikle kasım ayının son cuma gününe denk gelmektedir. Talepler doğrultusunda Noel alışveriş dönemine hazırlık için mağazaların büyük indirimler yapması bu günün asıl çıkış noktasıydı. Günümüzde ise tüm dünyada Black Friday olarak adlandırılan alışveriş çılgınlığı bir gelenek haline geldi. Mağazaların önünde oluşan uzun kuyruklar ve insanların birbirini ezerek alışveriş yapmaya çalışması geçmiş yıllarda ilginç görüntüler ortaya çıkarmıştı.


Pandemi sürecinde çevrimiçi alışveriş (E-Ticaret) oranları hızlı bir artışta

Ürün ve kampanya araştırmasında sağladığı kolaylık, temassız ve hızlı ödeme gibi olanaklar tüketicilerin mobil alışverişi seçmesinde büyük bir rol oynuyor. Elde edilen istatistiklere göre yüzde 55 oranında mobil alışveriş tercih edilirken bilgisayar üzerinden yapılan alışverişler yüzde 45 oranında kaldı.


Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19, birçok sektörü derinden etkilemeye devam ediyor. Değişen müşteri alışkanlıkları sonucunda online alışveriş, herhangi bir mağazaya gidip alışveriş yapmaktan daha çok tercih edilebilir bir duruma geldi. Bunun sonucunda birçok KOBİ işini dijitale taşımaya karar verdi. Küçük işletmelerin de Black Friday gibi indirim günlerinde yer edinmeleri tüketicilerin dikkatini çekme konusunda avantaj sağlamaktadır. Geçmiş indirim dönemlerinde mağazaların önünde oluşan uzun kuyruklar ve yoğun uğraşlar yerini ürünleri zaman harcamadan hızlıca sepete ekleyip satın alabilme pratikliğine bıraktı.

Artan vaka sayıları, insanların toplu halde bulunduğu mekânlar ile ilgili yeni düzenlemeleri gündeme getirdi. Bu nedenle virüsün bulaşma oranının yüksek olduğu kalabalık alışveriş merkezlerine gitmek istemeyen insanlar için online alışveriş bir kez daha tercih sebebi oluyor. Geçmiş indirim günlerinde gözlemlenen birçok e-ticaret sitesinin çökmesi ve kargo süreçlerinin aksaması olumsuz geri dönüşlere sebep olmuştu. Yılın en büyük indirim dönemi olan Black Friday’ de tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için site alt yapı güçlendirme çalışmalarının yapılması müşteri kaybının önüne geçmeyi sağlayabilir. E-ticaret sitelerinin Black Friday için artan reklam harcamalarının tüketiciye nasıl yansıyacağı şimdiden merak konusu oldu.


'Black Friday' indirimleri ne kadar oluyor?

Black Friday indirim oranlarını merak ediyorsanız; maalesef bu net bir şekilde açıklanmıyor. Ancak geçmiş yıllara baktığınız zaman elektronikte yapılan indirimler oldukça dikkat çekici. Bütün sezon hiç indirim yapmayan, bunu bir marka politikası olarak gören markalar bile Black Friday’i es geçmeyip %20 -%30 gibi indirimler uygulayabiliyorlar.


Online alışveriş siteleri, birçok marka, birçok ürün ve birçok alternatifle Black Friday’i büyük indirimlerle karşılıyor. Üstelik bu indirimler sadece 1 gün değil, 1 haftayı kapsayacak şekilde Black Sale Haftası adı altında toplanacak kampanyalarda geçerli olacak. %50’den başlayan %70’e varan, hatta belki bu indirimlere ek sürprizler eşlik edebilir.


Markalar nasıl indirimler yapıyor?

Dijital alanda ve mağazalarda neredeyse bütün markalar bu indirimde fiyatlarını oldukça düşürüyor. Mağazalara oranla dijital mağazalar yani internet mağazaları daha fazla indirim yaparak ürünlerini buradan satışa çıkarıyorlar. Bu markaların sıralamasında öne çıkanlar; Amazon, TeknoSA, Hepsiburada, N11, Morhipo, Trendyol gibi mağazalar bulunmaktadır.


Bu markalar içeriğinde sadece tek kategori bulundurmamakla birlikte her alanda satış yaparak Black Friday’in en çok tercih edilen mağazaları olmaktadır. Türkiye merkezli birçok şirket yanında Bershka, Zara, Oysho, Pull and Bear gibi birçok markanın sahibi İnditex şirketi online ve mağazalarında %50’ye varan indirimler yaparak giyim sektörünün en çok satış yapan markalar da olabilmekte.


Black Friday’de en çok satılan ürünler nelerdir?

Geçtiğimiz yıllarda, Bloomberg HT verilerine göre Black Friday’de en çok satılan ürünler giyim, elektronik, ayakkabı, kozmetik, beyaz eşya, hediyelik eşya, çocuk ürünleri, kitaplar, spor ürünleri, iç giyim gibi kategorilerdir.


Birçok insanın ihtiyaçlarını karşıladığı bugünde Amazon neredeyse dünyanın bütün bebeklerine yetecek kadar bebek bezi sattığını belirtmiş aynı zamanda Hepsiburada’nın Nef İnşaat ile yaptığı anlaşma ile konut dahi satılabilmiştir. Black Friday satışları normal bir güne göre %700 artış göstermiştir.


Her 2 tüketiciden 1’i alışverişini Black Friday’e erteliyor

GLAMI Türkiye’nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin yüzde 48’i moda alışverişlerini büyük indirimler beklenen döneme erteliyor.


Milyonlarca ürün ve alışveriş tutkununu tek bir çatı altında buluşturan GLAMI Türkiye’nin 5 binin üzerinde kullanıcının görüşlerini aldığı araştırmaya göre, ülkemizdeki tüketicilerin yüzde 48’i büyük indirim ve fırsatları yakalamak için alışverişlerini Black Friday dönemine ertelediği belirtiyor.


Black Friday satın alma psikolojisini nasıl etkiliyor?

Dijitalleşmenin ve rekabetin arttığı küreselleşen dünyada tüketim kültürü oldukça önemli. Modern pazarlamanın odak noktası olan tüketiciye ilgi de böylelikle artmakta ve tüketicinin tutum ve davranışlarını etkilemek için farklı psikolojik metotlarda denenmektedir.


Black Friday gibi kampanyalar dünya çapında bir tüketim yapısı oluşturuyor ve bu durum reklam kampanyaları ile de desteklenmekte. Örneğin “stoklarda sınırlıdır” veya “belli tarihler için geçerli” diyerek satın alma hissini harekete geçiriyor.

Modern pazarlama, tüketicinin davranışlarını ve isteklerini inceleyerek kâr etme üzerine kuruludur.Tüketici davranışı birçok temeli kapsamaktadır. Tüketici davranışı, bireylerin veya grupların ihtiyaç ve arzularını karşılamak için; ürün hizmet, fikir ve deneyimleri seçmeleri, satın almaları, kullanmaları ve elinde bulundurmalarını kapsayan süreçlerden oluşan bir kavramdır.”

William Leach’e göre, “Bu kültürün temel özellikleri mutluluğa ulaşma aracı olarak mal edinme ve tüketim” Tüketiciler satın alma konusunda kararı verirken belli başlı etkenlerin etkisinde kalırlar bunlar; kültürel, kişisel, sosyal ve psikolojik etkenlerdir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page